kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Türk üzümünde tarım ilacı var' iddiasına tepki

Ertuğrul ÖZGÜN / Veysi SAĞLAM
21.11.2008
Greenpeace: Almanya'da satılan Türk üzümünde değerlerin üstünde tarım ilacı var Üzümü satan şirket ve Türk bilim adamları "Değerler, Avrupa Birliği sınırlarına uygun" dedi..
Türkiye'den Avrupa ülkelerine ihraç edilen sebze meyvede yine ilaç kalıntısı krizi patladı. Çevre örgütü Greenpeace, Almanya'da Metro Grubu'na bağlı hipermarket zinciri Real'de satılan çekirdeksiz Türk üzümlerinde değerlerin üstünde tarım ilacı bulunduğu gerekçesiyle suç duyurusunda bulunacağını açıkladı. Greanpeace'in yaptırdığı analizlere göre; üzümlerdeki Procymidon kalıntısının AB'de izin verilen değerlerin iki katı olduğuna dikkat çekildi. Procymidon'un erkeklik hormonlarını olumsuz etkilediği belirtiliyor. Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Dr. Uygar Özesmi, AB'de yasak olan tarımsal kimyasalların hâlâ Türkiye'de kullanılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

İLAÇ, AB'DEN İZİNLİ
Real'den yapılan açıklamada, üzüm için getirilen pestisit sınırının kilogram başına 5 miligram olduğu ve kendi şubelerinde satılan Türk üzümlerinde bu değerin 1.2 miligram ile öngörülen değerin çok daha altında olduğu belirtildi. Ege Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Nafiz Delen ise, ilacın Türkiye ve AB'de ruhsatlı olduğunu belirterek, "Bu açıklamayı Türkiye'nin ticaretini baltalama amaçlı olarak görüyorum" diye konuştu.