kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
İki kez Hırvatistan yerine Arnavutluk diyen Erdoğan, iki gün önce Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa ile telefon görüşmesi yaptığını hatırlatarak, "Sali Berişa’ya bunun haberini göndermek lazım" dedi.

'Liderler güven sorunları yaratmamalı'

Bülent AYDEMİR
19.02.2009
Erdoğan, "Herhangi bir ülkenin başbakanına ülkemin askeri planlarından söz edemem" diyen İsrail Başbakanı Olmert'e "Bunlar güven sorunları doğuruyor" dedi..
Başbakan Başbakan Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye yönelik harekâtıyla ilgili, "Herhangi bir ülkenin başbakanına ülkemin askeri planlarından söz edemem" diyen İsrail Başbakanı Ehud Olmert'e sert yanıt verdi. Erdoğan, "Herhangi ülkelerden biriyle görüşmüyorsunuz. Bunlar geleceğe yönelik güven sorunları doğuruyor. Liderler güven sorunu yaratamaz" dedi. Erdoğan, Hırvatistan Başbakanı Ivo Sanader ile görüşmesinin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında, Olmert'in, "Gilad Şalit serbest bırakılmadan Hamas'la ateşkes görüşmelerine başlamayız. Niye herhangi bir başbakana İsrail'in askeri planlarından bahsedelim" sözlerini değerlendirdi. Erdoğan şunları söyledi:

* TIKANMA VAR: Ateşkesle ilgili süreç 'iki günde bu iş biter' denildi ama ne yazık ki esir İsrail askerinin bu ateşkes anlaşmasının içerisine dahil edilmesini Hamas kabul etmedi. 'Bunun buraya dahil edilmemesi gerekir. Bunu ayrıca karşılıklı esir mübadelesinde görüşelim, onu ayrı bir anlaşma olarak yapalım' dedi. Filistinli binlerce çocuk, kadın, yaşlı şu anda İsrail'in elinde esir bulunuyor. Esirler konusunda, Hamas'ın ve İsrail'in verdiği rakamlar var. Bunun ortası bulunamadığı için süreç devam ediyor. Tıkanma var. Fakat aşıldı aşılacak gibi zaman zaman bilgiler bize de geliyor. Bu süreç içinde bize herhangi bir görev verilirse devreye gireriz.

* OLMERT'E YANIT: Şu anda Olmert'e cevap vermeyi uygun bulmuyorum. Siz bir ülkeyi önce arabulucu olarak isteyeceksiniz. Bu ülkeyle gelip 5. raundun görüşmesini yapacaksınız. Çünkü, herhangi ülkelerden bir tanesiyle görüşmüyorsunuz. Önce, 'haberim yoktu' diyorsunuz, daha sonra da diyorsunuz ki 'ben bununla ilgili şuraya buraya haber vereyim. Yok gerek Bush'a, gerek Sarkozy'e haber vereyim.' Bunun neresine inanacaksınız. Bunlar geleceğe yönelik güven sorunlarını doğurmaktadır. Liderler güven sorunu yaratmaz. Eğer bu güven sorunu başlarsa, barış darbe yer. Biz uluslararası barışa darbe vuran bir yaklaşım içinde asla olmayız. Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile telefon görüşmesinin ayrıntılarına ilişkin de "Stratejik ilişkilerimiz, bölgede Türkiye'nin önemi, Türkiye-ABD ilişkilerinin nasıl devam edeceğini görüştük. 1915 sözde Ermeni soykırımı konularını görüştük. G-20 için nisanda bir arada olacağız" dedi.