kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"İsrail Gazze'de fosfor bombası kullandı"

Giriş Saati : 08.01.2009 14:56
Güncelleme : 08.01.2009 23:31
Yeni Haber
İngiliz The Times gazetesi, İsrail'in, Gazze Şeridi'ne 27 Aralık 2008'de başlattığı saldırılar sırasında fosfor bombası ve diğer tartışmalı mühimmat kullandığını yazdı.

Haberde, geçen hafta Gazze sınırında İsrail ordusuna ait mühimmat depolarını gösteren ve basında yer alan fotoğraflarda fosfor bombasının tanımlandığı ve bu bombalar üzerinde de Amerikan yapısı fosfor bombasını tanımlayan M825A1 yazısının görüldüğü kaydedildi.
İsrail ordusunun bu bombaları saha üzerinde duman yaratmak için kullandığı belirtilen haberde, sivil Filistinlilerin ciddi yanıklara neden olan bu bombalar tarafından yaralandığına dair kanıtlar bulunduğu bildirildi.

Gazze kentindeki sağlık yetkililerine de dayandırılan haberde, yetkililerin bu bombalarla yaralandığı sanılan hastaları gördüklerini ya da tedavi ettiklerini söylediği ifadesi de yer aldı.

Öte yandan İsrail askeri sözcüsü, The Times'ın iddialarını yalanladı ve M825A1'lerin "boş olduğunu, içlerinde ne fosfor ne de bomba bulunduğunu" söyledi.

Sözcü, bunları insanları öldürmek için değil gerçek bomba kullanmadan önce hedef belirlemek amacıyla kullandıklarını da ifade etti ve "Biz diğer orduların kullandığı silahları kullanıyoruz, uluslararası kurallarla yasaklanan hiçbir silahı kullanmıyoruz" dedi.

Savunma konularında uzman İngiliz dergisi Jane's'in bir uzmanı ise M825A1'ların fosfor bombası olduğuna kuşku bulunmadığını kaydetti.
Fosfor bombası, toksik madde içeriyor ve bu maddenin kullanımı ölümcül olabiliyor. Madde, cilt yanıklarının yanı sıra karaciğeri, kalp ve böbrekleri etkileyebiliyor.

Kullanımı uluslararası herhangi bir anlaşma tarafından yasaklı olmayan bu maddenin sivil halka karşı kullanılması, 1980 tarihli konvansiyonel silahlarla ilgili 3. protokolle yasaklanmış durumda bulunuyor.