kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Güçlü her zaman haklı değildir"

Giriş Saati : 17.01.2009 12:33
Güncelleme : 17.01.2009 19:25
Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, DSİ'nin toplu tesis açılış törenine katılmak için İzmir'e gitti.

Erdoğan, konuşmasında İsrail ile Filistin arasında yapılacak ateşkesin sağlanması için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Ayrıca, Erdoğan "Güçlü her zaman haklı değildir" diyerek konuşmasını sürdürdü.

"GÖRDES BARAJI İZMİR İÇİN DE HAYAT SUYU OLACAK"


Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün (DSİ) yurt genelinde tamamladığı 20 baraj ve enerji tesisi ile İzmir'de toplam 136 milyon TL'ye mal olan 675 tesisin açılışı dolayısıyla Başbakan Erdoğan'ın da katılımıyla Halkapınar Spor Salonu'nda tören düzenlendi.

Spor Salonu'na, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, AK Parti'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Taha Aksoy, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar Göksel ile giren Başbakan Erdoğan, vatandaşları selamladı.

Başbakan Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, 17 ildeki 13 baraj, 4 sulama ve 3 içme suyu tesisini hizmete açacaklarını belirtti. Çeşitli illerdeki açılışlara katılanları fazla bekletmemek için önce açılışları gerçekleştireceklerini dile getiren Başbakan Erdoğan, konuşmasını sonra yapacağını ifade etti.

"İZMİR İÇİN DE HAYAT SUYU OLACAK"

Canlı bağlantıyla açılışların yapılacağı illere bağlanan Başbakan Erdoğan, Manisa'yla yapılan bağlantıda, Manisa Gördes Barajı'nın İzmir için de büyük öneme sahip olduğunu belirtti. Erdoğan, ''Gördes Barajı, İzmir için de bir hayat suyu olacak'' dedi.

Gördes Barajı'nın su tutmaya başladığını kaydeden Başbakan Erdoğan, isale hattının yapımına başlandığını belirterek, barajın hayırlı olmasını temenni etti. İkinci olarak Kars'taki Bayburt Barajı'nın açılış törenine bağlanan Başbakan Erdoğan, ''İnşallah bu susuzluk bitiyor. AK Parti iktidarı geldi ve bu baraj bitti. Halkımızın hizmetine girdi hayırlı olsun'' dedi.

Başbakan Erdoğan daha sonra sırasıyla Gümüşhane, Ağrı, Çanakkale, Mardin, Afyonkarahisar, Van ve Antalya'ya bağlanarak, buradaki tesislerin açılışlarını gerçekleştirdi. Açılışını yaptıkları 20 tesisin maliyetinin 4,3 katrilyon (4,3 milyar TL) olduğunu bildiren Başbakan Erdoğan, bu tesislerin çoğuna 1994-1995 yılında başlandığını, çok az bir kısmının, kendi dönemlerinde başlayıp bitirdikleri projeler olduğunu anlattı.

Başbakan Erdoğan şöyle konuştu:

''Biz önümüzde hangi projeleri bulduysak hangi temeli atılmış tesisi bulduysak bunları öncelikle planlamaya koyduk ve süratle bunları bitirmenin gayreti içinde olduk ve hamd olsun bunlar başarıldı. Başarılmaya da devam ediyor. Eğitimden sağlığa 24 kalemdeki hizmetleri de İzmirli kardeşlerimize sunuyoruz. Tüm bu hizmetlerin, tesislerin, yatırımların ülkemize İzmir'imize, milletimize, vatandaşlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyoruz.''

Başbakan Erdoğan, Çorum'daki Obruk Barajı'nın yılda 473 milyon kilovat saat elektrik üreteceğini ve 6 bin 741 hektar alanın sulanabilmesini sağlayacağını dile getirerek, bu barajın 2008 yılı maliyetinin 1 katrilyon (1 milyar TL) olduğunu ifade etti. Muş'taki tesisin maliyetinin 760 trilyon (760 milyon TL), Ağrı Yazıcı Barajı'nın 228 trilyon (228 milyon TL) olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Açılışını yaptığımız tesislerin hepsi de ülkemize büyük faydalar sağlayacak projeler. Biz diğer alanlarda fedakarlık yaparak bu projeleri süratle tamamlamaya yöneldik. Enerjinin büyük önem kazandığı günümüzde barajların pek çoğu, yaptığımız yatırımları kısa zamanda bize geri kazandıracaktır. Bununla da kalmayacak daha sonra da memleketimizin hanesine sürekli kar olarak devam edecektir. Hizmete sunduğumuz barajlardan bazılarının temellerinin hangi yıllarda atıldığını söyledim. 'Bizler tarih veririz ve verdiğimiz tarihte açılışını yaparız' dedik. Tarih veriyoruz ve o tarihte açıyoruz. Beydağ Barajı'yla ilgili bu salonda size söz verdim ve verdiğim sözü hamd olsun yerine getirmenin mutluluğunu yaşadık ve Beydağ şimdi su tutuyor.''

"BEKARA KARI BOŞAMAK KOLAY"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, siyasetçilerin, parlamentodaki görüşmelerde ''İsrail ile ilişkileri kesin'' dediğini belirterek, ''Bizden önce sen vardın iktidarda, sen niye kesmedin? Bir defa biliyorsunuz, beni affedin, bekara karı boşamak kolaydır. Hesabı iyi yapın'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Halkapınar Spor Salonu'ndaki toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, çok önemli bir süreçten geçildiğini, dünyada ciddi sıkıntılar yaşandığını belirtti. Bütün bu sıkıntılar karşısında Türkiye'nin nasıl bir tavır sergilediğinin görüldüğünü kaydeden Erdoğan, Gazze'deki olaylar karşısında Türkiye'nin kararlı bir duruş sergilediğini dile getirdi. Erdoğan, ''Şunu söyledik: Hiçbir zaman güçlü haklı değildir, haklı güçlüdür. Biz bunu biliriz. Bunu İsrail'e de anlattık'' diye konuştu.

İsrail ile Türkiye'nin münasebetlerinin farklı olduğunu ifade eden Erdoğan, ''Zaman zaman bazıları çıkıp, siyasetçiler, parlamentodaki görüşmelerde, 'Hemen İsrail ile ilişkileri kesin' diyor. Bizden önce sen vardın iktidarda, sen niye kesmedin? Bir defa biliyorsunuz, beni affedin, bekara karı boşamak kolaydır. Hesabı iyi yapın'' diye tepki gösterdi.

Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'ndeki geçici üyeliği için yoğun çalışmalar yaptıklarını, özel temsilcinin şu anda bir haftadır Mısır, Şam ve Tel Aviv'de dolaştığını anlatan Erdoğan, şunları söyledi:
''Buradaki ekiplerimiz çalışıyor, dolaşıyorlar ateşkesi derhal sağlayalım diye. BM Güvenlik Konseyi, BM Genel Sekreteri bizdeydi. Ziyaret etti, bunları kendisiyle de konuştuk. İnanıyorum ki bugün yarın ateşkes sağlanacaktır. Bunun temennisi içindeyiz. İstiyoruz ki kan olmasın, mazlumlar ölmesin. İnsani yardım noktasında Türkiye Cumhuriyeti olarak Filistin'de, Gazze'de bugüne kadar olduk, bugünden sonra da olacağız. İnşallah gerek onların gıdasından, ilacından, jeneratöründen, altyapısının düzeltilmesinden üzerimize düşen neyse bunları milletimiz adına biz yapacağız.''

NÜKLEER ENERJİ

Dünyada ciddi enerji sorunu olduğunu, Türkiye'de petrol, doğal gaz kuyuları bulunmadığını, bunlar için ciddi paralar ödendiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, bütün bunlara rağmen çeşitli enerji kaynaklarını ürettiklerini, hidroelektrik, termik santralleri kurduklarını, barajların sayısını artırdıklarını kaydetti.
Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Rüzgar enerjisiyle ilgili yatırımlarımızı başlatıyoruz. Hedefleri büyük koyuyoruz. Çünkü bu hedefleri şimdiden belirlemez ve bu adımları atmazsak, 10 sene sonra Türkiye'nin enerji noktasındaki sıkıntısı çok daha farklı olacaktır. Güneşten elektrik enerjisi üretiminde ümit veren gelişmeler var. Bunu da başaracağız. Bundan da istifade etmenin yoluna gidiyoruz. İstiyoruz ki bütün bu adımlarla beraber Türkiye elektrik enerjisi noktasında sıkıntıları aşsın. En son nükleer enerji noktasında da adımı attık. Nükleer enerjiyle ilgili ihaleyi yaptık. Kazanan firmayı önümüzdeki kısa süre içinde açıklayacağız ve böylece nükleer enerjiyle ilgili yatırım Türkiye'de başlamış olacak. İlk olarak bizim dönemimizde bu adım atılmış oluyor.''

KÖYDES VE BELDES PROJELERİ

KÖYDES ve BELDES ile ilgili attıkları adımları anlatan Başbakan Erdoğan, bu projelerle köylerdeki yol ve su sıkıntısının kalmadığını söyledi.

Kuraklıkla ilgili yaşanan sıkıntılara da değinen Erdoğan, bu sorunu aşabilmek için ciddi adımlar attıklarını, Güneydoğu Anadolu Projesi, Doğu Anadolu Projesi, Konya Ovası Projesi'ni hayata geçirdiklerini, bu projelerle ilgili çalışmaların yoğun şekilde devam ettiğini kaydetti.

Erdoğan, şöyle devam etti: ''İnşallah 2013'e kadar GAP, DAP, KOP projelerini de bitirerek, susuzluktan kavrulmuş olan toprakları, elektronik sistemlerle, ne zaman, nereye, ne kadar su verilecek, bunları belirleyen sistemlerle, bilişim teknolojisiyle bunların altyapısını oluşturup, hem su israfını engelleyeceğiz hem de toprağın tuzlanmasını, çatlamasını engelleyerek daha bereketli hale getireceğiz.''

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından DSİ'nin 20 tesisi ile İzmir'deki 675 yatırımın ortak açılışını, beraberindekilerle kurdeleyi keserek yaptı.

Erdoğan ile tokalaşmak isteyen bir vatandaş, korumalar tarafından engellendi. Bunu gören Başbakan Erdoğan, vatandaşı yanına çağırarak, tokalaştı.

Açılış töreninin ardından Erdoğan, beraberindekilerle Halkapınar Spor Salonu'nun önüne çam fidanı dikti ve suladı. Erdoğan, Başbakanlığa ait otobüsten çocuklara oyuncak dağıttı.

"BİZ HALKIMIZIN CEBİNDEKİ PARADA GÖZÜ OLMAYAN İKTİDARIZ"


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, petrol fiyatlarındaki düşme sürecinin devam etmesi halinde doğal gaz fiyatlarında indirim yapacaklarını söyledi.

Başbakan Erdoğan, DSİ'nin çeşitli illerdeki 20 tesisiyle İzmir'deki projelerin açılışı dolayısıyla İzmir Halkapınar Spor Salonu'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, göreve geldikleri zaman petrolün varilinin 26.6 dolar olduğunu, bu rakamın bir dönem 150 dolara kadar çıktığını anımsattı.

Başbakan Erdoğan şöyle konuştu:

''Göreve geldiğimiz zaman dedim ki 'Dışa bağımlı olduğumuz ürünler hariç yerli ürünlerde biz asla zam yapmayız ama dışa bağımlı olduğumuz ürünlerde ne kadar zam yansıtılırsa, onu yansıtmak zorundayız.' Doğal gaz, petrol bizden çıkmıyor. Bunun yansıması neyse bunu yansıtmak durumundayız. Bunu yansıtmazsak, bunun altından millet olarak kalkamayız. 5 yıl buna biz tahammül ettik. Göreve geldiğimizde petrolün varili 26.6 dolardı, 150 dolara kadar çıktı. Şimdi en düşük zamanında olmasına rağmen yine iki katı ve bizler, hatırlayın 5 yıl elektriğe, sanayide ve evlerde zam yapmadığımız gibi hatta fiyatlarını da düşürdük ama 150 dolara çıkınca artık bu dayanılır hal olmaktan çıktı ve bütçede cari açığımızı da ciddi manada artırmaya başladı.

Zam yapmak durumunda kaldığımızda, bu işin üzerinden siyaset yapmak isteyenler bize yüklendiler. Siz gerçekleri biliyorsunuz. Şu anda doğal gazın asgari ücrete yansıması yüzde 20'dir. Şu anda fiyatlar düşmüş vaziyette. Bu sürecin devam etmesi halinde, arkadaşlarımız çalışmalarını yapıyor. Doğal gaz fiyatlarında da o zaman indirimi zaten yaparız. Biz halkımızın cebindeki parada gözü olmayan bir iktidarız''

"İÇERİDE BAZILARI ISRARLA FELAKET TELLALLIĞI YAPIYOR"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dünyanın en gelişmiş ülkelerinin dahi küresel krizin pençesinde kıvrandığı bir dönemde, Türkiye'nin bir kalemde 2 milyar 750 milyon dolarlık ekonomik değeri hizmete açtığını, bunun ne anlama geldiğinin düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, İzmir Halkapınar Spor Salonu'nda düzenlenen toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, Gördes Barajı'nın yapım sürecine değinerek, ''Öncelik vermeseydik bu proje 27 yıl sonra bitmiş olacaktı. Su tutmaya başlayan Beydağ Barajı ise ancak 74 yılda tamamlanabilecekti'' dedi. AK Parti iktidarının imkansızlıkları, eksikleri, aksaklıkları bahane etmediğini, belirlediği öncelikli projelerin üzerine eğilerek, bunları birer birer hizmete soktuğunu dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

''Dünyanın en gelişmiş ülkelerinin dahi küresel bir krizin pençesinde kıvrandığı bir dönemde, Türkiye'de bir kalemde yaklaşık 2 milyar 750 milyon dolarlık ekonomik değeri hizmete açmamızın ne anlama geldiğini düşününüz. Herkes 'Dünyada küresel kriz var' derken biz bu krize rağmen bu yola ısrarla deva ediyoruz. İşsizliği önleyeceksek bunlarla önleyeceğiz. Enerji üreteceğiz ki sanayi tesisleri çalışsın. Kararlı bir şekilde yola devam ediyoruz. Dayanışma içinde olacağız. Türkiye'nin krize karşı gelişmiş ülkelerin tamamından daha dirençli olduğunu Batılı ekonomistler söylüyor. Ama içeride bazıları ısrarla felaket tellallığı yapıyor. Kendilerine güveni olmayanlar, ülkemizi de büsbütün böyle göstermeye çalışıyor. Biz küresel krizi küçümsemiyoruz, önemsiz görmüyoruz ama felaket tellallığı yapmanın fayda sağlamayacağına inanıyoruz. Durumu gerçekçi bir şekilde analiz ediyor, tedbirleri uygun bir takvimle hayata geçiriyoruz.''

Başbakan Erdoğan, konuşmasında kendisinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde kent için suyu kendilerinin bulduğunu, Istranca dağlarından, Trakya'dan, 180 kilometre mesafeden İstanbul'a susuzluk döneminde su getirdiklerini ifade etti. İstanbul'da bu susuzluğu hangi yönetimden aldıklarını herkesin bildiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, ''susuzluğun, çöp dağlarının ve hava kirliliğinin egemen olduğu'' İstanbul'da bahane uydurmadan çözüm getirdiklerini söyledi. O gün bugündür İstanbul'da su sıkıntısının yaşanmadığını ancak İzmir'de su sıkıntısı bulunduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

'''İkide bir de 'Efendim Ankara yönetimi İzmir'e üvey evlat muamelesi yapıyor' diyorlar. Bir defa bu anlayışı, mantığı kınıyorum, doğru bulmuyorum. Eğer Ankara yönetimi, AK Parti iktidarı, üvey evlat muamelesi yapmış olsaydı, raylı sistem konusunda işbirliği talebinde bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Ulaştırma Bakanlığı, AK Partili hiçbir belediyeyle girmediği işbirliğine girdi. Bizim asla böyle bir şeyimiz yok. Biz burada hangi partinin belediyesi var, diye bakmıyoruz. Baktığımız şey halkın mutluluğu, huzurudur.

İzmir, üniversitelerarası oyunlara ev sahipliği yaptı. UNIVERSIADE de neredeyse öyle bir kritik ana gelmişti ki belediyenin ağırlığıyla organize ettiği organizasyonu biz özel kanun çıkardık, bu işi ele alarak Taha Bey'i koordinatör olarak tayin ettik ve başardık. Ağırlıklı olarak milli bütçeden aktarmak suretiyle çözdük. Bunu çözmek zorundaydık ve başardık.''

Başbakan Erdoğan, aynı organizasyonu Erzurum'da yapacaklarını belirterek, kış oyunlarını da aynı başarıyla gerçekleştireceklerini ifade etti.

"NÜKLEER ENERJİYLE İLGİLİ İHALEYİ YAPTIK. BÖYLECE NÜKLEER ENERJİYLE İLGİLİ YATIRIM TÜRKİYE'DE BAŞLAMIŞ OLACAK"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, siyasetçilerin, parlamentodaki görüşmelerde ''İsrail ile ilişkileri kesin'' dediğini belirterek, ''Bizden önce sen vardın iktidarda, sen niye kesmedin? Bir defa biliyorsunuz, beni affedin, bekara karı boşamak kolaydır. Hesabı iyi yapın'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Halkapınar Spor Salonu'ndaki toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, çok önemli bir süreçten geçildiğini, dünyada ciddi sıkıntılar yaşandığını belirtti. Bütün bu sıkıntılar karşısında Türkiye'nin nasıl bir tavır sergilediğinin görüldüğünü kaydeden Erdoğan, Gazze'deki olaylar karşısında Türkiye'nin kararlı bir duruş sergilediğini dile getirdi. Erdoğan, ''Şunu söyledik: Hiçbir zaman güçlü haklı değildir, haklı güçlüdür. Biz bunu biliriz. Bunu İsrail'e de anlattık'' diye konuştu.

İsrail ile Türkiye'nin münasebetlerinin farklı olduğunu ifade eden Erdoğan, ''Zaman zaman bazıları çıkıp, siyasetçiler, parlamentodaki görüşmelerde, 'Hemen İsrail ile ilişkileri kesin' diyor. Bizden önce sen vardın iktidarda, sen niye kesmedin? Bir defa biliyorsunuz, beni affedin, bekara karı boşamak kolaydır. Hesabı iyi yapın'' diye tepki gösterdi. Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'ndeki geçici üyeliği için yoğun çalışmalar yaptıklarını, özel temsilcinin şu anda bir haftadır Mısır, Şam ve Tel Aviv'de dolaştığını anlatan Erdoğan, şunları söyledi:

''Buradaki ekiplerimiz çalışıyor, dolaşıyorlar ateşkesi derhal sağlayalım diye. BM Güvenlik Konseyi, BM Genel Sekreteri bizdeydi. Ziyaret etti, bunları kendisiyle de konuştuk. İnanıyorum ki bugün yarın ateşkes sağlanacaktır. Bunun temennisi içindeyiz. İstiyoruz ki kan olmasın, mazlumlar ölmesin. İnsani yardım noktasında Türkiye Cumhuriyeti olarak Filistin'de, Gazze'de bugüne kadar olduk, bugünden sonra da olacağız. İnşallah gerek onların gıdasından, ilacından, jeneratöründen, altyapısının düzeltilmesinden üzerimize düşen neyse bunları milletimiz adına biz yapacağız.''

NÜKLEER ENERJİ


Dünyada ciddi enerji sorunu olduğunu, Türkiye'de petrol, doğal gaz kuyuları bulunmadığını, bunlar için ciddi paralar ödendiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, bütün bunlara rağmen çeşitli enerji kaynaklarını ürettiklerini, hidroelektrik, termik santralleri kurduklarını, barajların sayısını artırdıklarını kaydetti.

Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Rüzgar enerjisiyle ilgili yatırımlarımızı başlatıyoruz. Hedefleri büyük koyuyoruz. Çünkü bu hedefleri şimdiden belirlemez ve bu adımları atmazsak, 10 sene sonra Türkiye'nin enerji noktasındaki sıkıntısı çok daha farklı olacaktır. Güneşten elektrik enerjisi üretiminde ümit veren gelişmeler var. Bunu da başaracağız. Bundan da istifade etmenin yoluna gidiyoruz. İstiyoruz ki bütün bu adımlarla beraber Türkiye elektrik enerjisi noktasında sıkıntıları aşsın. En son nükleer enerji noktasında da adımı attık. Nükleer enerjiyle ilgili ihaleyi yaptık. Kazanan firmayı önümüzdeki kısa süre içinde açıklayacağız ve böylece nükleer enerjiyle ilgili yatırım Türkiye'de başlamış olacak. İlk olarak bizim dönemimizde bu adım atılmış oluyor.''

KÖYDES VE BELDES PROJELERİ

KÖYDES ve BELDES ile ilgili attıkları adımları anlatan Başbakan Erdoğan, bu projelerle köylerdeki yol ve su sıkıntısının kalmadığını söyledi. Kuraklıkla ilgili yaşanan sıkıntılara da değinen Erdoğan, bu sorunu aşabilmek için ciddi adımlar attıklarını, Güneydoğu Anadolu Projesi, Doğu Anadolu Projesi, Konya Ovası Projesi'ni hayata geçirdiklerini, bu projelerle ilgili çalışmaların yoğun şekilde devam ettiğini kaydetti.

Erdoğan, şöyle devam etti:

''İnşallah 2013'e kadar GAP, DAP, KOP projelerini de bitirerek, susuzluktan kavrulmuş olan toprakları, elektronik sistemlerle, ne zaman, nereye, ne kadar su verilecek, bunları belirleyen sistemlerle, bilişim teknolojisiyle bunların altyapısını oluşturup, hem su israfını engelleyeceğiz hem de toprağın tuzlanmasını, çatlamasını engelleyerek daha bereketli hale getireceğiz.''

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından DSİ'nin 20 tesisi ile İzmir'deki 675 yatırımın ortak açılışını, beraberindekilerle kurdeleyi keserek yaptı. Erdoğan ile tokalaşmak isteyen bir vatandaş, korumalar tarafından engellendi. Bunu gören Başbakan Erdoğan, vatandaşı yanına çağırarak, tokalaştı. Açılış töreninin ardından Erdoğan, beraberindekilerle Halkapınar Spor Salonu'nun önüne çam fidanı dikti ve suladı. Erdoğan, Başbakanlığa ait otobüsten çocuklara oyuncak dağıttı.

(AA)