kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Belediye bursu alan 160 bin öğrenci şokta

Çağdaş ÇETİNDEMİR-Ertan GÜRCANER
21.11.2008
Anayasa Mahkemesi, CHP'nin başvurusu üzerine üniversite öğrencilerine burs verilmesine ilişkin kanundaki belediyelere getirilen muafiyeti iptal edince burslu öğrenciler aylık gelirini kaybetti..
Anayasa Mahkemesi, CHP'nin 5102 sayılı Kanun'un, 2, 5 ve geçici 3 ile 7. maddelerinin iptali ile yürürlüğünün durdurulması istemiyle açtığı davayı önceki gün esastan görüşerek karara bağladı. Mahkeme oy birliğiyle aldığı kararda, 5102 sayılı Yükseköğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi Verilmesine İlişkin Kanun'la kamu kurumlarına getirilen burs verme yasağından belediyeleri hariç tutun maddeyi iptal etti. Böyle olunca Türkiye genelindeki belediyelerden burs alan 160 bini aşkın öğrenci hayal kırıklığına uğradı. Anayasa Mahkemesi'nin aldığı karar, gerekçeli olarak Resmi Gazete'de yayınlandığında, öğrencilerin belediyelerden aldığı burslar kesilecek. Burs vermeye 13 yıl önce başlayan ve geçen yıl 50 bin öğrenciye 36.7 milyon YTL ödeyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bu yıl, 101 bin üniversite öğrencisi burs başvurusu yapmıştı. CHP'ye sert tepki gösteren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş "Yüz YTL ile geçinen öğrencilerin gelirine göz diktiler ve Anayasa Mahkemesi'ne iptal ettirdiler. Biz sadece 50 bin öğrenciye burs veriyoruz. Yüreği yanmayanın gözü yaşarmaz" dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, geçen yıl 46 bin 400 ön lisans ve lisans öğrencisine aylık 100 YTL, 3 bin yüksek lisans öğrencisine aylık 150 YTL, 600 doktora öğrencisine aylık 250 YTL verdi.

İZMİR DE KURBAN OLDU
Ahmet Piriştina Eğitim Yardımı Sandığı'ndan 4 yıldır burs veren İzmir Büyükşehir Belediyesi de kendi partisinin kurbanı oldu. Bu yıl 57 bin öğrencinin başvurduğu belediye, geçen yılki 20 bin burslu öğrenci sayısını bu yıl 30 bine çıkardı. Ayda 100 YTL'den yıl boyunca öğrenci başına toplam 900 YTL bursun verildiği uygulama için İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesinden geçen yıl 18 milyon YTL kaynak ayrıldı.