kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
SAİT GÜRSOY

Üniversitelere ek yerleştirme

Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonuçlarına göre üniversiteye yerleşenler için kesin kayıt dönemi 8 Eylül' de sona erdi. Kayıtların tamamlanmasının ardından üniversiteler boş kontenjanlarını YÖK'e bildirdi. Bu kontenjanlar ek yerleştirme ile doldurulacak. Merkezi yerleştirmede boş kalan, yerleştirilen adayların kayıt yaptırmaması nedeniyle boşalan ve Tercih Kılavuzu yayınlandıktan sonra açılan bölümlere ÖSYS sonuçlarına göre ek yerleştirme yapılacak. Adaylar 8-13 Ekim'de ek yerleştirmeye başvurabilecek. Kayıtlar ise 20-22 Ekim arasında yapılacak. 2008 ek yerleştirmede adayların yükseköğretim programları arasından tercih yapabilmesi için, 2008 genel yerleştirme sırasında açıköğretim kontenjansız programları hariç, herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olması gerekiyor.
Özel yetenek sınavıyla bir bölüme kesin kayıt yaptıran adaylar da ek yerleştirme için tercih yapabilecek. Adayların yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilmesi için bu programların koşullarını karşılaması gerekecek. Bunun dışında, yeni açılan yükseköğretim programları ile merkezi yerleştirmede kontenjanı dolmayan ve taban puanı oluşmayan yükseköğretim programları, ilgili puanı hesaplanmış tüm adaylarca tercih edilebilecek. Merkezi yerleştirmede kontenjanı dolan ve taban puanı oluşan, ancak yerleştirilen adaylardan bazılarının kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı oluşan lisans (Tablo 4) ve ön lisans programları (Tablo 3-B) taban puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tarafından tercih edilebilecek. Ön lisans programları (Tablo 3-A) için taban puan koşulu aranmayacak.

Vakıf ve Kıbrıs üniversiteleri
Yerleştirme sonuçlarında, yarısından fazlası Vakıf ve Kıbrıs'taki üniversitelerde olmak üzere yaklaşık 35 bin kontenjan kaldı. Burada kazanıp da kayıt yaptırmayanlara çok kızıyorum. Hem bölümlerin suni olarak taban puanlarını oluşturuyor, hem de birçok öğrencinin hakkını gasp ediyorlar . Artık bu tür öğrencilere yalnızca puan düşürülmesi değil, daha başka engeller de getirilmeli. Vakıf ve Kıbrıs üniversitelerinin sayısı her geçen gün artıyor. YÖK'ten eğitimöğretime başlama izni alan bu üniversiteler, üniversite adayları için yeni bir umut kaynağı oluşturuyor. Büyük holdinglerin, köklü eğitim kurumlarının girişimiyle kurulan bu üniversitelerin eğitim kalitesi, teknolojinin en son olanaklarını kullanmaları ve donanımlı, tecrübeli öğretim üyelerini bünyelerine katmalarından dolayı gün geçtikçe artıyor.
Vakıf üniversitelerini kazanan öğrencilerle devlet üniversitelerine giren öğrencilerin ÖSS'de aldığı puan arasında bazen ciddi farklar olabiliyor. Ülkemizde, yükseköğretim öncesi eğitim-öğretim sorunları yükseköğretime de yansıyor. Burada puansal yansımaya bakmak yerine, bütününe bakmak daha doğru olur. Yükseköğretim, bilgi edinme kadar, onu üretme yöntemlerinin öğretildiği bir eğitim tarzı. İlk ve ortaöğretimdeki eğitim anlayışı ise, bilgiyi edinme ve onu geliştirme yöntemi, bilimsel düşünme alışkanlıkları bakımından sorunlar içeren bir eğitim tarzı. Arada kalan öğrenci oluyor. Üniversitelerimiz bu gerçeği görerek gençlere yardımcı olmalı ve bu sorunu çözmeye çalışmalı. Bence Vakıf ve Kıbrıs üniversiteleri bu olumsuzluğu, olumlu hale getirmek için ellerinden geleni yapıyor.

SABAH yine yanınızda!..
Gençler, doğru tercih yapabilmek için meslekleri ve üniversiteleri iyi araştırın. Üniversitelerin tarihçesi, fakülte ve yüksekokulları, eğitim dili, bölümler arası geçiş kuralları, kampus yaşamı, uluslararası ilişkileri ve sizi hayata profesyonel olarak hazırlayıp hazırlamadığı konularında tam bilgilenin. Bence en önemlisi dünya üniversitesi mi ayrıca diğer üniversitelerden farkı ne? Bu sorunun yanıtını muhakkak öğrenin. Çünkü geleceğinizle ilgili bu karar, sizin yaklaşık 50 yılınızı etkileyecek. Ek yerleştirmede Vakıf ve Kıbrıs üniversiteleri şansınızı doğru değerlendirin.
Sevgili gençler, ek yerleştirmeyle ilgili her türlü sorunuzu yanıtlamaya hazırım. Bana telefon, faks ya da mail'le ulaşabilirsiniz. 8, 10, 12 Ekim'de 11.00-13.00 arası Bilgi Üniversitesi Santralistanbul'da, 9 Ekim'de 17.30-18.30 arası Bahçeşehir Belediyesi'nde olacağım. Gelenlere ek yerleştirmede birebir tercih danışmanlığı yapacağım.