kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gül'den Arap dünyasına tavsiye: Obama fırsatını kaçırmayın

CİHAN
Giriş Saati : 04.02.2009 11:03
Güncelleme : 04.02.2009 20:14
Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD'nin yeni Başkanı Barack Obama'nın İslam dünyasıyla özel ilişkiler kurmak istediğini belirterek, "Bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğine inanıyorum. Arap dünyasının çok iyi bir şekilde, hazırlıklı bir şekilde başkan Obama'nın bu beklentilerini iyi karşılaması gerekir. Arap dünyasının birliği ve beraberliği, aynı doğrultuda düşünce içinde olması çok önemli" dedi. Gül, bu açıdan ilk 5-6 ayın kritik olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Suudi Arabistan'a hareketinden önce Suudi devlet televizyonuna verdiği mülakatta Obama'nın ABD Başkanlığı'na seçilmesini değerlendirdi. "ABD, dünyanın en önemli en büyük süper gücü. Oradaki bir değişme herkesi ilgilendirir" diyen Gül, Obama'nın seçilmesiyle Amerika için yeni bir dönem başladığı yorumunu yaptı. Cumhurbaşkanı Gül, seçildiği günlerde yaptıkları telefon konuşmasında Obama'nın "İslam dünyasıyla özel ilişkiler kurmak istiyorum" dediğini aktararak, şunları söyledi: "Eski yönetimden en büyük farkı tek taraflı hareket etmeyeceğim diyor. Yakın diyalog içerisinde olacağım dünyanın bütün merkezleriyle, özellikle İslam dünyasına özel ilgi göstereceğim diyor. Bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğine inanıyorum. Onun için bu ilk aylar çok önemli." Gül, İslam dünyası ile Arap dünyasına Obama'nın beklentilerini karşılamak için birlik ve beraberlik içerisinde olması gerektiğine dikkat çekti.

İsrail'in de aynı fırsatı değerlendirmesini ümit eden Cumhurbaşkanı Gül, Tel Aviv yönetiminin Arap Barış girişimi gibi kendisine sunulan planları kuvvetli biçimde sahiplenmesi gerektiğini vurguladı. Gül, "İsrail, bu şekilde ne Filistin halkını yok edebilir ne de kendi güvenliğini sağlayabilir" dedi.

FİLİSTİNLİLER ARASINDAKİ BÖLÜNME FİLİSTİN DAVASININ TEMELİNE DİNAMİT KOYUYOR

Arap dünyası ve İslam dünyasındaki ayrılığın Filistin'deki bölünmenin bir yansıması olduğunu vurgulayan Gül, "Hem çok acı, hem de çok üzüntü duyulacak bir bölünme bu. Filistinliler arasındaki bölünme aslında Filistin davasının temeline dinamit koyuyor. Bağımsız Filistin devleti Filistin toprakları üzerinde kurulsun diye mücadele ederken Filistin'in ikiye bölünmesi bu davayı çok zayıflatıyor" dedi. Filistinliler arasındaki ayrılığın giderilmesinin öncelikli olduğunu belirten Gül, "Bu birleşme sağlanmadan Filistin davası başarıya ulaşmaz. Bütün dünya Müslümanların ve Arapların vicdanında da çok büyük bir yara açar" uyarısını yaptı.

KÖRFEZ ÜLKELERİYLE SERBEST TİCARET ANLAŞMASI'NDA SON NOKTAYA GELİNDİ


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gerek Ortadoğu gerekse dünya ile ilgili temel meselelerde Türkiye ile Suudi Arabistan'ın politikalarının aynı istikamette olduğuna dikkat çekti. Gül, tüm Körfez ülkeleriyle ilişkileri de aynı doğrultuda geliştirdiklerini beilrterek, Körfez İşbirliği Teşkilatı ile Serbest Ticaret Anlaşması için toplantıların devam ettiğini belirtti. Gül, anlaşma için son noktaya gelindiğini kaydetti.


SUUDİ ARABİSTAN ŞURA MECLİSİ BAŞKANI: GAZZE KONUSUNDAKİ TUTUMUNUZU TAKDİRLE KARŞILIYORUZ

Suudi Arabistan Şura Meclisi Başkanı Dr. Salih Bin Abdullah Bin Hamid, İsrail'in Gaze'ye düzenlediği saldırılar karşısında Türkiye'nin gösterdiği tutumu takdirle karşıladıklarını söyledi. Suudi Kralı Abdullah Bin Abdülaziz'in davetlisi olarak Riyad'da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Şura Meclisi'nde bir konuşma yaptı. Gül'ün Suudi milletvekillerine hitabından önce kısa bir konuşma yapan Dr. Salih Bin Abdullah Bin Hamid, Gazze karşısında gösterdiği tutumdan dolayı Türkiye'yi takdirle karşıladıklarını söyledi.

Konuşmasının başında "Kardeş Türkiye'yi selamladıklarını" belirten Şura Meclisi Başkanı, Cumhurbaşkanı Gül'ü mecliste görmekten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Cumhurbaşkanı Gül'ün daha önce çalışmış olduğu Suudi Arabistan için "İkinci memleketinize gelmeniz biz, memnun etti" diyen Salih Bin Abdullah Bin Hamid, Gül'ün Şura Meclisi'nde konuşma yapmasının da "kendileri için onur olduğunu" ifade etti. İki ülke arasındaki, ilişkilerin çok kuvvetli olduğunu vurgulayan Meclis Başkanı, Abdullah Gül'ün ziyaretiyle de ilişkilerde yeni bir sayfa açılacağını kaydetti.

Suudi Arabistan ile Türkiye'nin Filistin sorunu karşısında aynı fikirde olduklarının altını çizen Dr. Salih Bin Abdullah bin Hamid, "Ortadoğu'daki sorunların temelini oluşturduğu fikrini paylaşıyoruz. Arap Girişimi uluslararası camiadan da destek görmüştür. Barış için uğraşmamız çok önemlidir. Bu girişim masada kalmayacaktır. Hükümetinizi bu konudaki ciddi duruşu ve Gazze'deki Siyonist saldırılara karşı tutumunuz, halkımız nezdinde de takdirle ve övgüyle karşılandı. Sizin de bu konudaki çalışmalarınız ve girişimleriniz gerçeği ortaya çıkarmıştır. Sizin bu ziyaretiniz Gazze saldırılarından sonra olmasından dolayı da hassas bir döneme rastlamıştır. Bu konuda çalışmalarda bulunmamız bölgede adil barışın sağlanması için beraber çalışmamızın önünü açacaktır." dedi.
İki ülkenin işbirliği içinde teröre karşı mücadeleye de devam etmesinin çok önemli olduğuna değinen Meclis Başkanı "Terör sebebi ne olursa olsun kabul edilmeyecek bir konudur" diye konuştu.

Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye gelen turistlerin sayısının 70 bini geçtiğini ve Suudi Arabistan'da da 100 binden fazla Türk vatandaşının çalışmakta olduğunu aktaran Suudi yetkili, ülkelerindeki Türk müteahhitlerin hem kamuda hem de özel sektörde birçok projelere imza atmakta olduğunu aktardı.

Şura Meclis Başkanı ayrıca iki ülke arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkilerin bulunduğu seviyeden ve geliştirilmesinden de memnun olduklarını dile getirdi.