kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Caroline Flint

'2009 Türkiye için fırsatlar yılı'

PERİHAN KORKMAZ - LONDRA
21.12.2008
İngiltere'nin Avrupa Bakanı Caroline Flint, 2009'un Türkiye için fırsatlar yılı olacağını söyledi. SABAH'a konuşan Flint: "Türkiye önceliklerimiz arasında"..
* Uluslararası Kriz Grubu'ndan Hugh Pope, önceki gün yayımlanan makalesinde 2009'un Türkiye-AB ilişkileri için kriz yılı olabileceği uyarısında bulunuyor. Siz aynı fikirde misiniz? Neden böyle bir yorum yaptı dersiniz?
-Neden o yorumu yaptığını bilmiyorum ama ben 2009'un Türkiye için fırsatlar yılı olacağı düşüncesindeyim. Her şeyden önce Olli Rehn ve ekibinin hazırladığı rapor üzerinde çalışarak daha fazla ilerleme gerektiren alanları belirleme fırsatı olacak. Bunun da ötesinde Türkiye'de bugünkü modern yaşamla daha fazla iletişim kurmak için fırsat doğabilir. Türkiye'nin başarılı bir ekonomisi var. Sanırım İngiltere'deki televizyonların yarısı Türkiye'de yapılıyor. Geleneklere saygılı olan canlı ve güçlü bir kültüre sahip, modern ve dışarı bakıyor. Türkiye'nin bu özelliklerini orada tatil yapan çok sayıdaki İngiliz görüyor. Bu özelliklerin Avrupa'nın diğer başkentlerinde anlaşıldığından emin olmalıyız.

POZİTİFE ODAKLANIN!
* AB üyesi bazı devletlerin gönderdiği negatif mesajları ve Türkiye'ye karşı varolan korkuyu neye bağlıyorsunuz?
-Bilmiyorum ama 2009'da pozitife odaklanmanız gerektiği düşüncesindeyim. Bardağın yarısı boş demek yerine yarısı dolu demeye inanıyorum. Bu yüzden kuşku duyanlara ve eleştirilere cevap verip, eleştirilerle başa çıkmalı. Türkiye'nin güvenlik operasyonlarında barışı korumada oynadığı role bakarsak, Türkiye'nin bölgesinde ve bölgesinin de ötesinde kilit bir rol oynadığı şüphesiz. Bu rol güvenlik konularında işbirliğinde Avrupa Birliği için çok değerli. Mesajı karşı tarafa doğru vermek çok önemli.

* AB müzakerelerinde bu zamana kadar az sayıda başlık açılmasının altında bu söyledikleriniz mi yatıyor? Bu zamana kadar açılan başlıkları yeterli buluyor musunuz?
- Daha fazla başlığın açıldığını görmek isteriz. Sanırım amaç her başkanlık döneminde en az iki başlık açmak. 2009'un ilk bölümünde Çekler, ikinci bölümünde İsveç AB (dönem) başkanlığında olacak.