kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Obama 2.8 trilyon $'ı gözden çıkardı

10.02.2009
ABD Hazine Bakanı, beklenen paketi açıkladı. Bankaların zehirli varlıklardan kurtarılması için özel sektörle 1 trilyon dolarlık havuz oluşturuluyor. Fed'in kredi imkânı 1 trilyon dolara çıkarılıyor. 838 milyar dolarlık teşvik ise Senato'dan geçti..
ABD Hazinesi ve Fed bankacılık kurtarma planında yapılacak değişiklikleri açıkladı. Önceki adı Sorunlu Varlıkları Kurtarma Programı olan (TARP) plan Finansal İstikrar Programı olarak yeniden isimlendirildi. Planda bankaların toksik borçlarını satın alacak ''kötü banka''nın yerini kamu ve özel sektör fonlarını kullanacak yeni model aldı. ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner'in açıkladığı yeni banka kurtarma planına göre özel kamu ortaklığı ilk etapta 500 milyar dolarla varlık alımına başlayacak. Banka kurtarma planının finansman kapasitesinin 1 trilyon dolara çıkabileceği açıklandı.

BANKALARA STRES TESTİ
Başkan Barack Obama'nın finansal regülasyonda reform yapmak için hızlı hareket etmekte kararlı olduğunu vurgulayan Geithner, aktifleri 100 milyar dolardan fazla bankaların stres testi ve koordine gözetim incelemesine tabi olacağını açıkladı. Sermaye enjeksiyon planı kapsamında, imtiyazlı menkul kıymetler adi hisseye çevrilebilecek. Devletten sermaye yardımı alan bankalar, başka sağlıklı kurumları satın alamayacak. Kapsamlı konut programının ise birkaç hafta içinde açıklanacağı kaydedildi. ABD Merkez Bankası Fed'in de varlığa dayalı menkul kıymetler kredi (TALF) imkânını 200 milyar dolardan 1 trilyon dolara çıkarmaya hazır olduğu belirtildi. Varlığa dayalı menkul kıymetler kredi imkânının hane halkının ve ticareti işyerlerinin kredi ihtiyaçları için planlandığı vurgulandı. ABD Hazinesi ve Fed mortgage faizlerini aşağı çekmek için 600 milyar dolara kadar devlet destekli kurum tahvili ve mortgage'a dayalı menkul kıymet alabilecek. Finansal sistemin durumu iyileştirme değil kötüleştirme yönünde ilerlediğini kaydeden ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner "Durgunluk bankalar üzerinde büyük baskı oluşturuyor. Bu tehlikeli bir dinamik, bunu kontrol altına almalıyız" dedi. Geithner banka kurtarma planının pahalı, riskli ve zaman alan bir uygulama olduğunu söyledi.
Haberin fotoğrafları