kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Piste 500 metre kala düştü

26.02.2009
THY uçağı 7'si mürettebat 134 kişiyle Amsterdam'da alana inerken, piste 500 metre kala gövde üzerine düştü. Kokpit arkasından ve kuyruk kısmından kırılarak üçe ayrılan uçak, şans eseri infilak etmedi ...
Türk HavaYolları'nın içerisinde biri bebek 7'si mürettebat 134 kişinin bulunduğu yolcu uçağı Hollanda'nın Amsterdam kentindeki Schiphol havaalanına inmek üzereyken, piste 500 metre kala gövdesinin üzerine düştü. Kokpit arkasından ve kuyruk kısmından kırılarak üçe ayrılan uçak, şans eseri infilak etmedi. Ancak üçü pilot 9 kişi öldü, 6'sı çok ağır olmak üzere 84 kişi yaralandı. Kurtulanlar dehşeti "Pilot şaka yapıyor sandık" diye ifade etti. Türk Hava Yolları'nın TK 1951 sefer sayılı 'Tekirdağ' isimli Boing 737-800 tipi uçağı dün sabah saat 08.20'de biri bebek, 127 yolcu ve 7 mürettabatıyla İstanbul- Amsterdam seferini yapmak üzere Atatürk Havalimanı'ndan hareket etti.

SON MANEVRADA
7 yolcunun son anda binmediği uçak, saat 11.50'de A-9 Otoyolu'nun yanındaki Schiphol havaalanına inmek için alçaldı. Kaptan pilot Hasan Tahsin Arısan, 15 dakika sonra Schiphol havalimanına ineceklerini anons etti. Son manevra tabir edilen son yaklaşmada kuleyle yapılan bağlantının ardından uçakta büyük bir sarsıntı meydana geldi. Yolcular türbülansa girdiklerini düşündükleri sırada uçak piste 500 metre mesafede bulunan toprak zemine düştü. Çarpmanın etkisiyle uçak, kokpit ve kuyruk kısmından kırılarak üçe bölündü. Şans eseri yangın çıkmadı ve uçak infilak etmedi. Korkunç kazanın ardından uçakta can pazarı yaşandı. Paniğe kapılan yolcular korkuyla uçağın kırılarak açılan bölümlerinden kendilerini dışarı attı.

KAYIPLAR KUYRUK KISMINDAN
Ancak 25'nci koltuktan kopan kuyruk kısmında zaiyat büyük oldu. Bu bölümdeki yolcuların hemen hemen tamamı yara aldı. Kazanın ardından uçağın yanına çok sayıda polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Havalimanı hemen uçuş trafiğine kapatıldı. 3 ambülans helikopter, çok sayıda ambulans ile sağlık görevlileri yaralılara müdahale etti. Yaralılar ilk olarak hangarlara alındı. Ardından da hastanelere taşındı. Hollanda ve Türkiye'de ise alarma geçildi. Ulaştırma Bakanlığı ile THY Genel Merkezi'nde kriz merkezleri oluşturuldu. Tekirdağ uçağının kokpit ekibinde kaptan pilot Hasan Tahsin Arısan, ikinci pilot Murat Sezer ile üçüncü pilot Olgay Özgür bulunuyordu. Pilotlardan üçünün de öldüğü bildirildi. Kabin ekibinde ise kabin amiri olarak Figen Eren, Perihan Özden, Ulvi Murat Etkin ve Yasemin Vural görev alıyordu.

İŞTE KULEYLE SON KONUŞMA...
Amsterdam'daki kule ile THY uçağının pilotları arasındaki son görüşme şöyle gelişti:

Kule: THY 1951, 7 bin feet'e alçalın.
Kaptan: Anlaşıldı.
Kaptan: 7000 feet'teyim. Hızım 250 knot.
Kule: THY 4000 feet'e alçalın. Hızınız normal.
Kaptan: Anlaşıldı.
Kule: THY 1951... Pusula 210 derece. 18R pistine alçalmaya devam edin.
Kaptan: Anlaşıldı. Bu Türk pilotların kuleyle son görüşmesi oldu. Bir süre sonra Kule limana alçalan diğer uçakların pilotlarını şu anonsla uyardı: Kule: Belirsiz gecikme! Bekleme düzeni.
Kule: Büyük bir acil durum var, galiba bir uçak kaybettik.

Amsterdam'ın 20 kilometre güneybatısında bulunan Schiphol havaalanında daha önce meydana gelen kazalar şöyle: Ekim 1992: İsrail El Al kargo uçağı, motorunun kopması üzerine bir binaya çarpması sonucu düştü. Mürettebattan 3 kişinin bulunduğu 43 kişi öldü. Nisan 1994: Hollanda havayolları KLM'ye ait uçak düştü 3 kişi öldü, 21 kişi de yaralandı. Aralık 1997: 8 mürettebatlı Hollanda uçağı düştü. 205 yolcudan birçoğu yaralandı.


Cevdet ÖZDEMİR - Erhan DOĞAN - Ali BALCI - Deniz DERİN - Recai KÖMÜR - Çağdaş ÇETİNDEMİR - Pervin METİN - İsmail EREZ / SABAH-Yalçın ÇAKIR - İbrahim TAŞ / AMSTERDAM - Olcay AYDİLEK - Zübeyde YALÇIN / ANKARA