kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'İnsan haklarında ilerleme var, yetersiz'

26.02.2009
ABD'nin İnsan Hakları Raporu'nda Türkiye'de işkenceyle suçlanan 2 bin 140 görevliden sadece yüzde 2'sinin disiplin cezası aldığı belirtildi..
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 2008 yılı İnsan Hakları Raporu'nun Türkiye bölümünde, hükümetin genel olarak, vatandaşlarının insan haklarına saygılı olduğu ancak bazı alanlarda ciddi problemlerin sürdüğü belirtildi. Raporda, 2003 ile 2008 arasında, işkence suçlamasıyla hakkında soruşturma açılan güvenlik görevlilerinden 2 bin 140 kişinin sadece yüzde 2'sinin disiplin cezası aldığı belirtildi. Türk polisinde 14 işkence iddiasıyla açılan davada 60 memur hakkında soruşturma açıldığı, hiçbirinde memurların hüküm giyme veya kovulma cezasıyla karşılaşmadığı belirtildi. Başbakanlığa bağlı İnsan Hakları Başkanlığı'nın, yılın ilk 9 ayında 238 işkence vakası tespit ettiği, bu vakalarda 178 kurban ve 263'ü polis, 15 jandarma ve 20 diğer güvenlik gücü olmak üzere 298 şüpheli bulunduğu kaydedildi. Geçen yıl 37 kişinin, güvenlik güçlerinin dur ihtarına uymadığı için öldürüldüğü de belirtilen raporda hapishane koşullarının geçen yıl içinde kısmen iyileşmesine karşın yetersiz olduğu, çalışanların yeterli eğitimden geçirilmediği ifade edildi.

ERGENEKON DA RAPORDA
Raporda ayrıca Temmuz ayında savcıların İstanbul'da, önde gelen asker, işadamı ve basın mensuplarından oluşan 90 kişiyi, seçilmiş hükümeti devirmeye çalışma suçuyla yargıladığı Ergenekon davası da yer aldı. Bu bölümde basının bazı üyeleri ve hükümet karşıtlarının yargılamaları "siyasi" olarak nitelediği, bazı kişilerin hakkında suçlama belli olmadan uzun süre tutuklu kaldığı vurgulandı.