kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Obama efsanesini adım adım yazdılar

24.11.2008
Barack Obama'nın gölgede kalmış gençler arasından sıyrılıp kariyer basamaklarını çıkmasını iki ünlü avukat sağladı. İkili Obama'nın kariyerini ve seçim kampanyasını yönetti..
Robert Barnett
Başkan Barack Obama, seçim yarışındaki bir konuşmasında rakibi John McCain için "bizim gibi mali desteğe ihtiyacı olmayanlar" ifadesini kullanmıştı. Başkan olmak için bağışçıların desteği kadar maddi durumunun da iyi olması gerektiğinin bilincindeydi. İşte Obama'ya bu "maddi gücü" sağlayan kişi, onu siyasete atılmadan önce keşfeden biriydi. Kendisi gibi avukat olan Robert Barnett... ABD basınında "Obama'yı zengin eden adam" ya da "Obama'nın arkasındaki isim" olarak anılan Barnett, genç avukat Obama ile 1990'larda tanıştı.

'KARİYER KOÇU' OLDU
Washington'da siyasi çevrelerle yakınlığı olan Barnett, önemli isimlerin kitap anlaşmalarının arkasındaki isimdi. Yeni keşfi, Obama olacaktı. Barnett, Obama'nın Crown yayıneviyle 3 kitap için 1.9 milyon dolara anlaşmasını sağladı. Kitapların "iyi satanlar listesine" girmesi genç Obama'ya hatırı sayılır bir servet kazandırdı. Siyasete atıldığında da Obama'nın "kariyer koçu" oldu. Başkan adayı olmaya ikna edenlerin başında geldi.

HEPSİNİN ARKASINDA O VAR
Kitap anlaşmaları sağladığı ya da danışmanlık yaptığı müşterileri sıralanınca Obama'yı başkanlığa taşımada Barnett'in etkisi çok daha net ortaya çıkıyor aslında: Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, Watergate skandalını ortaya çıkaran efsane gazeteci Bob Woodward, eski başkan adayı Senatör Hillary Clinton, First Lady Laura Bush, Senatör Ted Kennedy Bush'un eski danışmanı Karl Rove, eski Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfofitz, eski ABD Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan...

Valerie Jarrett
Obama ailesinin en saf hayallerini, en büyük hırslarını bilen, onların bugün var olmasını sağlayan en önemli isimlerden biri Valerie Jarrett (52)... Çiftten sadece birkaç yaş büyük olmasına rağmen onlar için bir abladan hatta anneden farklı olmayan Jarrett, ocakta Beyaz Saray'da Obama'nın hükümetler arası ilişkiler danışmanı olarak görev yapacak. Yakın çevresinin tanımıyla "Seçilmiş başkanın karar alırken odasında bulunacak 5 kişiden biri" olan Jarrett ikiliyi 1980'lerin başından bu yana tanıyor. O dönemde Chicago Belediye Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Jarrett belediyeye genç bir avukatı, Michelle Obama'yı aldı. Jarrett ve Obamaların hayatları o andan sonra bir daha ayrılmamak üzere birleşti.

MICHELLE ÖVE ÖVE BİTİREMİYOR
Stanford hukuk mezunu Jarrett emlakçılık, şehir planlama ve sivil haklar konusunda uzman. Aynı zamanda ülkenin en önemli siyahi liderlerini bir araya getirecek karizmaya, krizleri en sakin şekilde çözecek bir müzakere yeteneğine de sahip. Michelle Obama Jarrett'i, "Bir kerede sizin ne istediğini anlar. Asla doğruyu söylemekten çekinmez. Beyaz Saray ve ABD halkı arasında köprü kurulmasını sağlayacak bir isim" diyerek tarif ediyor.

SEÇKİNLERLE TANIŞTIRDI
Jarrett'in Obamalar için bu kadar önemli olmasını sağlayansa ailenin mütevazi kökenlerinden sıyrılıp elit Chicagolular arasına girmelerini sağlamasından kaynaklanıyor. Obama çiftini Chicago'nun zengin ve seçkin gruplarıyla Jarrett tanıştırıyor ve Obama'nın senatör olmasını sağlayan maddi desteğin bulunmasında etkin rol oynuyor. Geçen yıl Obama'nın yarışmaya karar verdiği andan itibaren Jarrett onların seçim kampanyasında aynı bir ombudsman gibi rol oynuyor. Seçim stratejisine, siyah ve beyaz gruplar arasında bağlantı kurulmasını da yine o sağlıyor.
Haberin fotoğrafları