kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Telekulakta siyasi denetime iptal geldi

Ersan ATAR / ANKARA
30.01.2009
Anayasa Mahkemesi, dinleme ve iletişimin izlenmesinin idari yapılanması ile denetlenmesinin Başbakan'ın kontrolünden çıkarılması gerektiği sonucuna vardı. Dinlemenin tümden iptali başvurusu ise esastan görüşülecek..
Anayasa Mahkemesi, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na Başbakan'ın atama yapması ile dinleme ve izlemelerin Başbakan tarafından atanacak komisyon tarafından denetlenmesine ilişkin yasa hükümlerini iptal ederken, Manisa 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nin dinlemeye izin veren Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 135. maddesindeki ilgili hükmün iptaline ilişkin başvuruyu esastan görüşmeye karar verdi. Mahkeme, Başbakan yetkileriyle ilgili iptal kararıyla telefon dinleme ve iletişimin tespiti ile izlenmesi konusunda siyasetten uzak bir özerklik istedi. TBMM, 2005 yılında yaptığı yasa değişikliği ile dinleme ve izleme alanındaki koordinasyonu sağlayan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda (TİB) kurum başkanının, Başbakan tarafından atanmasını hükme bağladı. Yine bu düzenlemede, emniyet, jandarma ve MİT'e verilen dinleme yetkisinin denetiminin, bu teşkilatların teftiş kurulları dışında, Başbakan'ın görevlendireceği kişi veya komisyon tarafından yapılması hükmü yer aldı. Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer bu iki düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Yüksek Mahkeme, başvuruyu yaklaşık 3.5 yıl aradan sonra dün gündemine aldı ve Sezer'in başvuruları doğrultusunda oybirliğiyle iptal etti. Sezer, düzenlemenin yürürlüğünün de durdurulmasını istemişti. Ancak Mahkeme, bu talebi reddetti.Yüksek Mahkeme'nin kararı iki anlam taşıyor:

* BAŞBAKAN ATAMASIN: Dünkü kararın gerekçesinin Resmi Gazete'de yayımlanmasından sonra Başbakan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na başkan atayamayacak. Kararın yayımlandığı gün TİB Fethi Şimşek'in görevi otomatik olarak sona erecek. Meclis, Mahkeme kararı Resmi Gazete'de yayımlanmadan bir düzenleme yapmazsa başkanlık boş kalacak.

* DENETİMDEN ÇEKİLSİN: Yüksek Mahkeme'nin iptal ettiği düzenleme, emniyet, jandarma ve MİT'in yaptığı dinleme işlemlerinin, Başbakan'ın görevlendireceği kişi veya komisyonlar tarafından da denetlenmesini düzenliyordu. Yasadaki bu düzenlemenin; özellikle Ergenekon soruşturması sırasında kimlerin telefonlarının dinlenildiği ve iletişimin izlenildiğinin Başbakan tarafından bilinme olanağı sağladığı gerekçesiyle eleştiriliyordu. Anayasa Mahkemesi'nin dünkü kararı bu eleştirileri de bertaraf edebilecek.

ESASTAN GÖRÜŞME
Anayasa Mahkemesi'nin dünkü kararı, "Telefon dinleme tamamen yasaklanıyor" yorumlarına neden oldu, ancak bu gerçeği yansıtmıyor. Böyle bir sonuç ancak, Manisa 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nin Anayasa Mahkemesi'ne açtığı ve Yüksek Mahkeme'nin dün, "esastan incelemeye" karar verdiği davanın sonunda iptal kararı verilirse çıkabilecek.
Haberin fotoğrafları