kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Aralık 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Tarkan ve Şebnem Ferah şarkıları en çok indirilen müzisyenlerden.

Sanal müzik markette dünyaya örnek olduk

ÖZGÜR ÇAKIR SABAH
25.12.2008
İnternetten yasal yollarla müzik indirme oranı dünyada düşük seviyede seyrederken Türkiye'de yükseliyor. Türkiye, dünya ortalamasının beş puan üzerinde. Meslek örgütleri Türkiye'nin dünyaya örnek olduğunu düşünüyor..
Dünya genelinde bilgisayar üzerinden müzik indirmek ve dinlemek hızla yaygınlaşıyor. Ancak müzik eserlerinin yasal yollardan indirilme ve satın alınma oranları hâlâ çok düşük seviyelerde seyrediyor. Türkiye'deki durumu öğrenmek için soru yönelttiğimiz meslek örgütleri ise ülkemizdeki durumun tersi olduğunu ifade ediyor. Besteci, şarkı yazarı ve yapımcıların haklarıyla ilgili faaliyet yürüten Mekanik ve Yorum Telif Koruma Topluluğu'nun (MCPSPRS Alliance) istatistik raporlarına göre dünya genelinde internet üzerinden müzik satışı çok düşük seviyelerde. Kurumun yayınladığı rapora göre 2008'de internet üzerinde 1.23 milyon albüm satışta bulunmasına rağmen 173 bin adetlik bir satış gerçekleşti. Yani bu yıl albüm yapanların yüzde 85'i tek bir albüm bile satamadı. Yine aynı rapora göre internet üzerinde satışa çıkmış 13 milyon şarkı olmasına rağmen, satılan şarkıların yüzde 80'i aynı şarkılardan oluşuyor. Türkiye'de ise durum biraz daha farklı gibi gözüküyor. Demir Demirkan ve Mor ve Ötesi gibi grup ve müzisyenlerin öncülük yaptığı albüm ya da şarkıların piyasaya çıkmadan ve çıktıktan sonra internet üzerinden satışı, artık birçok sanatçı tarafından benimsenmiş durumda. Yasal yollarla şarkı indirme ve albüm satışı hakkında görüşünü aldığımız Müzik Yapımcıları Derneği (MÜ-YAP) Genel Başkanı Bülent Forta genel olarak durumdan olumlu bahsediyor. Forta, Türkiye'deki 'online' müzik satışının 14-15 milyon YTL'yi bulduğunu belirterek şunları söylüyor: "Bu rakam aslında müzik piyasasının yüzde 10'una tekabül ediyor. Bu anlamıyla Türkiye dünya ortalamasının beş puan önünde." Ancak Forta bir başka gerçeğe de dikkat çekiyor: "MP3 dinlemek giderek yaygınlaşıyor. Türkiye'de online satışlar dünya ortalamasının üstünde ama şarkıların yüzde 95'i yasal olmayan sitelerden indiriliyor."

KORSAN HÂLÂ SORUN
Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Ali Rıza Binboğa da Forta'yı doğrular şekilde konuşuyor. Ama onu kaygılandıran yasal olmayan yollarla elde edilen müzikler. Binboğa, 2008'de büyük çapta lisanslamaya gittiklerini ifade ediyor ve "Şu anda yüz binlerce şarkı yasal bir vaziyette indiriliyor. Bunun dışında cep telefonundan da indirimler yapılıyor. İnsanlar yasal yollardan müzik elde edince eskisine göre korsana yöneliş azaldı. Aslında Türkiye bütün korsan indirimlere rağmen 'online' müzik çözümleri konusunda dünyaya örnek teşkil ediyor," diyor.