kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Sonunda Fransa da 'katılım' dedi duyduk"

Duygu GÜVENÇ - ANKARA
17.12.2008
AB ülkeleri büyükelçilerinin katıldığı yemekte Babacan'ı yanıtlayan Fransız büyükelçi Emie, uzun süredir telaffuz etmediği "katılım" ifadesini kullandı..
Fransa'nın zorlu geçen 6 aylık AB Dönem Başkanlığı'nın sona ermesine sayılı günler kala Dışişleri Bakanı Ali Babacan, AB büyükelçilerine verdiği yemek ezberleri bozdu. Fransa Cumhurbaşkanı Francis Sarkozy'nin göreve gelmesinden bu yana Türkiye'nin AB üyeliği ile ilgili 'katılım' sözcüğünü telaffuz etmeyen Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Bernard Emie, sonunda yasaklı kelimeyi kullandı. İşte Ankara Palas'taki 'katılım' polemiği:

İLK UYARI BABACAN'DAN: Bakan Babacan, giriş konuşmasında, "Bugünlerde AB'nin en çok ihtiyaç duyduğu daha çok özgüvendir. AB politikalarını korkular üzerine değil ilerleme gelişme üzerine kurmalıdır" dedi.

ZARLAR HENÜZ ATILMADI: Dönem başkanı sıfatıyla konuşan Büyükelçi Bernard Emie de "Konu Türkiye'ye geldiğinde zarlar henüz atılmadı. Adil, objektif ve tarafsız olacağımızı söyledik ve hâlâ bu taahhüdümüzü yerine getirmek için çok çalışıyoruz. Müzakereler özellikle siyasi alanda, reform sürecine bağlı olarak iyi komşuluk ilişkileri kurulmasına ve Ek Protokol'ün uygulamasına bağlı olarak ilerleyecektir" dedi.

KELİMELERLE OYNAMAYIN: Yemeğin basına kapalı bölümünde ise Babacan "Bizi statümüzü savunmak zorunda bırakmayın. Kelimeleri zayıflatarak, AB'nin taahhüdü zayıflamaz" uyarısında bulundu.

ÇEKLERDEN İLK SICAK MESAJ: 1 Ocak'tan itibaren AB Dönem Başkanlığı'nı üstlenecek Çek Cumhuriyeti'nin büyükelçisi Eva Filipi de "Türkiye, AB'ye aittir ve stratejik rolü inkâr edilemez. Çek dönem başkanlığında hazır olan müzakere fasıllarının biran önce açılmasını hedefliyoruz" dedi.

EMIE SONUNDA SÖYLEDİ: Bunun üzerine söz alan Emie, "Türkiye ile cuma günü yapılacak Katılım Konferansı'nda iki fasıl açılacak. Bu sürecin devam ettiğinin, bizim de dönem başkanı olarak sözümüze bağlılığımızın göstergesi" mesajı verdi.

FRANSA DA KATILIM DEDİ: Emie'nin ardından söz alan ancak adı açıklanmayan bir AB büyükelçisi ise Emie'nin bu sözleri üzerine "Sonunda Fransa da 'katılım' dedi. Hepimiz duyduk, bunu memnuniyetle not ettik" yorumunu yaptı.