kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Marka değerimiz ilk 50'ye giremedi!

12.01.2009
* Türk sinemasının son yıllardaki gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türk izleyici önceliği Türk sinemasına veriyor. Bu Türk sinemacıları için bulunmaz bir fırsat. Son yıllarda uluslararası arenada yönetmenlerimizin aldıkları ödüller de önemli artışlar gösterdi. 14 yıldır yurtdışında yaşayan ve Hollywood için çalışan biri olarak ben de gidişatı çok iyi görüyorum. Ancak, üretilen filmi uluslararası arenada satmak için uluslararası ortak yapımlar oluşturulmalı.

* Peki, Türk sinemasının yurtdışında da tanınması için ne yapılması gerekir?
Türk sinemasının yanısıra ülkemizin yabancı yapımlarda lokasyon olarak kullanılması çok önemli. Rus ülkeleri tarihkültür amaçlı gezi yaptıklarında Mısır'a; deniz, kum, güneş amaçlı gezilerinde ise Türkiye'ye gelirler. Mısır'ın son yıllarda tüm terör handikaplarına rağmen özellikle 'Mummy' filmleri sayesinde diğer ülkelere çok önemli bir fark attığını görüyoruz. Piramitleri ve Mısır tarihini inkar etmiyorum ama Türkiye'nin kültür tarih çeşitliliği bence Mısır'dan hiç de aşağı kalmaz. 'Yüzüklerin Efendisi', 'Narnia', 'King Kong' gibi pek çok filmden sonra 10 yıl önce yeri bile bilinmeyen Yeni Zelanda şu anda marka değeri açısından dünyanın ilk üç ismi içerisinde. Türkiye ise ilk 50'de bile değil. 'Topkapı' filminin tekrar orijinal mekanlarında değil de Almanya'da bir benzeri yapılan Topkapı setlerinde çekilmesine göz yumuyoruz. Tıpkı 'Troy' ayıbı gibi...

* Bütün bu olumsuz koşulları değiştirmek için siz ne öneriyorsunuz?
Bu sorunun cevabı çok net: Diğer ülkelerin yaptığı gibi ülkemizde film çekmek isteyen yapımcılara, ülkemizde harcadıkları paranın bir kısmını teşvik olarak geri vermemiz ve nlardan KDV almamamız gerekir.
Haberin fotoğrafları