kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Ocak 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Her 10 yabancıdan 7'si hâlâ yatırım düşünüyor

UFUK SANDIK
UFUK SANDIK
05.01.2009
Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, dünyada yaşanan krize rağmen Türkiye'nin yabancı yatırımcılar için cazibesini koruduğunu söyledi

Korkmaz, kriz öncesinde yatırım yapmayı düşünen 10 şirketten 7'sinin krize rağmen hâlâ Türkiye'de yatırım yapmaya istekli olduğunun altını çizdi

ABD'den tüm dünyaya dalga dalga yayılan finansal kriz ekonomideki tüm dengeleri değiştirdi. Darboğaza giren dev firmalar yatırım planlarını da yeniden gözden geçirmek zorunda kaldılar. Yatırımlar ya ertelendi ya da tamamen iptal edildi. Yatırımların askıya alınması yabancı sermayeyi çekmeye çalışan ülkeleri dolayısıyla Türkiye'yi de olumsuz etkiliyor. Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz ise dünyada yaşanan krize rağmen Türkiye'nin yabancı yatırımcılar için cazibesini koruduğunu söylüyor. Kriz nedeniyle ana vatanında darboğaza giren otomotiv yan sanayi firması Magna'nın Türkiye'de yatırımını askıya aldığını belirten Korkmaz, ancak Türkiye'nin yatırım için hâlâ gözde ülke olduğunu kaydederek, "Kriz öncesinde yatırım yapmayı isteyen 10 şirketten 7'si krize rağmen hâlâ yatırıma istekli. Ayrıca Magna Türkiye'ye ilgisini kaybetmedi. Sadece yatırımını uygun bir zamana erteledi" şeklinde konuşuyor.

FIRSAT VAR
Krizden herkesin bir şekilde etkileneceğini ancak, zor anların fırsata dönüştürülebileceğini anlatan Korkmaz, şunları söyledi: "Tüm dünyada nakit sıkıntısı yaşanıyor. Ancak özkaynağı olan zengin şirketler var. Bu nakit zengini şirketler için şu anki ortam yatırım için çok uygun. Şu anda nakit zengini bazı şirketlerle yatırım için temas halindeyiz. Bu yatırımcıların Türkiye'ye ilişkin uzun vadeli hedefleri var. Ancak, bu yatırımcıların ismini şu anda açıklayamam. Çünkü kendi hükümetleri ve sendikaları yurtdışında yatırım yapmamaları konusunda baskı kuruyorlar. İsmini açıklamam, bu yatırımcıları zor duruma düşürür, yatırım kararlarını olumsuz etkiler." Türkiye'nin en büyük rakibinin Türkiye olduğunu belirten Korkmaz, şöyle devam etti: "Yabancılara Türkiye'nin gelişmekte olan ülkelerin motoru tanımlaması yapıyoruz. Ayrıca karoserisi de AB'ye girmek üzere olan bir ülke diyoruz. Şu anda bu motorla karoseriyi birleştiren tek ülkeyiz. En kuvvetli özelliğimiz ise insan kaynağımız. Genç, işine bağlı, çok çalışan insan kaynağımız yabancıların dikkatini çekiyor. Yabancılara 'Bu dönemde Türkiye'de yatırım yaparsanız, kriz bittiğinde en iyi konumda olursunuz' çağrısı yapıyoruz."

10 BİN FİRMAYA ULAŞILDI
Ajansın aktif olarak çalışmalarına 2007'de başladığını belirten Korkmaz, bugüne kadar 10 binin üzerinde yabancı firmayla temas kurduklarını ve Türkiye'nin yatırım fırsatlarını anlattıklarını söyledi. Ajansın tek işinin yabancı yatırımcıyı Türkiye'ye getirmek olmadığını, yabancı yatırımcıların da sorunlarıyla ilgilendiklerini kaydeden Korkmaz, bugüne kadar Türkiye'de yerleşik bin kadar yabancı ve Türk firmayla temas kurduklarını söyledi. Korkmaz, "Bu firmalara Türkiye'ye gelmeden önceki beklentilerini ve daha sonra karşılaştıkları durumu sorup, stratejilerimizi belirledik" dedi. Türkiye'de yatırım yapmış firmalarla, yatırım potansiyeli olan firmaları bir araya getirdiklerini de sözlerine ekleyen Korkmaz, "Onlar bizim doğal elçilerimiz. Türkiye'de mutlu olan yabancı yatırımcıların, yaşadıklarını anlatması yatırım yapma potansiyeli olan firmaları ikna edici oluyor" şeklinde konuştu.