kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İran açılımı

11.02.2009
Ülke politikasını 180 derece değiştiren ABD Başkanı Obama, İran ile doğrudan görüşmelerin birkaç ay içinde başlayabileceğini söyledi. İran lideri "Karşılıklı saygıya dayalı görüşmelere hazırız" dedi..
Türkiye'de son dönemin siyaset alanındaki en moda sözcüğü haline gelen "açılım", ABD'de de gündeme oturdu. Yeni Başkan Barack Obama, İran'a yönelik görüşme hazırlıklarıyla ilgili girişimlerini bir adım daha ileri taşıdı. Başkan olarak düzenlediği ilk Beyaz Saray basın toplantısında "İran'la birkaç ay içinde siyasi açılım" olacağını ilan etti. Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad yönetimiyle doğrudan görüşmeler yapılması için koşulların birkaç ay içinde oluşacağını belirtti. Selefi George W. Bush'un "şer ekseni" ülkelerden biri ilan ettiği İran'a yaklaşımda 180 derecelik değişime imza atan Obama, "açılım" için şartını da koştu: "İran yönetiminin de tutumunu değiştireceğine dair işaret vermesi gerekiyor..."

'DEĞİŞİM TAKTİK OLMASIN'
İran'la karşılıklı saygıya dayanan bir ilişki oluşturulması ihtimali doğduğunu söyleyen ABD liderine, Ahmedinecad'ın yanıtı gecikmedi. İslam Devrimi'nin 30'uncu yıl kutlamalarında konuşan İran lideri, görüşmelere hazır olduğunun sinyalini verdi. "Yeni ABD yönetimi değişim gerçekleştirmek istediğini ilan etti. Diyalog yoluna girmek istediklerini söyledi" diyen Ahmedinecad, "Elbette gerçek değişimin taktiksel değil temelden olması gerektiği aşikâr. İran ulusunun gerçek değişimleri memnuniyetle karşıladığı da öyle..." dedi. Halkının ABD ile doğrudan görüşmelere açık olduğuna dikkat çekti. Bu görüşmelerin adil bir ortamda, karşılıklı saygıya dayanması gerektiğini belirtti.

'ASKERİ GÜÇ İŞE YARAMADI'
İran Cumhurbaşkanı, "dünyanın yeni bir diyalog dönemine girdiğini" savundu. Konuşmasını, ABD yönetiminin desteklediği İran Şahı Pehlevi'nin 1979'da İslam Devrimi'yle devrilmesinin yıldönümü kutlamalarında yaptı. ABD ile aralarındaki olası görüşmelerdeki temel konuları, terör, nükleer silahlar, BM'deki yaptırım isteği ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele olarak sıraladı. "Uyuşturucuyla mücadele istiyorsanız İran'la işbirliği yapın" diyen Ahmedinecad, askeri güç seçeneğinin işe yaramadığını herkesin gördüğüne dikkat çekti: "Nükleer silahlara karşı olma istiyorsanız, İran'ın yanında durun ki doğru yol sunulabilsin..."
Haberin fotoğrafları