kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Aralık 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MEHMET BARLAS
BAŞYAZI

Hititler'den Cumhuriyet'e atlayan bir tarih anlayışı...

Cumhurbaşkanı Gül'ün ailesinin kökeni hakkında yaptığı açıklama, aslında Osmanlı ile Cumhuriyet arasındaki çok önemi bir farkı da gündeme getirmelidir.
Neticede cumhurbaşkanları da, padişahlar da "Devlet başkanı" dırlar.
Diyelim ki bundan 100 yıl öncesindeyiz ve o dönemde biz Türklerin Devlet Başkanı olan Padişah 2'nci Abdülhamit'in kanının DNA'sında Türk olmayan öğelerin bulunduğu iddia edilmiş.
Padişah da masa başına geçip, bu konuda bir açıklamaya yapmak için çalışmaya başlamış.
Herhalde önce kendi annesinin kim olduğunu düşünürdü.
Tarih kitaplarından alıntılayarak, bu işi biz yapalım.
2'nci Abdülhamit'in annesi Tirimüjgan Kadınefendi (1819-53) Trabzon'da esir pazarından alınan, Çerkeslerin Şapsığı kabilesinden, dansçı bir kızdır.
2'nci Abdülhamit, DNA'sındaki yabancı öğelere ait araştırmayı derinleştirdiği ve atalarının annelerine kadar uzandığı takdirde şu bilgilere de ulaşırdı.
2'nci Mahmut'un eşi ve Abdülaziz'in annesi Pertevniyal Valide Sultan (1812-83) Romen asıllıydı. Asıl adı Besime'ydi.
4'üncü Mustafa'nın annesi ve 1'inci Abdülhamit'in eşi Ayşe Seniyeperver Valide Sultan Bulgar asıllıydı. Asıl adı Sonya'ydı.
3'üncü Mustafa'nın annesi ve 3'üncü Ahmet'in eşi Mihrimah Sultan Fransız asıllıydı. Asıl adı Janet'ti.

Kimi Mari, kimi de Nadya'ydı
3'üncü Osman'ın annesi ve 2'nci Mustafa'nın annesi Şehsuvar Valide Sultan Sırp asıllıydı. Asıl adı Mari'ydi.
1'inci Mahmut'un annesi ve 2'nci Mustafa'nın eşi Saliha Valide Sultan Rum asıllıydı. Asıl adı Aleksandra'ydı.
Hem 2'nci Mustafa'nın, hem de 3'üncü Ahmet'in anneleri ve 4'üncü Mehmet'in eşi olan Emetullah Rabia Gülnuş Valide Sultan, Girit'te yaşayan Venedikli bir ailenin kızıydı. Babasının adı Retimo Verzizi'ydi ve asıl adı da Evemia'ydı.
4'üncü Mehmet'in annesi ve 1'inci İbrahim'in eşi Turhan Hatice Valide Sultan, Ruten (Ukrayna'da yaşayan bir Doğu Slav etnik grubu) asıllıydı. 12 yaşındayken Kırım Tatarları tarafından esir alınmış ve İstanbul'a getirilip Saray'a hediye edilmişti. Asıl adı Nadya'ydı.
Hem 4'üncü Murat'ın hem de 1'inci İbrahim'in anneleri ve 1'inci Ahmet'in eşi olan Kösem (Mahpeyker) Sultan Bosna doğumluydu. Asıl adı Anastasya'ydı.
Evet... 2'nci Abdülhamit, DNA'sında kuşkulu öğeler bulunduğunu iddia eden muhaliflerine karşı bir açıklama yapmak için çalışırken, büyük büyük dedesi 1'inci Murat'ın annesi ve Orhan Gazi'nin eşi Nilüfer Hatun'a kadar inerdi.

Hititler'den Cumhuriyet'e
Yarhisar Tekfuru Mihal'in kızı Holofira'nın Bilecik Tekfuru'nun oğluyla evlenirken, düğün günü Orhan Gazi tarafından kaçırılıp, Nilüfer Hatun oluşunun öyküsüne takılırdı.
Konuyu özetlersek, Cumhuriyet'te devlet başkanı olmak kolaydır.
Baba tarafından Türk, anne tarafından Kürt olan Ziya Gökalp'ın Türkçülük üzerindeki tezlerine dayanırsınız.
Siyasetçi iseniz "Her şey 1923'te başladı" diyerek, kültürler ve ırklar köprüsü olan Anadolu'nun dünyadan kopuk bir ada olduğunu var sayarsınız.
Kökeninizi arıyorsanız, Hititlere kadar uzanır ama Likya'yı, Frigya'yı, Roma'yı, Bizans'ı, Selçuklu'yu, Osmanlı'yı falan görmezden gelip bugüne gelirsiniz.
Açıkçası Padişah olmak daha zordu galiba.