kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
SAİT GÜRSOY

Yabancı özel okullar sınavı olacak mı?

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nın (OKS) yerine Seviye Belirleme Sınavları'nı (SBS) getirmesiyle son 2 yıldır OKS ile öğrenci alan özel okullar, bu yıldan itibaren yeni bir sınav düzenlemeye hazırlanıyor. Özellikle yabancı özel okullar bu yeni sınavı istiyor .
MEB'den edindiğim bilgilere göre böyle bir sınav hazırlığı var. Yabancı okullar bakanlıktan izin alarak bir Sınav Yürütme Kurulu oluşturmuş. Sınavı ise, Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü hazırlayacak. Hatta bazı özel Türk okulları da bu sınava katılmak istiyor. Biliyorsunuz sınavla ilgili ön bilgiler basında yer aldı.
Hafta içersinde bu konuyla ilgi 8'inci sınıf velilerinden bayağı telefon aldım. İnsanlar şaşkın ve merak içinde. Kafalarını en çok sınavın içeriği karıştırıyor . Eğer basında yer aldığı gibi bir sınav yapılırsa, gençler yandı. Neden mi? Sen 8'inci sınıfta yapacağın SBS'de, yalnızca o yılın konularından soru soracağına göre, öğrenci de ona göre hazırlanacak. Özel okullar sınavının içeriği ise farklı olacak. Sınavda 7'nci sınıftan da soru çıkacakmış. Soruların yüzde 40'ı 7'nci sınıftan, yüzde 60'ı 8'nci sınıftan olacak. Bu sınavın değerlendirmesine yıl sonu başarı ve davranış puanları katılmayacakmış. Sadece sınav puanı ile öğrenciler özel okullara yerleşecek.
Eğer bu içerikli bir özel okullar sınavı yapılırsa, hem Anadolu liselerine, hem de yabancı özel okullara hazırlanan gençler iki cendere arasında ezilecek . Görüştüğüm 8'inci sınıf velilerinin bazıları, şimdiden çocuklarına 7'nci sınıf derslerini aldırtmaya başlamışlar. Bence 8'inci sınıf öğrencisine Anadolu ve özel liseler için içeriği değişik iki ayrı sınav yapmak gereksiz. Tamam yabancı ve Türk özel okulları kendilerini tercih eden öğrencileri seçmek istiyorlarsa 8'inci sınıfın SBS'inden yararlanabilir . Bu sınavdaki netler kendi yöntemlerine göre değerlendirilebilir. Ben de özel okullara girişte yıl sonu başarı ve davranış puanlarının kullanılmaması düşüncesini doğru buluyorum. Özellikle yabancı özel okulları düşünen 8'nci sınıf velileri panik içersinde.
Bence zaman geçmeden MEB'in bu konuda kamuoyunu rahatlatacak bir açıklama yapması gerekiyor. Sevgili 8'inci sınıf velileri, kafanızın karışmaması için, MEB'in dışında hiçbir kimsenin açıklamasına kulak asmayın.