kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
NAZLI ILICAK

Seçimlerde hile iddiası

CHP, mahalli seçimlerde, seçmen sayısındaki 6 milyonluk artışı, "Hile yapılıyor" diye gündeme taşıdı. Bir beceriksizlikten söz etseydi, bu çağda hâlâ nüfusumuzu ve seçmen sayımızı kesin rakamlarla öğrenemediğimizden yakınsaydı, hak verebilirdik. Ama, "hile yapıldığı" iddiası, inandırıcı değil.
Milliyet gazetesi, konuyu teferruatıyla incelemiş. (7 Aralık 2008) Her şeyden önce, "22 Temmuz 2007 seçimlerinden bu yana, 6 milyon seçmen arttı" cümlesi, gerçeği yansıtmıyor. Zaten işin püf noktası da bu. Eskiden, sokağa çıkma yasağı ilân edilir ve Yüksek Seçim Kurulu görevlileri, o gün, bütün evleri dolaşarak seçmen kaydı yaparlardı. Bu sistem son olarak 1997'de uygulandı. Anayasa Mahkemesi, uygulamanın dayandığı yasayı iptâl etti. Kargaşa ve kavga da bundan sonra başladı. 1997'de oluşturulan seçmen kütüğü, her seçimde muhtarlıklarda askıya çıkarıldı, sadece kütükte ismi bulunanlar ya da muhtara giderek adını listeye ilave ettirenler oy kullandı.
13 Mart 2008'de 5749 sayılı yasa çıktı. Bu kanunun 4. maddesinde "Seçmen kütüğü, Adres Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ndeki (ADNKS) bilgiler esas alınarak her yıl yeniden düzenlenir" hükmü yer aldı. Yüksek Seçim Kurulu, seçmen kütüklerini, bu sisteme göre oluşturdu. Nüfus kaydındaki bilgileri, herkesin TC kimlik numarasıyla birlikte değerlendirdi. 18 yaşını geçenleri seçmen olarak kabul etti. Bir başka ifadeyle, nüfus kütüğüne kayıtlıysanız ve yaşınız 18'in üstündeyse, seçmen kütüklerinde mutlaka isminiz yer alacaktır. Ama, adrese dayalı nüfus kaydı yapılırken, bazı hatalar ortaya çıkabilir. O tarihte yazlıktasınız, ya da öğrenci olduğunuz için bir yurtta kalıyorsunuz; nüfus kaydınızda, o sırada bulunduğunuz adres yer alabilir. Veyahut görevliler geldiğinde, seyahatteydiniz, evde değildiniz, ikinci defa kapınız çalınmadı ve nüfusa kaydınız hiç yapılmadı. Bu gibi hatalar, TC kimlik numarasıyla bir işlem başlattığınızda ortaya çıkabiliyor ve o işlemi tamamlayabilmek için, nüfus memurluğuna gidip, kaydınızı yaptırıyorsunuz. Seçimler vesilesiyle de, muhtarlıkta askıya çıkan listede, adınızın bulunmadığını tesbit ettiğiniz an, bu düzeltmeyi, gene, nüfus memurluğunda yapacaksınız.
"22 Temmuz 2007 seçimlerinden bu yana 6 milyon seçmen arttı" iddiasına geri dönelim: Artış, 1997'den 2008'e, yani 11 yıllık zaman diliminde gerçekleşti. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Muammer Aydın'ın da açıkladığı gibi, aradaki fark, 1997'den bu yana muhtarlığa gidip ismini yazdırmayanlardan kaynaklanıyor, mükerrer yazımlardan değil. Kaldı ki, Yüksek Seçim Kurulu yapılan itirazları tahkik edip, kütükleri yeniden düzenleyerek, tekrar 20 günlüğüne askıya çıkartacak. Ayrıca, TC kimlik numarasıyla oy kullanacağınız için, bilgisayar sistemi, mükerrer oyu geçersiz sayacak. Bu açıdan da hile mümkün değil.
Kısacası bir bardak suda fırtına koparılıyor .