kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
B. Esad

'Varım' diyor

19.02.2009
Esad, İran açılımına hazırlanan ABD'ye mesaj yolladı. Obama'nın ülkesine elçi atamasını, Irak'ı konuşmak için General Petraeus'u Şam'a göndermesini istedi..
ABD eski başkanı George W. Bush'un "Sabrımı taşırıyorlar" diyerek çıkış yaptığı, "şer ekseni" ilan ettiği ülkelerden biriydi Suriye. Ancak "diyalog" vizyonuyla Barack Obama'nın başkanlık koltuğuna oturmasının ardından ABD'nin bu politikası da değişecek gibi görünüyor. Nadiren röportaj veren Suriye Devlet Başkanı Başar Esad, İngiliz Guardian gazetesine bu doğrultuda ilginç açıklamalarda bulundu. Obama'nın yemin konuşmasında ikili ilişkilerin sıkıntılı olduğu ülkelere yaptığı "Yumruklarınızı sıkmayın, açın" çağrısına "Biz hiçbir zaman yumruğumuzu sıkmadık. Bu mesajı da üstümüze alınmadık. ABD yönetimiyle diyalog kurmak istiyoruz. ABD'yi Ortadoğu barış sürecinin yedek oyuncusu değil hakemi olarak görmeyi umut ediyoruz" dedi...

'DOĞRUDAN DİYALOG'
"Suriye'siz Ortadoğu'da barış olmaz" diyerek ülkesinin bölgede önemli bir güç olduğunu söyleyen Esad, İsrail ve İran seçimleri konusunda ise şunları söyledi: "İsrail ve İran'da seçimler hükümetler üzerine oynamak zaman kaybı. Hem Obama hem de Avrupa liderlerine şunu söylemek istiyorum. Bunlarla zaman kaybetmeyin. Gidin ve diyalog kurun..." Esad, eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikastının ardından "Suriye'nin parmağı olduğu gerekçesiyle" ABD'nin bu ülkedeki elçisini çekmesine de değinerek "Obama yönetiminden diyalog için çok önemli olan elçi göndermesini bekliyoruz" dedi. Senatör John Kerry ve bir grup ABD Kongre üyesinin bu hafta ülkesine yapacağı ziyareti, yeni yönetimin diyalog çağrısı olarak yorumladı. BM'nin açtığı Hariri soruşturması kapsamında yapılacak her talebe destek vereceklerini söyledi. Bush'un Irak'ta direnişe destek vermekle suçlayarak ABD'li komutan David Petreaus'un Suriye ile diyaloğuna izin vermemesinin bir kayıp olduğunu söyleyen Esad " Biz Petreaus'u burada görmek istiyoruz" dedi.