kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Batı Hattı düştü, Türkiye teyakkuzda!

OLCAY AYDİLEK - ANKARA
07.01.2009
Rusya ile Ukrayna arasında başlayan kriz, Türkiye ve bazı Avrupa ülkelerine gaz akışını kesen bir boyuta ulaştı. Rus gaz şirketi Gazprom, Ukrayna üzerinden gelen Batı Hattı'nı dün saat 04.30 sıralarında kapattı. Enerji Bakanlığı ve BOTAŞ, Batı Hattı’nın devre dışı kalması üzerine alarma geçti. Santraller yakıt olarak fuel oil’e geçti. Enerji Bakanı Hilmi Güler ise önlem alındığını belirterek, "Halkımızı üşütmeyeceğiz" açıklaması yaptı..
Rusya'nın, doğalgaz borcunu ödemediği gerekçesiyle Ukrayna ile yaşadığı çatışma, Türkiye ve Avrupa'yı kış ortasında 2006'dan sonra yine gaz sıkıntısına soktu. Türkiye'ye, Ukrayna üzerinden günlük 40 milyon metreküp (Gelen gazın yüzde 30'u) Rus gazının geldiği Batı Hattı'nın vanası dün sabah saat 04.30 itibariyle kapatıldı. Gaz krizinin pimini yine Ukrayna çekti. Ülkenin Rusya'ya borcunu ödememesi üzerine geçen hafta Batı Hattı'ndan gelen gaz miktarı sırasıyla 38, 32 ve 17 milyon metreküpe düşürüldü. Son olarak Rusya, Ukrayna üzerinden verdiği gazı dün saat 04.30 sıralarında sıfırladı. Gelişme Enerji Bakanlığı ile BOTAŞ'ı alarma geçirdi. Enerji Bakanı Hilmi Güler; Ukrayna, Rusya ve Gazprom yetkilileriyle telefon trafiğine geçti. Bakanlığa çağrılan Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky'e Ukrayna'nın gazı çekme hakkı olmadığı belirtildi.

MAVİ AKIM'A YÜKLENDİ
Güler'in Rus yetkililere, krizin Türkiye'nin gaz arzında soruna neden olduğunu iletmesinin ardından Rusya, Mavi Akım'dan gelen gazı 35 milyondan 48 milyon metreküpe çıkardı. Bakan Güler, enerji KİT'lerinin genel müdürleriyle bir toplantı yaparak alternatif senaryoları tartıştı. Toplantıya katılan bir yetkili "Gerek sanayide, gerekse de konutlarda gaz kesintisi olmayacak" dedi. Bakanlık, doğalgazda ortaya çıkan arz açığını kapatmak için bazı elektrik üretim santrallerine, 'ikincil yakıta' geçilmesi talimatı verdi. Yap-işlet-devret (YİD) santralleri ile kamunun denetimindeki Ambarlı Santrali, doğalgaz yerine fuel-oil'e geçti. Kriz süresince barajlara da yüklenilecek. Barajlarda zaten az olan su miktarı biraz daha azalacak. Bakanlık, motorinle çalışan santrallere de üretime geçin talimatı verdi.
Haberin fotoğrafları