kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Okul olayından Hamas sorumlu"

Giriş Saati : 08.01.2009 14:34
Güncelleme : 08.01.2009 23:31
Yeni Haber
İsrail Ordusu Sözcüsü General İlan Tal, çok sayıda insanın ölümüne yol açan Gazze'deki BM okuluna saldırısından Hamas'ı sorumlu tuttu.

"Size ateş açılırsa karşılık verirseniz" diyen Tal "Hamas'tan hesap sorulması gerektiğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin de katkıda bulunacağı bir uluslararası gözlemci gücü olasılığına ve operasyonların ikili askeri işbirliğine etkisi konusunda "Biz askeriz, bunlar siyasi sorular, hükümete sorun" diyerek yorumlamaktan kaçınan Tal, "İsrail kamuoyunun, Türkiye ve Türk halkına çok takdir ettiğini düşünüyorum" demekle yetindi.

Gerek Türk polisi, gerek İsrail güvenlik görevlilerinin olağanüstü güvenlik önlemlerini sürdürdüğü İsrail Büyükelçiliği'nde düzenlenen video konferansı sırasında bir grup Türk gazetecisinin sorularını yanıtlayan General İlan Tal, İsrail'in Gazze'de yürüttüğü operasyonların ana amacının, Hamas'ın roket saldırılarının hedefi olan İsrail'in Güneyindeki sivillerin güvenliğinin sağlamak olduğunu söyledi.

Operasyonların planlandığı gibi yürüdüğünü, "esas hedefe ulaşılıncaya kadar operasyonları sürdürme niyetinde oldukları"nı belirten Tal, "İsrail bilinçli olarak sivilleri hedef almıyor. Hamas, sadece İsrail'lilerin değil, kendi halkının hayatına değer vermiyor. Bu duruma son vermeye kararlıyız ve bunun için ne kadar güç gerekirse o kadar güç kullanırsınız. Gerekli olduğu kadar devam etmeye kararlıyız" şeklinde konuştu.

BM OKULUNA SALDIRI

General Tal, operasyonların öncesi sivilleri uyardıklarını da vurguladığı video konferansı sırasında bir soru üzerine de İsrail güçlerince vurulan BM okulu için "Okul olayı, Hamas'ın halkı kalkan olarak kullanmasının trajik bir örneği" ifadesini kullandı. Tal, yaptıkları soruşturmanın okul alanında bir Hamas grubunun bulunduğunu, olaydan Hamas militanlarının sorumlu olduğunu gösterdiğini, bu konuda çok emin olduklarını belirterek "Size ateş açılırsa, karşılık verirseniz" dedi.

Tal "Bunun için Hamas'tan hesap sorulması gerektiğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine ateşlenen roketler için "münferit bir olay olduğunu düşünüyoruz. Yorum yapmak için çok erken" diyerek herhangi bir şey söylemekten kaçınan Tal, büyük sivil kayıplara dikkat çekilerek "Hamas için 'terör örgütü' diyorsunuz ama İsrail bir devlet olduğuna göre uluslar arası hukuka göre hareket etmesi gerekmez mi?" yolundaki soruya "Hamas terör örgütü ve biz demokratik bir ülkeyiz. Biz uluslar arası hukuka uygun bir biçimde hareket ediyoruz. Uluslar arası hukukun bir ülkenin saldırıldığında kendi savunmasına olanak tanıyor" karşılığını verdi.

Bir sivilin hayatının İsrailli olsun, Filistinli olsun, değerli olduğunu da vurgulayan Tal, "Hayat önemlidir. Biz sadece misilleme yapıyoruz ve hedefimiz Hamas militanları" dedi.

General Tal, İsrail'in operasyon sırasında kullandığı silahlara ilişkin bir soruya "Biz sadece uluslar arası hukuka göre meşru olan ve diğer Batı ülkelerince kullanılan silahları kullanıyoruz" yanıtına verdi. "Bu durumu Hamas tetikledi. Başka seçeneğimizin olmadığını düşünüyoruz."

TÜRKİYE İLE ASKERİ İŞBİRLİĞİ KONUSU

Bu arada, İsrail Ordusu Sözcüsü Tal, bir uluslararası gözlemci gücünün konuşlandırılması ve bu güçte Türkiye'nin de yer almasına ilişkin bir soruya "Bu hükümet için bir soru. Biz demokratik bir ülkeyiz ve bu konularda talimatların hükümetten alıyoruz" diyerek yanıtlamak istemedi.

Tal ayrıca, Gazze operasyonlarının Türkiye ile yoğun askeri ilişkiler ve işbirliğini etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin bir soruyu da aynı gerekçe ile yanıtlamaktan kaçınan Tal "İsrail kamuoyunun, Türkiye ve Türk halkına çok takdir ettiğini düşünüyorum" demekle yetindi.

ANKA