kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
SAİT GÜRSOY

MEB'den e-okul çözümü

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), YBP için ciddi bir denetim sistemi çalışmalarını başlattı. Bakanlık bu puanın hesaplanmasında sübjektif davranan öğretmenleri tespit ederek, hak kayıplarını önleyecek. MEB bu duruma eokulla el koyacak. Böylece, yeni sistem ile öğrencilerin maruz kaldığı ağır baskı ve endişenin en aza indirilmesi hedefleniyor. E-okul sistemini kullanmak suretiyle, 2008-SBS sonuçları ve bir önceki yıla ait notları, öğrenci, sınıf, okul, ilçe ve il bazında ve her ders grubu için ayrı ayrı değerlendirilecek. Daha sonra bu veriler eğitim ve öğretimin niteliğinin artırılmasında kullanılabilecek.
SBS bir yarışma sınavı niteliğini taşıyor. Sınav sonuçları, öğrenciler ve okullar arsında karşılaştırma yapılmak suretiyle bir kısmının mutlu, bir kısmının ise mutsuz olmasına neden olmamalı. Bu tür sistemlerde öğrencinin YBP ile SBS'den almış olduğu puanın denk ya da yakın olması beklenir. Öğrencinin YBP'si büyük ölçüde düşük, SBS'si yüksekse, bu öğrencinin okuluyla bir sorunu olduğunu gösterir. Tam tersi ise, bu defa öğretmeninin değerlendirmede sübjektif yaklaşım içersinde olduğunu işaret eder. Bu nedenle MEB, e-okulla YBP ile SBS puanlarını doğrudan karşılaştıracak. Sonuçta her iki puan değeri arasında 30 ve daha fazla fark olan öğrenciler belirlenecek. Böylece YBP'leri objektif olmayacak şekilde artıran veya düşüren okul ve öğretmenler tespit edilecek. Bunlarla ilgili mevzuat çerçevesinde gerekli işlemler başlatılacak.
İyi niyetli, güzel bir çalışma. Ancak atı alan çoktan Üsküdar'ı geçti. 2008 SBS'ye girip, bu yüzden mağdur olanlar ne olacak? Bence öğrencinin kişisel başarısına, ÖSS'de olduğu gibi okulun kitlesel başarısı eklenirse, bu tür sorunlar çözülür.