kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
UFUK SANDIK

Nicolas Sarkozy Türkiye'de yatırıma da karşı

Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı olan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Fransız otomotivcilerin Türkiye'ye yatırım yapmasına da karşı. Global kriz nedeniyle zor durumda olan otomotiv şirketlerine destek sözü veren Sarkozy, firmalara "Fransa dışında yatırım yapmayın" şartı getirdi. Geçtiğimiz günlerde Elysee Sarayı'nda otomotiv şirketlerinin yöneticileriyle bir araya gelen Sarkozy, otomotiv sektörünü küresel krize kurban vermeyeceklerini söyledi. Sarkozy, pazardaki daralma nedeniyle zor duruma düşen Renault ve PSA Grubu ile bu üreticilerin tedarikçilerine destek sağlayacak yeni bir programın hazırlanması için Sanayi Bakanı Luc Chatel'i görevlendirdi. Ayrıca, 26 milyar Euro'luk ekonomi canlandırma paketine otomotiv sektörü de dahil edildi.
Otomotiv ana ve yan sanayicilerine destek için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyen Sarkozy'nin "Fransa dışında yatırım yapmayın" şartı Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor.
Fransız otomotivcilerin Türkiye'de büyük yatırımları var. Oyak ortaklığı ile kurulmuş Bursa Oyak Renault tesisleri gibi. Ayrıca, Türkiye'de yatırım yapmayı planlayan Peugeot&Citroen Grubu (PSA) gibi dev firmalar da var. Sarkozy'nin destek şartı, hem mevcut yatırımları hem de yeni yatırımları engelleyebilir.
PSA Grubu'nun bu yıl sonuna kadar açıklanması beklenen yatırım kararı bir türlü açıklanmadı. 1 milyar doları bulacak bu dev yatırım, son dönemde Türkiye'de yapılacak en büyük otomotiv yatırımı olacaktı. Türkiye'de fabrika için arsa bakan, yan sanayi firmalarını da yatırıma zorlayan PSA Grubu, büyük ihtimalle global kriz nedeniyle yatırımını öteledi. Bundan sonra ne olacağı bilinmez. Korkum Fransız hükümetinden destek alan PSA Grubu'nun Sarkozy'nin sözünden çıkmaya cesaret edip edemeyeceği.