kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Çubukçu: Sokaklarda 18 bin 448 çocuk çalışıyor

Giriş Saati : 19.11.2008 11:28
Güncelleme : 19.11.2008 21:04
Yeni Haber
Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal'ın soru önergesine verdiği yanıtta, sokaklarda 18 bin 448 çocuğun çalıştığını bildirdi.

Sokakta çalıştırılan ve dilendirilen 4 bin 483 çocuğun dilendirilmekten ve çalışmaktan alıkonulduğunu, 5 bin 257 çocuğun ailesinin yanına döndürülerek desteklendiğini kaydeden Bakan Çubukçu, hiç okula gitmeyen bin 623 çocuğun ise okula başlatıldığını söyledi.

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal'ın, korunmaya muhtaç ve sokaklarda çalışan çocuklara ilişkin soru önergesini yanıtladı. Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Genel Müdürlüğü ile Uluslar arası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Temsilciliği işbirliğinde "Hedeflenmiş 13 ilde Sokakta Çalıştırılan Çocukların İş Yaşamından Çekilerek Eğitime Yönlendirilmesi Projesi" uygulandığını ifade eden Bakan Çubukçu, proje kapsamında 2007 yılı sonuna kadar çalıştırılma riski bulunan 4 bin 915 çocuğa ulaşıldığını ve eğitime yönlendirildiğini kaydetti. 3 bin 257 çocuğun çalışma hayatından çekilerek eğitime kazandırıldığını belirten Bakan Çubukçu, toplam 8 bin 172 çocuğun eğitime kazandırıldığını, 3 bin 500 aileye de danışmanlık ve sosyal destek hizmeti verildiğini bildirdi. 2006 yılında 81 ilden sokakta yaşayan/çalıştırılan, madde bağımlısı ve dilendirilen çocuklara ait net sayısal verilerin oluşturulması amacıyla, valiler ve valilerin görevlendireceği kişilerden bir komisyon oluşturulduğu ve saha taramaları yapıldığını söyleyen Bakan Çubukçu şu bilgileri verdi:

"Yapılan tespit çalışmasında ülke genelinde sokakta çalıştırılan 18 bin 448 çocuk tespit edilmiştir. Sokakta çalıştırılan ve dilendirilen 4 bin 483 çocuk dilendirilmekten ve çalışmaktan alıkonulmuştur. 5 bin 257 çocuk aile yanına döndürülerek desteklenmiştir. Hiç okula gitmeyen bin 623 çocuk okula başlatılmış, 6 bin 533 çocuk ise eğitim-öğretim sistemi içerisinde desteklenmiştir. Tespit edilen 3 bin 65 çocuğun ailesi sosyal yardım ile desteklenmiştir. Bu çocuklara yönelik gerekli tedbirler alınmış olup çalışmalar devam etmektedir."

20 BİN 929 ÇOCUK KORUMA ALTINDA

Bakan Çubukçu, Genel Müdürlüğü'ne bağlı kuruluşlarda bakım ve koruma altında bulunan kayıtlı toplam çocuk sayısını ise 20 bin 929 olarak bildirdi. Son yasal düzenlemelerle birlikte 0-18 yaş bütün çocukların sosyal güvenlik sistemine alındığını ifade eden Bakan Çubukçu, SHÇEK Genel Müdürlüğü'nün sokakta yaşayan/çalıştırılan çocuklara yönelik çocuk ve gençlik merkezleri aracılığıyla çocuk, aile ve toplum odaklı çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

(ANKA)