kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
19 Ocak 2007’de öldürülen gazeteci Hrant Dink’in 2. ölüm yıldönümünde eşi Rakel ve ailesi Agos gazetesi önündeki kalabalığı selamlamıştı.

Hrant Dink raporunda Alperen Ocağı uyarısı

Bülent AYDEMİR / ANKARA
19.02.2009
Başbakanlık Raporu'ndan: Hayal ve Tuncel'in bağlantıları göz önünde tutularak Alperen Ocakları'nın hukuki statüsü belirlensin. Gerekirse yasal düzenleme yapılsın..
Hrant Dink cinayetini mercek altına alan Başbakanlık Teftiş Kurulu, Büyük Birlik Partisi'ne yakınlığıyla bilinen Alperen Ocakları'nın statüsünün belirlenmesi için yasal düzenleme yapılmasını istedi. Raporda, sanıklardan Erhan Tuncel ve Yasin Hayal'in bağlantılı olduğu ocakların suçlu yetiştiren yerlere dönüşeceği uyarısı yapıldı. İşte, rapordaki can alıcı tespitler:

* HUKUKİ STATÜSÜ: Yasin Hayal ve Erhan Tuncel'in bağlantıları göz önünde tutularak Alperen Ocakları'nın hukuki statüsü belirlensin. Gerekirse yasal düzenleme yapılsın. Ocaklar siyasi partiye bağlansın ya da dernek, vakıf olarak varlığını sürdürecekse yasada tanımlansın. Aksi durumda bu ocaklar, suçlu yetiştiren ya da suçlu potansiyeli olan kişilerin gittiği yerler olarak karşımıza çıkıyor.

* SİLAHIN PARÇALARI FARKLI ATÖLYELERDEN: Ogün Samast'ın kullandığı ve üzerinde MAP yazan el yapımı silahın olayda kullanıldığı bilgisi daha Samast yakalanmadan Emniyet tarafından açıklandı. Samast'ın bu silahı nasıl temin ettiği konusunun üzerine gidilmemiş. Samast'ın cinayette kullandığı silahın, namlusu, kabzası, tetik mekanizması ve diğer parçalarının her biri ayrı tezgah ve tornalarda üretilerek monte edilmiş. Bu durum şüphe doğuruyor.

* TEKNİK TAKİP: Teftiş Kurulu, Adalet Bakanlığı'nın, "CMK'da yer alan düzenlemeye dayanarak genel uygulamaya yol açmaması için" izin vermediği için sanıkların ve bağlantılı oldukları kişilerin telefon kayıtlarına ve iletişim bilgilerine ulaşamadı. Teftiş Kurulu, mahkemeden bu konunun üzerine gidilmesini istedi ve gerekirse 119 telefon kayıtlarına ulaşılması için teknik destek verebileceğini bildirdi.

* YURTDIŞI BAĞLANTISI: Yasin Hayal, Erhan Tuncel ve diğer sanıkların olayın ardından ABD, Almanya ve Hollanda ile çok sayıda telefon görüşmesi saptandı. Bu kayıtlar üzerinden olayın yurtdışı bağlantısı araştırılsın. Hayal, Trabzon'da Başbakan Erdoğan'ın uçağına bomba ihbarı yaptıktan sonra Azerbaycan'a gitti. "Çeçenistan'a savaşmaya gidecektim, olmadı. Hayal'in "Parklarda, yattım. Bomba yapımını internetten öğrendim" ifadesi inandırıcı değil.

* BÜYÜK ABİ'YE ULAŞMASIN: Ogün Samast'ın cinayetin ardından Samsun'a giderken, Jandarma bölgesinde yakalanması, "Büyük Ağabey"e ulaşılmasını engelleme amaçlı olabilir. Samast'ın yakalanmayacağından emin olduğu için rahat davrandığı ve silahı bir yere atmadığının tespit edilmesi, "Samast'a bir söz mü verildi?" şüphesini doğuruyor.

* ELEMAN KULLANIMI: Emniyet'e, "Mc Donald's bombalama olayını gerçekleştirdiği bilinen Hayal ve bombalamada orada olduğu bilinen Tuncel'e nasıl istihbarat elemanlığı yaptırırsınız?" diye soruldu. Emniyet, çalışma tarzını savundu.

* İÇİŞLERİ RAHATSIZ: İçişleri Bakanlığı, Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun kendi alanlarına girmesinden ve bazı konularda inceleme yapmasından rahatsız oldu. Bu rahatsızlığını Başbakanlık'a iletti.

* KANLI PANTOLON: Tuncel, McDonald's eyleminin ardından Hayal'in kanlı pantolonunu Emniyet'e teslim etti. Bu pantolon daha sonra ortadan kayboldu.