kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Ocak 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

YAR-SAV'dan tartışılacak açıklamalar

Giriş Saati : 12.01.2009 13:20
Güncelleme : 12.01.2009 21:36
Yeni Haber
Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, ''Türkiye Cumhuriyeti bir polis devleti değildir, olamaz da olmayacak da...'' dedi.

YARSAV Başkanı Ağaoğlu, Yargıtay Ek Binası'nda basın toplantısı düzenledi. Ağaoğlu, şunları kaydetti:

''Devlet Güvenlik Mahkemelerinden hukuk adına askeri yargıcı çıkartan Türkiye Cumhuriyeti, bu mahkemelerin yerine kurduğu geniş yetkili ağır ceza mahkemeleriyle hukukun üstünlüğü için adım atmayı amaçlamışken, askeri yargıcın yerine bu sefer soruşturmalarda daha etkin bir biçimde polis almış, soruşturmalar polis veya jandarma bölgesi ayrımı yapılmayarak, polis her noktada kendini etkili ve yetkili halde görmüş ve işin içine sokulmuş, Cumhuriyet Savcılarının bizzat soruşturma yapmakla görevli olduğu yolundaki Ceza Muhakemeleri Yasası'nın 251. maddesindeki kural atlanmış, yargıç ve savcı dışındaki kişilerin bu bağlamda, polislerin elde edilen evrakı inceleme yetkisi olmadığına ilişkin Ceza Muhakemeleri Yasası'nın 122. maddesi nedense unutulmuş, soruşturmalar polisin inisiyatifi ve etkisinde gerçekleştirilmeye başlanmış, savcının talep ettiği kişiler önce savcı tarafından değil, yetkisi olmayan polis tarafından dinlenmeye başlanmış, savcılar polis olmadan bizzat yürütecekleri ve yürütmek zorunda oldukları soruşturmaları kendi olanaklarıyla yapabilir duruma getirilmemiş, soruşturmalardaki tarafsızlık ciddi biçimde sarsılmıştır.

Hatta mevcut olayda Terörle Mücadele Yasası'nın 1. maddesini yorumlama yetkisi sadece yargı organlarına aitken, bu maddeyi emniyet birimleri yorumlayarak, yorumları Cumhuriyet Savcılarına ileterek soruşturma bunun üzerine inşa edilmiş, iddianamenin bile 91, 230 ve 248. sayfalarındaki 'şube müdürlüğümüz' ibarelerinden ve anlaşılacağı üzere polis iddianamenin yazımına doğrudan katkı yapmaktan geri durmamıştır. Yine şüpheliyi yormama ilkesi unutulmuş, sabaha karşı uykusuz ifadeler alınmıştır. Türkiye Cumhuriyeti bir polis devleti değildir, olamaz da olmayacak da...''


ŞAHİN: YAR-SAV PARTİ OLDU

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin basına açıklama yaptı. Şahin, "Bu bağlamda yargının işine karışmam." dedikten sonra YAR-SAV hakkında "YAR-SAV savcılığa ve yargıçlığa partisi haline dönüşmüştür. YAR-SAV Başkanı Deniz Baykal gibi konuşuyor" dedi.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, ''Ergenekon'' soruşturmasıyla ilgili, ''Ben yargı süreçlerine karışmam. Yargılama faaliyeti tamamen bağımsız yargı organlarımızın yapacağı bir iştir. Adalet Bakanı olarak bu konulara ne ben ne bir başkası müdahil olamaz'' dedi.

Şahin, Bakanlıktan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı.İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in ziyaretinin nedeninin sorulması üzerine Şahin, ''Başsavcı Engin'in aşağı yukarı her hafta Ankara'ya geldiğini, geçen hafta da Ankara'da olduğunu'' belirterek, şunları söyledi:

''Bugün de bana uğradı. İstanbul'da Adalet Bakanlığı olarak çokça yatırımlarımız var. İstinaf mahkemelerinin yeri ile ilgili. İstinaf mahkemesi yeri ile ilgili birtakım problemler vardı, onları görüştük. Teknik İşler Dairesi ile tekrar değerlendirilecek. Sadece hizmete dönük, İstanbul'un yargısal faaliyetlerle ilgili fiziki ihtiyaçlarına dönük zaman zaman görüşmeler yaparız. Bu bağlamda bir görüşmeydi.''

''BU TÜR KONUŞMALARI BAYKAL'DAN DİNLİYORDUK...''

''Ergenekon konusu gündeme geldi mi?'' sorusunu Şahin, şöyle yanıtladı:''Ben defalarca açıkladım. Ben yargı süreçlerine karışmam. Yargılama faaliyeti tamamen bağımsız yargı organlarımızın yapacağı bir iştir. Adalet Bakanı olarak bu konulara ne ben ne bir başkası müdahil olamaz. Türkiye'de kuvvetler ayrılığı ilkesi vardır. Yasama, yürütme ve yargı ayrı ayrı erklerdir, birbirlerinin işlerine karışmaz. Ben de yargının işine karışmam.''

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun açıklamalarının anımsatılması üzerine Şahin, şöyle konuştu:

''YARSAV bilindiği gibi bir dernektir. Yargı camiamızı temsil etmemektedir. Sayın Başkan'ı ben de izledim. Bu açıklamadan sonra benim hafızam da yenilendi, o vesileyle sizlerle paylaşmak isterim. YARSAV, YARSAP haline dönüşmüştür. Yani savcılar ve yargıçlar partisi haline dönüşmüştür. Bu tür konuşmaları Sayın Deniz Baykal'dan dinliyorduk, bugün de Sayın Eminağaoğlu'ndan dinlemiş olduk.''