kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

UAEK, İran raporunu bugün açıklıyor

Giriş Saati : 19.02.2009 15:06
Güncelleme : 19.02.2009 21:13
Yeni Haber
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), İran'ın nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili olarak bu yılın ilk raporunu bugün açıklayacak.

Devlet televizyonu, UAEK yetkililerini kaynak göstererek verdiği haberde, UAEK Başkanı Muhammed El Baradei'nin, raporu bugün 35 üye ülke temsilcisinin değerlendirmesine sunacağını bildirdi. Raporda, İran'ın nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili sıra dışı ve yeni bir gelişmeye yer verilmesinin beklenmediği kaydedildi.

El Baradei, bir süre önceki açıklamasında, İran'ın nükleer enerji faaliyetlerine devam ettiğini, istenen düzeyde olmasa da UAEK ile işbirliği yaptığını belirtmişti.

Raporun, 2 Martta yapılması planlanan UAEK Genel Kurul toplantısında da üye ülkelerce ayrıca değerlendirileceği ifade edildi.
El Baradei tarafından 19 Kasım 2008'de açıklanan son raporda, Tahran yönetiminden nükleer enerji programıyla ilgili daha şeffaf olması istenmişti.

Raporda, "İran'ın uranyum zenginleştirmeye devam etse de Natanz, Buşehr ve İsfahan'daki tesislerde UAEK'nın mühür ve kameralarının yerinde olduğu, sayaçların da çalıştığı" ifadesine yer verilmişti.

İran'ın son beş yıllık nükleer enerji programının askeri amaçlı olduğuna ilişkin bir belirtinin tespit edilemediğinin kaydedildiği raporda, olağan denetimlere ilaveten haber vermeden de çok sayıda inceleme ve araştırma yapıldığı açıklanmıştı.
Raporda, Natanz'daki tesislerde yeni santrifüjlerin yerleştirildiği ve santrifüj sayısını artırma çalışmalarına devam edildiği bilgisine yer verilmişti.

UAEK, Tahran yönetiminden nükleer enerji programının askeri amaçlı olduğu yönündeki iddialara cevap vermesini ve bu konuda uluslararası kamuoyunu ikna edecek ve güven verecek adımlar atmasını talep etmişti.