kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Lenin kendi halkından nefret ederdi"

Giriş Saati : 25.11.2008 14:25
Güncelleme : 25.11.2008 23:21
Yeni Haber
Rusya resmi televizyonu 'Rossiya' kanalında Rusya Bolşevik devrim önderi Vladimir Lenin'i tartıştı. Devlet televizyonunun düzenlediği "Rusya'nın İsmi" adlı yarışmada 12 Rus önder arasında yer alan Lenin'in dahi olduğu, ancak zalim ve kendi halkından da nefret ettiği iddia edildi.

Lenin'i savunan Rusya Komünist Partisi Başkanı Gennadi Zyuganov, Lenin'le ilgili ünlü isimlerin sözlerini hatırlattı. Zyuganov, "İngiliz yazar Bernard Show ve Albert Einstein gibi dahiler Lenin'i hep örnek gösterdi. Lenin Rusya tarihinin en güçlü devletçi ismi idi. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra yıkılmış büyük bir devleti yeniden inşa etti. 5 yıl içinde 4 devlet politikası denedi. İnternet ve nanoteknoloji yokken bunu başardı. Bugün ise son 8 yıl içinde ülkede bir tane yeni çağdaş işletme kuramadık." dedi. Lenin'in başarılı bir komutan olduğunu da iddia eden Zyuganov şu tespitlerde bulundu: "Lenin 1918-1920'li yıllarda iç savaştan başarı ile çıktı. Sovyetler Birliği gibi güçlü bir sosyal devlet kurdu. Lenin'in oluşturduğu temel sayesinde Hitler İkinci Dünya Savaşı'nda SSCB'yi yıkamadı."

MİRONOV: "LENİN ZALİM BİR DAHİ İDİ"

Oturuma katılan Rusya Parlamentosu üst kanadı Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Sergey Mironov, Lenin'in acımasız bir lider olduğunu iddia etti. Mironov, "Lenin tüm lider özelliklerine sahipti. Ancak halka karşı da acımasızdı. Evet, Lenin dahi idi, ama zalim bir dahi idi." dedi. Rus şair Yuri Kublanovski ise Lenin'in acımasız bir katil olduğunu savunarak kendisinin Lenin'i asla affetmeyeceğini anlattı. Rus şair, "Lenin Rusya tarihinde acımasız bir katil idi. Kendisi acılar içerisinde öldü. Ben insanlık adına yaptığı suçlardan dolayı Lenin'i asla affetmiyorum." şeklinde konuştu.

KAPİTSA: "LENİN BİLİMİN GELİŞMESİ İÇİN ÇOK İŞ YAPTI"

Rus bilim adamı Sergey Kapitsa Bolşevik devrimi önderinin bilime asla karşı olmadığını belirterek, "Evet, Lenin devrimden sonra 200 Rus bilim adamını yurtdışına gemiyle gönderdi. Ama bunu yapmasaydı, daha sonra hepsi devrimin kurbanı olacaktı. Yani Lenin bir şekilde onların hayatını kurtardı. Bugün ekonomik nedenlerden dolayı 30 bin bilim adamımız yurt dışına kaçtı." dedi. Lenin'in sayesinde Sovyet bilim dünyasının geliştiğini savunan Kapitsa, "Lenin ve yönetimi Rus biliminin gelişmesi için çok işlere imza attı. Lenin'in kurduğu enstitüleri olmasaydı, Rusya'da nükleer başarıyı yakalayamazdı. Lenin'in temel çalışmaları olmasaydı, Stalin ve daha sonrası dönemlerde SSCB bilimsel başarılara imza atamazdı." dedi.

ROGOZİN: "LENİN KENDİ HALKINDAN NEFRET EDERDİ."

Rusya'nın NATO temsilcisi Dmitri Rogozin ise Lenin'in kendi halkına nefret ettiğini iddia etti. Rogozin, "Benim Lenin'e bakışımı merak ediyorsunuz. Ben size kendi hikâyemi anlatıyım: Benim dedem Çarlık döneminde Moskova polis idaresinde general görevinde bulunuyordu. Devrim sırasında Lenin'e karşı savaştı ve Rusya'nın güneyinde çatışmalarda hayatını kaybetti. Lenin kendi fikir hocaları Marx ve Engels'ten örnek alıyordu. Rus halkını hiç sevmiyordu. Lenin kendi halkından nefret ederdi." dedi.

1870 yılında Rusya'nın Sinbirsk kentinde dünyaya gelen Vladimir İliç Lenin(Ulyanov) annesi Yahudi idi. Abisi Aleksander Ulyanov 1880'li yıllarda Çar 3. Aleksander'a karşı suikast girişiminde bulunduğu için idam edildi. Abisinin idam edilmesi Lenin'in devrim düşüncesinin gelişmesinde temel oldu. 1903 yılında Rusya Bolşevik Partisi'ni kuran Lenin 1916 yılına kadar faaliyetlerini yurt dışından yönetti. Çarlığın yıkılmasının ardından Rusya'ya geri dönen Lenin 17 Şubat 1917'de gerçekleşen Liberal devrimi Sosyalist devrime dönüştürmek için Nisan ayında konferanslar düzenlemeye başladı. Geçici hükümetin korkulu rüyası haline gelen Lenin bir süreliğine ortadan kayboldu. St. Petersburg'da ortaya çıkan Lenin Ekim 1917'de Bolşevik devrimi gerçekleştirdi. 1922 yılında SSCB'yi resmen kuran Lenin 1924 yılında öldü. Mumyalanmış cesedi Kızıl Meydan'da bulunan anıtta saklanan Lenin kendisinden sonra Joseph Stalin'in göreve getirilmemesini vasiyet etti.

CİHAN