kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Haberler Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Fikstür Puan Durumu Formula 1
 
24 Saat
24 Saat

Türk futbolunun sorunları

Giriş Saati : 13.01.2009 13:12
Güncelleme : 13.01.2009 20:53
Yeni Haber
Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) tarafından geleneksel olarak düzenlenen eğitim semineri, Antalya'da başladı.

Hotel Club Sera'da ''46. Yıl Sporun Zirvesi Eğitim Semineri'' adıyla gerçekleştirilen ve iki gün sürecek olan organizasyon, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Gençlik Spor Genel Müdür Vekili Yunus Akgül, TSYD Başkanı Esat Yılmaer ile çok sayıda katılımcının yer aldığı açılış bölümüyle start aldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, devre arası nedeniyle verilen arada gerçekleştirilen organizasyonun, spor adına nelerin yapılıp, nelerin yapılamadığı ve nelerin yapılabileceği konularının değerlendirilebilmesi açısından önemli bir fırsat olduğuna değindi.

Türk sporunun özlenen noktaya gelebilmesi açısından önemli bir iklime ihtiyaç olduğunu vurgulayan Başesgioğlu, ''Spor branşı ne olursa olsun, bu olumlu iklim ve kültürü yakalayamazsak, yetenekli gençlerimizi olimpiyat kürsülerine çıkarmakta zorlanırız. Spor kültürü ve eğitimi, bizim temel noktalarımızdan biri. Sosyal statüsü ne olursa olsun, tüm insanlarımıza spor kültürünü ve eğitimini aşılamak zorundayız. Binamızın temeli bu olacaktır. Türkiye, bir spor ülkesi olacak her türlü potansiyele sahip. Yeter ki bu potansiyeli yerli yerinde kullanalım'' dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı ve diğer bakanlıklarla çok yakın görüştüklerini belirterek, okul öncesinden üniversiteye kadar tüm eğitim aşamalarında spor kültürünün yerleştirilmesi için çaba sarf ettiklerini aktaran Murat Başesgioğlu, ''Bizim en büyük kaynağımız okullarımızdır. Bu kaynaktan istifade edemezsek, diğer kaynaklardan istifade etme şansımız çok az'' diye konuştu.

FEDERASYONLARIN ÖZERKLEŞMESİNİ DESTEKLİYORUZ

Bakan Murat Başesgioğlu, başta Futbol Federasyonu olmak üzere federasyonların büyük bölümünün özerkleştiğini kaydederken, bakanlık olarak özerkleşmeye destek vermeyi sürdüreceklerini dile getirdi.

Yaklaşık 55 federasyonun özerkliğe kavuştuğuna değinen Başesgioğlu, şöyle devam etti:

''Federasyonların özerkleşmesi sürecini destekliyoruz. Zaman zaman muhalif görüşlerin geldiğini de biliyorum. Özerkleşmenin erken olduğu, devletin daha müdahil olması gerektiği konusunda görüşler var. Benim de kendi kendime bazı branşlarla ilgili soru sorduğum zamanlar oldu. Ama sporun yönetimi anlamında özerkleşme, ısrarla üzerine gideceğimiz bir yönetim şekli. Belki müdahalelerimizi daha sık yaparak özerkleşme sürecinin sağlıklı olmasına imkan vereceğiz.''

Gelecek günlerde Futbol Federasyonu, Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü olarak eğitim çalışmalarına yönelik üçlü bir protokol yapacaklarını söyleyen Başesgioğlu, altyapı konusunda tüm federasyonlara destek sağlayacaklarını vurgulayarak, ''Futbolun ve diğer spor branşlarının rahatlıkla yapılabileceği fiziki mekanları yaratmak bizim görevimiz. Mimarileri eskimiş tesislerimizi yenilemek ve çağdaş bir görünüme kavuşturmak zorundayız'' şeklinde konuştu.

2010 DÜNYA BASKETBOL ŞAMPİYONASI'NDA SORUN YOK

Devlet Bakanı Başesgioğlu, yakın zamanda Türkiye'de çok önemli uluslararası spor organizasyonlarına ev sahipliği yapılacağına dikkat çekerken, özellikle 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası ile ilgili bir sıkıntının bulunmadığını dile getirdi.

Organizasyon için gerekli spor salonlarını hızlı bir şekilde faaliyete geçirmek için çalıştıklarını aktaran Başesgioğlu, şunları söyledi:

''Antalya, Kayseri, İstanbul, Ankara ve İzmir'de salonlar hizmete sokulacak. Bazı tereddüt gösterenler var ama hiç kimse endişeye kapılmasın. 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası, gecikmeye fırsat vermeksizin zamanında yapılacaktır. Taahütlerimizi zamanında yerine getirip, en güzel şekilde ev sahipliği yapmak istiyoruz. Bunun dışında 2011 Trabzon Yaz Oyunları, 2011 Erzurum Universiat Kış Oyunları var önümüzde. Ayrıca 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı organize etmeye adayız. İnşallah federasyonumuzla birlikte mart ayında adaylık başvurumuzu yapacağız. Bu konuda sıkıntımız olacağını da zannetmiyorum. Tüm bunlar, 2020 Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapabilme yolunda bize katkı sağlayacaktır. Bu iradimizi ciddi şekilde muhafaza ediyoruz.''

Başesgioğlu, 2012 Londra Olimpiyatları için çalışmalara şimdiden başladıklarını ve gelecek dönemde bunları kamuoyuyla paylaşıp sporcuların olimpiyatlara hazırlanmasına start vereceklerini söyledi.

YASAL DÜZENLEMELER YAPACAĞIZ

Sporla ilgili birtakım yasal düzenleme çalışmaları içinde olduklarını ifade eden Murat Başesgioğlu, Futbol Federasyonu'nun kuruluş ve işleyişine ilişkin kanunun görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde olduğunu, şiddet ve düzensizliğin önlenmesine ilişkin kanunun ise Adalet Komisyonu'nda bulunduğunu aktardı.

Futbol Federasyonu'nun kuruluş ve işleyişine ilişkin kanunla, FIFA'nın önerdiği şekilde büyük ölçüde futbol yönetimini ana statüye bıraktıklarını söyleyen Başesgioğlu, şöyle devam etti:

''Sadece çerçeve maddeler kanuna yazıldı. Geri kalan futbol yönetimi tamamen ana statüye bırakılmış durumda olacak. Bunun dışında şiddet ve düzensizliğin önlenmesine dair hazırlamış olduğumuz bir kanun Adalet Komisyonu'nda bekliyor. Bu da üzerine yoğunlaşmamız gereken bir konu. Statlarımızda sportmenliğe aykırı hiçbir davranışı görmek istemiyoruz. Kötü tezahürat, şiddet, bizim sahalarımıza yakışmayan davranışlardır. Hep birlikte bu unsurları sahalarımızdan dışarı atmak durumundayız. Bu konuda hepimize de görev düşüyor. El birliğiyle önleyebileceğimiz durumlar. Bu konunun uygulamada aksayan yönlerini düzelteceğiz. İnşallah önümüzdeki sezonlarda sahalarımız, centilmenliğin hakim olduğu alanlar olacak. Bunun dışında şike ve teşvik pirimine yönelik bir düzenleme de düşünüyoruz. Şu anda bizim yasamızda 'Şike nedir', 'Teşvik pirimi nedir', bunun kanuni unsurları yok. Ancak Ceza Kanunu'ndaki genel dolandırıcılık suç unsurlarıyla tanımlayabiliyoruz. Şu anda sevk ettiğimiz yasada bunların yasal unsurlarını belirliyoruz. Bu hususlara riayet edilmediği takdirde yasal yaptırımlar getiriliyor.''

SPOR ÖRGÜTLENMELERİ İÇİN ADIMLAR ATACAĞIZ

Murat Başesgioğlu, teknik direktör, antrenör ve futbolcuların sosyal güvenceye kavuşmaları ile örgütlenmeleri için adımlar atacaklarını açıkladı.

Konuşmasında, spora hizmet edenlerin emeklerinin zayi olmaması için atacakları adımlar bulunduğuna değinen Başesgioğlu, ''Önemli sıkıntılar var. Teknik direktörlerimizde çok sirkülasyon oluyor. Mutlaka hocalarımızın alın terlerinin saygı değer olması, bir çırpıda heba edilmemesi için bazı düzenlemeler yapmamız gerekiyor. Aynı şekilde futbolcu kardeşlerimizin, bu ekonomik ortamda alacakları konusunda sıkıntılar yaşadıklarını biliyoruz. Onların da güvenceye kavuşmaları lazım. Mutlaka örgütlenme konusunda daha dinamik bir yapıya kavuşmaları ihtiyacı var. Bu, derneği aşan bir kurum mu olur, sendika mı olur... Diğer ülke örneklerine benzeyen bir yapılanmaya ihtiyaç var'' diye konuştu.

Başesgioğlu, kulüplerin sıkıntılarının giderilebilmesi yolunda, bir kulüpler yasası hazırlanması çalışması içinde olduklarına da değinirken, artık dernekler kanunuyla bugünkü kulüplerin yönetilemeyeceğine dikkat çekti.

Yaşanan sıkıntıların ortadan kaldırılabilmesi yolunda birlike çalışmanın gerekliliğine vurguda bulunan Başesgioğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

''Birlikte çalışılmalı ve tecrübeler paylaşılmalı. Bütün bunları güzel bir şekilde koordine edebilirsek, Türkiye'de sporun gelişmesine anlamlı bir katkıda bulunuruz. Bunu başaracak güce sahibiz. Hükümetimizin ve sayın başbakanımızın spora bakışı gayet net. Parlamentomuz bu konuda çok duyarlı. Çok olumlu bir atmosfer var. Yeter ki biz çalışalım ve proje ortaya koyalım. Gelecek adına çok umutluyum. Türkiye tam anlamıyla bir spor ülkesi olacak, yakın coğrafyaya ve tüm dünyaya çok güzel mesajlar verip, fırsatlar sunacaktır. Benim buna inancım sonsuz.''

Açılışta konuşan TSYD Başkanı Esat Yılmaer, seminerin Türk sporuna önemli katkılar sağlamasını dilerken, Gençlik ve Spor Genel Müdür Vekili Yunus Akgül ise Türkiye'yi sporun A sınıfı ülkeleri arasına sokmak için çaba sarf ettiklerini aktardı.

Açılışa katılan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de Antalya'nın turizm başkenti olmanın yanı sıra bir spor başkenti olması yolunda atıkları önemli adımları katılımcılara aktardı.

Seminer, Beşiktaş Teknik Direktörü Mustafa Denizli, Trabzonspor Teknik Direktörü Ersun Yanal, Ankaraspor Teknik Direktörü Aykut Kocaman, Sivasspor Teknik Direktörü Bülent Uygun ve Kayserispor Teknik Direktörü Tolunay Kafkas'ın konuşmacı olarak yer aldığı, ''Türk futbolunun dünü, bugünü, yarını, sorunları'' konulu panelle başladı.
Puan Durumu
  Takım  O   G   B   M    A     Y     P  
1 Sivas 16 10 4 2 28 12 34
2 Trabzon 16 10 4 2 24 14 34
3 Galatasaray 16 10 3 3 38 19 33
Tümünü göster...
4 Fenerbahçe 16 10 2 4 31 18 32
5 Ankaraspor 16 9 3 4 24 12 30
6 Beşiktaş 16 8 4 4 27 18 28
7 Kayseri 16 7 6 3 17 7 27
8 Gaziantep 16 7 4 5 23 21 25
9 Bursa 16 6 4 6 21 24 22
10 İ.B.B. Spor 16 5 4 7 17 21 19
11 Eskişehir 16 4 6 6 19 24 18
12 Konya 16 4 5 7 15 23 17
13 Denizli 16 4 3 9 22 31 15
14 Ankaragücü 16 3 6 7 14 23 15
15 G.Birliği 16 3 5 8 18 25 14
16 Antalya 16 2 7 7 16 24 13
17 Hacettepe 16 2 3 11 9 26 9
18 Kocaeli 16 2 3 11 19 40 9
Haftanın Maçları
16. Hafta
 Konya 1  
  Fenerbahçe 2  
 İ.B.B. Spor 5  
  Kocaeli 0  
 Hacettepe 0  
  Kayseri 3  
 Trabzon 2  
  Eskişehir 1  
 G.Birliği 1  
  Sivas 2  
 Denizli 1  
  Ankaragücü 1  
 Antalya 1  
  Ankaraspor 1  
 Gaziantep 2  
  Bursa 0  
 Galatasaray 4  
  Beşiktaş 2  
Haftanın Maçları
17. Hafta
 Kayseri G.Birliği  
 Sivas Galatasaray  
 Ankaragücü Antalya  
 Ankaraspor Konya  
 Fenerbahçe Trabzon  
 Bursa İ.B.B. Spor  
 Kocaeli Hacettepe  
 Beşiktaş Denizli  
 Eskişehir Gaziantep