kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Aralık 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Emlak Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Spor yaparken salgılanan hormonlar bizi daha mutlu kılıp yaşama sevinci veriyor.

Hem sağlık hem moral için bilinçli egzersiz

18.12.2008
Egzersiz yapmanın her geçen gün yeni bir faydası ke.fediliyor. Uzmanlar, yorgunluğun spor yapmamak için gerekçe olmadığını, aksine zihinsel yorgunluğun ilacı olduğunu söylüyor..
Spor, genellikle zayıflamak, formda kalmak gibi estetik nedenlerle yapılsa da, çalışma hayatının ve şu günlerde sıkça bizi meşgul eden gelecek kaygısının bitkin düşürdüğü bedenler için de basit ve etkin bir tedavi. Spor yapmak tıpkı çikolata yemek, sevdiğimiz bir müziği dinlemek, arkadaşlarımızla vakit geçirmek, hobimize zaman ayırmak gibi mutluluk hormonu salgılamamıza yardımcı oluyor. Yani spor, günlük hayatın koşturması içinde hep yakındığımız stresi yenmemizde de etkili. Bu konuda spor camiasından iki kişi görüşlerini şöyle paylaşıyor:

SPOR YAPMAK ÖNCE MORAL DÜZELTİYOR
Essporto Health&Fitness Club Spor Müdürü Bünyamin Aysoy, egzersizin bir hayat biçimi olarak benimsenmesi gerektiğini söylüyor: "İnsanlar genellikle fazla kilolarından kurtulmak ya da forma girmek için bize geliyor. Bu, sadece spor yaparak kazanılacak bir şey değil. Azim, zaman ve beslenme programı, metabolizma hızı gibi birçok faktöre bağlı. Spora başlayanlar istedikleri sonucu hemen göremeseler dahi, daha enerjik, zinde ve mutlu oluyorlar. Daha fazla oksijen aldıkları için uykuları deliksiz ve düzenli oluyor. Yine bu sebeple cilt, daha canlı ve parlak bir görünüme kavuşuyor. Moral etkisi ise iki türlü. Birincisi spor yaparken salgılanan hormonlar bizi daha mutlu kılıp yaşama sevinci veriyor, attığımız toksinlerle vücudumuz temizleniyor. Ayrıca görünümümüzde gözle görülür olumlu bir etki yarattığı için moralimizi yükseltiyor. Bunlar, özellikle metropol hayatındaki kadın ve erkekler olarak fazlasıyla ihtiyacımız olan şeyler."

NASIL EVDE SPOR YAPILIR?
Günümüzde her ne kadar her mahallede bir spor salonu açılsa da, salona gitmeye zamanı olmayan ya da üşenenler için çeşitli aletlerle evde de spor yapma imkânı var. Life Fitness'ın Türkiye distribütörü Kemal Özdeş, evde spor yapmak isteyenlere, bir süre sonra elbise askısına dönüşmeyecek cihazlar seçmelerini öneriyor. Özdeş, "Egzersizin her çeşidi, doğru yapıldığında mutlaka faydalı oluyor. Fakat bir aktivitenin egzersiz olarak kabul edilebilmesi için bazı kriterlere uygun olması gerekli. Egzersizin önceden belirlenmiş bir amacı olmalı. Bu amaç yağ yakmak, kalp damar sağlığını geliştirmek, performans artırmak vs. olabilir. Sonrasında bu amaca uygun bir egzersiz tipi, amaca ulaşmak için gerekli egzersiz frekansı (haftada kaç kez), amaca uygun süresi ve şiddeti olması gerekir. Egzersiz için tasarlanan kardiyo ve ağırlık cihazlarının en önemli özellikleri, tüm bu kriterleri kolaylıkla sağlayabilmeleri ve tam anlamıyla ölçülebilir egzersiz sunarak kişiyi hedeflerine en kısa sürede ulaştırabilmeleri," diyor. Life Fitness, evde egzersiz yapmayı güvenli ve sürekli kılan çözümler sunmayı hedeflemiş. Örneğin yağ yakmak için hangi hızda ve eğimde yürüyeceğinize kafa yormanız gerekmiyor. Life Fitness ev tipi koşu bantlarında bulunan Fat Burn programı, optimum yağ yakma nabzını hesaplıyor ve egzersiz süresince sizi o nabızda tutmak için eğimini otomatik olarak ayarlıyor. Yine motivasyonu desteklemek amacıyla profesyonel kullanım için üretilen ama evlerde de kullanılabilen Elevation serisindeki iPod uyumu ile istediğiniz filmi izleyip, istediğiniz müziği dinleyebiliyorsunuz. Yani artık spor yapmak isteyenlerin işini kolaylaştırmak için her türlü hizmet bulunuyor. Yeter ki siz kararınızı verin ve ister salonda, ister doğada, isterseniz de evinizde spora başlayın. Ne de olsa başlamak işin yarısıdır.
Haberin fotoğrafları