kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Aralık 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İran'da seçimi bu kez ekonomi belirleyecek

DUYGU LELOĞLU
11.12.2008
İran 6 ay sonra yeni liderini seçecek. Ülkeyi şimdiden seçim telaşı sarmış durumda. Biz de seçimi ve son gelişmeleri Said Leylaz ile konuştuk..
İLİŞKİLİ HABERLER
İran'da seçimi bu kez ekonomi belirleyecek
Nükleerden vazgeçmeyen, yaptırım ve savaş söylemleriyle karşı karşıya olan İran'da halk 12 Haziran'daki seçimlere kilitlendi. Yarışın muhafazakârların desteklediği Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ve reformistlerin göz bebeği eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi arasında geçmesi bekleniyor.

'YAPTIRIM FALAN YOK'
Ancak bu yılki seçimde öncelikli konu İslami kurallar değil ekonomi. Bu önemli seçimi ülkenin önemli reformcu gazetelerinden "Sarmaye"nin başyazarı Said Leylaz ile konuştuk. Hatemi'nin seçilmesinin ülke için "en hayırlısı" olacağına inanan Leylaz'a göre en önemli sorun giderek kötüleşen ekonomi. İşte Leylaz'ın seçimler hakkındaki görüşleri:

* En önemli sorunumuz ekonominin durumu. Enflasyon yükselip yoksulluk artıyor. Sosyal sınıflar arasındaki uçurum giderek genişliyor.

* Ekonomik sorunlarımızın yüzde 90-99'u kötü yönetimden geliyor. Son 3 yılda 200 milyar doları çarçur ettiler. Yaptırımlara gerçekten inanıyor musunuz? Geçen yıla oranla ithalatımızın yüzde 35 oranında artması, yaptırımların aslında var olmadığını kanıtlıyor.

* Ahmedinecad, geldikten sonra İslami değerler konusu kayboldu. İslami değerler, 8 yıl boyunca Hatemi hükümetinin üzerinde Demokles'in kılıcı gibi sallanıyordu. Bir gecede her şey kayboldu. Ahmedinecad hiç bu konuyu önemsemiyor.

* Asıl sorun yaratan nükleer program konusu Cumhurbaşkanlığı'nın kontrolünde değil. Bu konu tamamen dini liderlerin kontrolünde.

* Bu nedenle program başarılı oldu. Projenin yöneticisi son 20 yıldır hiç değişmedi. Atom projesine, ülkenin jeopolitik vizyonuna göre bakmanız gerekiyor. Bu proje İran'ın ABD'nin olası bir saldırısına karşı koruma amaçlı jeopolitik bir kalkan.

* Hatemi'nin nükleer sorunu aşması zor. ABD ve diğer ülkelerle yaşanan nükleer projelerin neden olduğu sorunun önüne geçmeye çalışırken ülke içinde sorun yaşayacaktır. Evet reformcular, muhafazakârlara göre daha etkili. Ama sonuç alamıyorlar. Bunun da nedeni dini liderden destek alamıyor oluşları... Ama şu anda birleşik bir rejim var.