kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Aralık 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Emlak Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Mekânda özgürce dans etmek mümkün.

Küba, Tünel'e taşındı

MELİS D. ÇALAPKULU
13.11.2008
Beyoğlu Tünel'de yeni açılan Cuba Bar, Küba'ya özgü yemek ve kokteyllerin yer aldığ mönüsüyle dikkat çekiyor. Alternatif bir eğlence arayanlar için ise hafta sonları Latin müzikleri yapan Kübalı gruplar sahne alıyor. Yetenekli dansçılar da cabası.....
Asmalımescit, Ensiz Sokak'ta yaklaşık bir ay önce açıldı Cuba Bar. Bu mekânın adını ilk kez duyduğunda insanın aklına, Beyoğlu'nda sıkça rastlanan ve farklı bir ülkenin ya da şehrin ismini taşıyan, ancak konsept olarak o yerle alakası olmayan barlar geliyor. Ancak gittik gördük ki Cuba Bar'da durum farklı, yani mekânın dekorasyonundan yemeklerine, içkilerinden eğlence tarzına her şey Küba kokuyor. Yani çoğumuzun kitaplardan ya da filmlerden tanıdığı Küba... İşte burası Küba'yı hep çok enteresan bulup merak eden ama uzak olduğu için hiç gidemeyenleri mutlu edebilecek bir 'prova' mekânı.
Cuba Bar, Hayal Kahveleri ve Zarifi gibi tanıdık mekânların işletmecilerinin tecrübesiyle kurulmuş. Kurucularından Özgür Yaşar, "Ağabeyimle ben Küba'yı çok severiz, defalarca gittik geldik. İstanbul'da da hiç gerçek Küba yemeklerinin yapıldığı bir mekân bilmiyorduk.
Biz de tamamen Latin konseptli, alternatif bir eğlence mekânı yapalım istedik," diyor.
Mekâna girer girmez mavi, yeşil, kırmızı renklerin hakimiyeti, Küba'nın salaş barlarına gönderme yapan ahşap sandalyeler, mozaikler ve duvarların orijinal dokusunun bozulmayışı size hemen Küba havasını hissettiriyor. Özgür Bey, Küba'dan getirdikleri birçok objeyi de dekoratif olarak kullandıklarını söylüyor.
Bunların arasında afişler ve küçük heykeller var.

KÜBALI AŞÇIYLA ÇALIŞMA
Yemek ve içki mönülerini oluştururken ise bar açılmadan önce uzun süre Kübalı bir aşçıyla çalışmışlar.
Kendi ustaları ondan öğrenmiş bütün tarifleri. Çok fazla seçenek denedikten sonra, hem Türk damak zevkine daha uyabilecek hem de malzemeleri Türkiye'de bulunabilen orijinal Küba yemeklerini seçip mönüye koymuşlar. Meşhur Küba kokteyllerinin de neredeyse tamamına yakınını denedikten sonra 16 tanesini seçmişler.
Küba mutfağı, her ada mutfağında olduğu gibi deniz mahsulleri ağırlıklı egzotik bir mutfak.
Fakir bir ülke olduğu için mutfakları da fakir aslında. Tatlıyla ekşiyi bir arada kullanıyor, bol bol fasulye tüketiyor, yemeklere meyve koyuyorlar. Farklılığı ise en çok baharatlarla ortaya çıkıyor. Cuba Bar'ın mutfağı da genel olarak bu özellikleri yansıtsa da Türk insanına daha çok hitap edecek kalemlerden oluşuyor.
La Guarida ulusü siyah fasulye çorbası, buranın tek çorba çeşidi. İçinde fasulye dışında bazı sebzeler ile karides var. İçindekiler kulağa garip gelse de tadı oldukça lezzetli. İçki yanında tercih edilebilecek egzotik baharatlı patates kızartması, Karayip soslu tavuk kanatları, domates soslu mini köfte, acı soslu elma dilimi patates kızartması gibi atıştırmalıklar dikkat çekiyor. Bir de Kübalıların pizzayı ekmek üstüne yaptıkları bir yemek var. Bunun da peynirli, sebzeli, etli, deniz mahsüllü gibi çeşitleri var.
Ana yemeklerden soğanlı biftek için Özgür Yaşar, "Küba'nın milli yemeği diyebileceğimiz bir seçenek," diyor. Erik soslu tavuk da oldukça farklı. Ananas yağı ile marine edilmiş ızgara tavuk budu, kuru erik sosu ve değişik bir buğdaylı pilav ile servis ediliyor. Cuba cotta, muhallebiye benzeyen ama tadı çok farklı bir tatlı. Güveçte muz ise muzun kabuğu soyulmadan hazırlanan yine farklı bir tatlı çeşidi.
İçkilerden elbette Küba'nın meşhur kokteylleri öne çıkıyor.
Çoğu da tahmin edilebileceği gibi romla hazırlanıyor. Mojito artık her yerde var ama onlar orijinal Küba tarzı hazırlıyorlar ve iddialılar. Onun dışında Presidente, Daiquri mulata, Daiquri floridita, Bola roja, Canchanchara, Caribeno, Havana libre gibi Küba kokteylleri var. Bir de kış günleri için Soldador adında sıcak kokteylleri bulunuyor. İçinde sıcak çay, bal, rom ve dilim limon var.
Ve eğlence... Cuba Bar'da hafta sonları canlı Küba müziği dinleyebilirsiniz. İstanbul'da yaşayan Kübalı La Salsa diye bir grup çıkıyor.
Bir de Alcala diye yeni bir grup başlıyor yakında. Kübalı DJ Rey de haftada dört gün çalıyor. Yemek saatinden sonra mekânda masalar kalkıyor ve herkes kendini Latin müzikleri eşliğinde ortaya atıyor. Burada hafta sonları Kübalı dansçı kızlara da rastlayabilirsiniz. Ara sıra size egzotik kokteylinizi servis de edebilirler... Nasıl, okuduklarınız Küba hayallerinize uyuyor mu? Denemekte yarar var.
Burası da sizi kesmezse para biriktirip Küba yollarına düşmenin vakti demektir. Tel:(0212) 245 78 70
Haberin fotoğrafları