kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Alışveriş caddelerinde kiracı bayramı

BÜLENT YOLDAŞ
04.02.2009
Mali krizin etkisiyle konut fiyatlarında ve kiralarında yaşanan gerileme İstiklal, Nişantaşı, Bağdat ve Cumhuriyet caddelerinde dükkan ve mağaza kiralarına da yansıdı Emlak uzmanları, İstanbul'un önemli alışveriş caddelerinde kiralık mağaza ve dükkan sayılarındaki artışın kira fiyatlarına yüzde 40 düşüş getirdiği yönünde birleşiyor..
Küresel mali krizin etkilerinin ciddi biçimde hissedildiği gayrimenkul sektöründe, konut fiyatlarında ve kiralarında yaşanan gerileme, alışveriş caddeleri üzerindeki dükkan ve mağazalarda da hissedilmeye başladı. İstanbul'un ünlü caddeleri arasındaki İstiklal, Bağdat, Rumeli, Cumhuriyet caddeleri, üzerlerindeki mağaza, fast food mekanları, cafe- restoranları, sinemaları ve bankalarıyla adeta birer alışveriş merkezini andırıyor. Yakın bir zaman önce alışveriş merkezlerinde, mağaza sahipleri kira indirimleri talep ederken, alışveriş caddelerinde de kira fiyatlarında yüzde 40'lara varan fiyat düşüşleri yaşanıyor. Markalar için bulunmanın bir prestij olarak kabul edildiği İstiklal ve Bağdat caddelerinde kira fiyatlarındaki düşüşler sınırlı olurken, bazı markaların caddeden ayrılmak yerine daha küçük dükkanlara taşındıkları belirtiliyor.

Piyasayı alıcılar belirliyor
Barbaros Bulvarı'nda faaliyet gösteren Retürk Barboros'tan Ruhan Rahman, son ayda Barboros Bulvarı'ndaki kiralık mağaza ve dükkan sayısında hissedilir derece de artış yaşandığını ifade ediyor. Barbaros Bulvarı'nda önceleri 10 kiralık mağaza ve dükkana rastlanırken bu sayının 20'nin üzerine çıktığını belirten Rahman, son aylarda gayrimenkul piyasasının satıcılar ya da kiralayanlar tarafından değil, kiracılar tarafından belirlendiğini anlatıyor. Rahman, kiralık dükkan ve mağaza sayısındaki artışın fiyatları da aşağı çektiğine değinerek, kiracıların fırsatı değerlendirmek istediklerini, kira bedelini yıllık ödeyerek daha ucuza kiralama yapmayı tercih ettiklerini ifade ediyor. Beyoğlu, Cihangir, Şişli, Taksim bölgelerinde faaliyet gösteren Realty World Allmap brokerlarından Ayşen Sert de küresel mali kriz sebebiyle her geçen gün kapanan işyerlerinin fazlalaştığını ifade ediyor. Boş dükkan ve mağaza sayısının çoğalması ve talebin azalması nedeniyle kiralık ve satılık gayrimenkul fiyatlarında düşüşler yaşandığına tanık olduklarını anlatan Sert, "İstiklal Caddesi, Halaskargazi Caddesi, Valikonağı Caddesi ve civarlarında, konumuna göre fiyatlar net yüzde 20-30 civarında düşmesine rağmen müşteri bulmakta zorlanıyoruz" diye konuştu. Sert, Valikonağı Caddesi'nde geçen yıl 4 bin 500 dolar kira getirisi olan, 135 metrekare, vitrinli, çok iyi konumdaki kiralık bir mağazanın, bu yıl ki kiralık fiyatının 4 bin 500 TL' ye, 2 milyon 500 bin dolar satış fiyatı olan 5 katlı, bir binanın fiyatının ise 1 milyon 500 bin dolara kadar düştüğünü kaydediyor.