kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Doç. Dr. Alp Gürkan: "İlyas yaşıtlarından fark sız yaşayacak. Dilek içinse acilen nakil gerekiyor."

İlyas'ın yüzü gülüyor şimdi sıra ablasında

Pervin METİN - SABAH
09.12.2008
Dilek ve İlyas kardeşler üç yaşında böbrek hastalığına yakalandı. İlyas'a 3 ay önce uygun organ bulundu fakat ablası hâlâ bekliyor..
Hamallık yaparak ailesini geçindirmeye çalışan bir baba ile ev hanımı annenin çocuğu olan 9 yaşındaki Dilek Kılıç, henüz üç yaşında vücudunun şişmesi ve ateşlenme şikâyetiyle doktora götürüldü. Doktorlarsa üşüttüğünü söyleyip soğuk algınlığı ilaçları vererek geri yolladı. 4 yıl boyunca benzer şikâyetlerle hastaneye götürüldüğünde, küçük kıza hep aynı teşhis konuldu. Kronik böbrek yetmezliği olduğu ise ancak 7 yaşında anlaşıldı. İki yıl önce apar topar diyalize bağlanan Dilek'in tek kurtuluşu organ nakliydi. Hemen anne babasına gerekli tetkikler yapıldı. Ancak sonuçlar olumsuz çıktı. Taşıdıkları hastalıklar nedeniyle onlardan organ nakli mümkün değildi.

TEDAVİSİ ÜÇ YIL GECİKTİ
Dilek için 2 yıldır organ beklenirken, aile ikinci kez yıkıldı. Küçük kızın kardeşi İlyas'ta da kronuk böbrek yetmezliği vardı. Üstelik 3 yaşında, gelişim geriliği nedeniyle doktora götürmelerine rağmen, teşhis konulamamıştı. Ancak tedavisine üç yıl geç başlanan İlyas ablasından daha şanslı çıktı. Bir yıllık beklemeden sonra, 3 ay önce 2 yaşındaki erkek bebekten böbrek nakli yapılarak hayata bağlandı.

HAYALİ ÖĞRETMENLİK...
Hastalığı gelişim döneminde ortaya çıktığı için yaşıtlarından küçük görünen İlyas'ın kısa süre sonra kendini toparlayacağını söyleyen Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi Organ Nakli Başkanı Doç. Dr. Alp Gürkan, "İlyas'ın nakli oldukça başarılı geçti. Diğer sağlıklı çocuklardan farksız olarak hayatını sürdürecek. Ancak ablası Dilek şu an hayati risk taşıyan bir döneme girdi. Ne kadar çabuk böbrek bulunursa o kadar iyi. Bu yıl İstanbul'da sadece 54 tane bağış yapıldı. Bu rakam batı standartlarına göre çok az" diye konuştu. Umut içinde uygun bir böbrek bulunmasını bekleyen ilkokul ikinci sınıfa öğrencisi Dilek'in en büyük hayali, öğretmen olabilmek. Eğitimini aksatmak zorunda kalan ve de her gün diyalize giren küçük kız durumunun ciddiyetini ve böbrek nakli olması gerektiğini biliyor ve "İlyas iyileşti sıra bende. Ameliyat olunca onun gibi artık makineye bağlanmayacağım. Rahatça su içebileceğim, arkadaşlarımın boyuna ulaşacağım" diyor. Birinci sınıf öğrencisi İlyas ise, sadece 1 ay gidebildiği okuluna yeniden kavuşacak olmanın mutluluğunu yaşıyor. Çocuklarının genetik etkenlerle hasta olduğunu söyleyen 36 yaşındaki Arife Kılıç ise, "İlyas diyaliz makinesinden kurtulduğu için kızım içten içe kıskanıyor. Tek isteğim yavrumun iyileşmesi" dedi.