kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Üçlü ilk randevu bugün Bağdat'ta

Duygu GÜVENÇ / ANKARA
19.11.2008
Türkiye-Irak-ABD arasındaki PKK görüşmesinde ilk kez Bölgesel Yönetim'in temsilcileri de masada olacak..
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin mart ayındaki Türkiye ziyaretinde önerdiği ve Türkiye-ABD-Irak arasında terörle mücadele için kurulması kararlaştırılan üçlü komisyonun ilk toplantısı bugün Bağdat'ta yapılacak. Irak'ın kuzeyinde PKK'ya karşı alınacak önlemler görüşülecek. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, bugün Bağdat'a uçacak. Heyette Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik'in yanı sıra istihbarat ve askeri yetkililer bulunacak. Irak İçişleri Bakanı Cevad Bolani başkanlığındaki heyetle PKK konusunda atılacak adımları masaya yatıracak olan Türk heyeti, yıllar sonra yeniden Mesud Barzani yönetimi ile hem sınırı hem de Irak'ın kuzeyindeki durumu değerlendirecek. Türk ve Iraklı İçişleri Bakanları'nın görüşmelerine ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker ve Çokuluslu Gücün Komutanı David Petraeus da katılacak. İki ülke arasında sıcak takibi öngören 4'üncü maddesi yarım bırakılarak imzalanan terör anlaşmasının yanı sıra Irak'ın kuzeyinde PKK'ya karşı alınacak önlemler görüşülecek. Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik açılımının ardından ilk defa güvenlik alanında Barzani liderliğindeki bölgesel yönetimle birlikte çözüm aranacak. Bu toplantının ardından ortak bir mutabakat muhtırasının da açıklanması bekleniyor. Geçtiğimiz hafta ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Terörizmle Mücadele Koordinatörü Dell Dailey, İçişleri Bakanlığı'na üst düzey ziyarette bulunarak üçlü mekanizmanın detaylarını ele almıştı.

SOFA MESAJI
ABD'nin Irak'tan çekilmesini öngören SOFA Anlaşması'nın imzalanmasının ardından Irak Başbakanı Nuri el Maliki, bilgi vermek için özel temsilcisini Ankara'ya gönderiyor. Irak Ulusal Diyalog Bakanı Ekrem El Hekim, bugün bilgi verecek.

MEŞRU MÜDAFAA HAKKIMIZ
Anlaşmayla birlikte 1 Ocak 2009'dan itibaren Irak'a düzenlenecek operasyonlarda Türkiye'nin kiminle işbirliği yapacağı tartışılırken ABD ile istihbaratın kesintiye uğraması beklenmiyor. Türkiye'nin meşru müdafaa hakkını kullanmaya devam edeceği belirtildi. Diplomatik kaynaklar, operasyonların düzenlenmesi konusunda Irak'tan bir izin istenmesinin söz konusu olmayacağına ve bir ülkenin komşularına tehdit oluşturmaması gerektiğine işaret etti.