kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Aralık 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Emlak Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Et yemeklerinin Kare As'ı

03.12.2008
Kurban Bayramı'nda kavurma pişirmek âdettendir. Ama kavurmanın yanı sıra sofralara lezzet katacak pek çok et yemeği daha var. Yeme-içme dünyasının ünlü isimlerine favori et yemeklerini sorduk..
Kuzu Kavurma
Yöreye göre farklı şekillerde hazırlanan kavurma için şöyle bir tarif deneyebilirsiniz. 1 kilo kuzu etini kuşbaşından daha küçük şekilde doğrayın.
Etler suyunu salıp çekene kadar, sacda ya da tavada iyice kavurun. Pideyi kare parçalar halinde kesin. Kavurmayı servis tabağına aldıktan sonra üzerine kızdırılmış yağ gezdirin. Pide ve yoğurt ile beraber, sıcak olarak servis yapın. Kavurmanın içine isterseniz üç-dört diş sarımsak katabilirsiniz. Esra Düzdağ kuzu kavurmanın bayramın olmazsa olmazı olduğunu söylerken, İnci Özgöz bunun çok pratik bir yemek olduğunu belirtiyor: "Kendi suyu ve yağıyla kısık ateşte usul usul pişirildiğinde daha lezzetli oluyor." Aydan Üstkanat sert olmaması için etin biraz dinlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor: "İyi bir şekilde kavurup, üzerine biraz kekik serpip sıcak çıtır ekmekle nefis olur." Nedim Atilla, Deniz Gürsoy, Nevin Halıcı, Kadir Yılmaz ve Semih Somer de oylarını kavurmadan yana kullanıyor.(Aldığı oy: 8)

Kuzu Kapama
Lezzetli et yemeklerinden biri olan kuzu kapama, farklı şekillerde hazırlanabiliyor. Pazılı kuzu kapamanın tarifi şöyle: "İncikleri bir tencereye dizip, su ekleyin. Soğan ve havucu bütün olarak tencereye ilave edin. Eti, kısık ateşte iyice pişirin. Diğer tarafta pazıları kaynayan suya atıp hemen çıkarın ve buzlu suya koyun. Pazı yapraklarının üçünü büyük bir pazı yaprağı oluşturacak şekilde düz bir zeminde yayın. Pazıların üzerine doğranmış soğan ve haşlanmış yarım havucu dilimleyerek yayın. Haşlanmış inciği soğan ve havucun üzerine yerleştirip pazıyla sarın. Aynı işlemi diğer inciklere de uygulayın. Kapamaları bir tencereye dizip üzerine incikleri haşladığınız sudan gezdirin. Kısık ateşte 15 dakika pişirin. Ece Aksoy'un favorisi rezeneli kuzu kapamayken, Nedim Atilla arpacık şehriyeli incik kapamayı öneriyor. İnci Özgöz ve Semih Somer de kuzu kapamayı tercih ediyor. (Aldığı oy: 4)

Kuzu Yahnisi

Kuzu etiyle hazırlayabileceğiniz yemeklerden biri de yahni.
Anadolu mutfağının lezzetlerinden biri olan kuzu yahni, farklı yörelerde farklı şekillerde hazırlanıyor. En yaygın olan çeşitlerden biri arpacık soğanlı papaz yahnisi. Bunun tarifi ise şöyle: 150 gram sıvıyağda 1 kilo kuşbaşı eti, etler suyunu salıp yeniden çekinceye kadar kavurun. Daha sonra yarım kilo arpacık soğanı ekleyip, soğanlar pembeleşene kadar kavurmaya devam edin. Suyu ve tuzunu ekleyip, orta ateşte 25-30 dakika pişirin. Kekik serperek servis yapın. Ece Aksoy ve Esra Düzdağ, arpacık soğanlı papaz yahnisinin çok lezzetli bir et yemeği olduğunu söylerken, İnci Özgöz'ün de tercihi yahniden yana. İzmirli yemek araştırmacısı Nedim Atilla ise Ege yöresine özgü bir lezzet olan sakızlı kuzu yahniyi öneriyor. (Aldığı oy: 4)

Hünkâr Begendi
Biraz zahmetli ama bir o kadar da lezzetli olan hünkâr beğendinin kebabını hazırlamak için, 800 gram kuşbaşı kuzu etini yarım bardak sıvıyağla orta ateşte pişirin. Diğer taraftan beş çorba kaşığı margarini eritip, küp doğradığınız iki soğanı ve bir havucu kavurarak etlere ekleyin. Bir çorba kaşığı salçayı ve tuzunu da ilave edip karıştırdıktan sonra üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin.
Beğendi için, dört patlıcanı yıkayıp bir kürdanla birkaç yerinden delin. Daha sonra ocakta ya da fırında közleyip kabuklarını soyun ve acılığını alması için limonlu suya koyun. Birkaç dakika bekletip sudan alın ve ince kıyın. Bir tencerede altı çorba kaşığı tereyağını eritip üzerine bir su bardağından biraz az un ekleyin. İki dakika sonra patlıcanları, bir su bardağından biraz az sütü, rendelenmiş bir bardak kaşar peynirini ve tuzu da ekleyip koyu bir kıvam alana kadar pişirin. Esra Düzdağ bu yemeği hem geleneksel hem şık bulurken, Ayşe Tüter ve Aydan Üstkanat da hünkâr beğendiyi öneriyor. (Aldığı oy: 3)

Tandır Kebabı

Türk mutfağının en ünlü yemeklerinden biri olan tandır kebabı, kuzunun bütün olarak içinde ateş yanan bir kuyuya sarkıtılmasıyla yavaş yavaş pişirilir.
Jüri üyelerimizden Esra Düzdağ, "Gerçek tandır fırını bulabilenler çok şanslı ama yoksa da sorun değil. Evlerdeki fırınlarda da, nar gibi kızarmış tandır kebabı hazırlanabilir," diyor.
Aydan Üstkanat da tandırın evde hazırlanabileceğini söylüyor. Semih Somer'in de favori et yemekleri arasında tandır yer alıyor. (Aldığı oy: 3)

Bumbar Dolması
Anadolu'nun sunduğu zengin lezzet çeşitlerinden biri olan bumbar dolması, Antep yöresine özgü bir yemek.
Kuzu bağırsağının iyice temizlenip, kıymalı ve bulgurlu bir harçla doldurulmasıyla hazırlanan bu yemek, biraz zahmetli ve ağır olsa da son derece lezzetli. Özellikle Kurban Bayramı'nda biraz farklı ve özel bir lezzet tatmak istiyorsanız, bumbar dolmasını tercih edebilirsiniz. Jüri üyelerimizden İnci Özgöz ve Semih Somer, bumbar dolmasının bayramda mutlaka tadılması gereken lezzetlerden olduğunu söylüyor (Aldığı oy: 2)

Tas Kebabı
Geleneksel Türk mutfağının en çok bilinen ve yapılan yemeklerinden biri olan tas kebabı, Kurban Bayramı'nda da tercih edilebilecek lezzetli et yemekleri arasında yer alıyor. İster kuzu ister dana etinden hazırlanabilen bu yemeğin özelliği, etin çok uzun süre pişirilip ağızda dağılacak kıvama gelmesi. Bol soğanlı, sarımsaklı ve salçalı olarak hazırlanan yemeğe, isteğe göre küp küp doğranmış patates de katabilirsiniz. Jüri üyelerimizden Deniz Gürsoy ve Kadir Yılmaz, tas kebabının klasik ve lezzetli bir et yemeği olduğunu söylüyorlar. (Aldığı oy: 2)

Kuzu Haşlama
İri parçalı ve kemikli kuzu etinden yapılan haşlama, Türk mutfağının lezzetli ve sağlıklı örneklerinden biri olarak öne çıkıyor. Kuzu etleri soğanla haşlandıktan sonra içine patates ve havuç konulup terbiye ediliyor ve sunuluyor. Bayramda hafif bir et yemeği hazırlamak isterseniz, kuzu haşlamayı tercih edebilirsiniz. Jüri üyelerimizden Kadir Yılmaz da bu özelliklerinden dolayı kuzu haşlamayı öneriyor. (Aldığı oy: 1)

Kış Türlüsü
Sulu, hafif, bol sebzeli bir et yemeği yapmak istiyorsanız, kış türlüsünü deneyebilirsiniz. Kuşbaşı doğranmış kuzu etinin yanı sıra kereviz, kabak, patates, pırasa gibi dilediğiniz her türlü kış sebzesini bu yemeğe katabilirsiniz. Zeytinyağlı olarak da hazırlayabileceğiniz bu türlü, sağlıklı bir seçenek. Jüri üyelerimizden Kadir Yılmaz, kış türlüsünü Kurban Bayramı'nda tercih edilebilecek et yemekleri arasında sıralıyor. (Aldığı oy: 1)

Talaş kebabı
Talaş böreği olarak da bilinen bu yemekte, çıtır çıtır milföy hamurunun içindeki yumuşacık kuzu etleri, ağızda dağılıyor. Böreğin iç malzemesini ise kuşbaşından daha küçük doğranmış kuzu eti, soğan, bezelye, havuç ve baharatlar oluşturuyor. Jüri üyelerimizden Ayşe Tüter, talaş kebabının çok lezzetli olmasının yanı sıra bayramda sunulabilecek farklı bir lezzet olduğu görüşünde. (Aldığı oy: 1)


Ece Aksoy (Restoran işletmecisi)

* Rezeneli kuzu kapama
* Papaz yahnisi
* Taze soğanlı lokma kuzu
* Kuru soğanlı üç renk biberli fırın antrikot

İnci Özgöz ( Leziz dergisi genel yayın yönetmeni)
* Kuzu kavurma
* Ciğer kavurma
* Kuzu kapama
* Kuzu yahnisi
* Bumbar dolması

Nedim Atilla (Yemek araştırmacısı)
* Kuzu kavurma
* Kuzu yahnisi (sakızlı)
* Ciğer dolması
* Arpacık şehriyeli kuzu kapama

Semih Somer (Mutfak Dostları Derneği Üyesi)
* Kuzu kavurma
* Tandır kebabı
* Kuzu kapama
* Bumbar dolması

Esra Düzdağ ( Sofra dergisi Genel Yayın Yönetmeni)
* Kuzu kavurma
* Hünkar beğendi
* Papaz yahnisi
* Tandır kebabı

Ayşe Tüter (Yemek yazarı)
* Kuzu elbasan tava
* Hünkar beğendi
* Hasanpaşa köftesi
* Talaş kebabı

Deniz Gürsoy (Gurme)
* Saç kavurma
* Et sote
* Tas kebabı
* Kuzu külbastı

Aydan Üstkanat (Yemek stilisti)
* Kuzu kavurma
* Tandır kebabı
* Büryan pilavı
* Beğendili et sote

Nevin Halıcı (Gurme)
* Kuzu kavurma
* Kaburga dolması
* Tarçınlı susuz kebap
* Konya fırın kebabı

Kadir Yılmaz (Asitane restoran şefi)
* Kuzu kavurma
* Tas kebabı
* Haşlama
* Izgara bonfile
* Kış türlüsü
Haberin fotoğrafları