kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

Küçük haber kaynağı

Haberlerde küçükleri kaynak olarak kullanmak ne kadar doğru?
Bu zor meselenin geçen haftalarda New York Times yazı işleri ile ombudsmanı Clark Hoyt'u hayli meşgul ettiği anlaşılıyor.
İki vak'a var. Birinde, Cumhuriyetçi başkan adayı John McCain'in eşi Cindy McCain'le ilgili röportajda, muhabir facebook üzerinden 16-17 yaşındaki birkaç gencin anlatımlarını kullanmak istemiş. Tabii haber mevzuu başkan adayının karısının hayat öyküsü, özel yaşantısı olunca ve gençlere gönderdiği email McCain taraftarlarının eline geçince okurlar tepki göstermiş. Muhabir yöntemle ilgili olarak üstlerine danışmamış, gençlerin okullarıyla ailelerinin iznini de almamış. Tabii haberde bunlar yer almamış ama New York Times "bu bile yeterli uyarıdır" diyerek yeni bir yayın kuralı çıkarmış. Buna göre küçüklerden özel yaşantılar hakkında bilgi ve görüş almak, "tavsiye edilmiyor" ve mutlaka bir editöre danışılması gerekiyor.
İkinci vak'a ise daha karışık. Brooklyn'de polisin bir şüpheliyi dövmesi olayıyla ilgili olarak açılan soruşturma nedeniyle bir muhabir adı adresi öğrenilen bir yetişkin tanığın peşine düşmüş. Adam işteymiş, kapıyı 12 yaşındaki oğlu açmış. Muhabir kendini tanıtıp sorunca çocuk "ben de gördüm o olayı" diye atılmış. O hikâyeyi anlatırken babası eve gelmiş. Baba sorulara cevap vermemiş ama muhabirin oğluyla sohbetine de karışmamış. Editör karar verememiş. Bunun üzerine bir polis kaynağına ulaşmışlar. O kişi çocuğun tanık olarak ifadesinin alındığını doğrulamış ve polise söylediklerini anlatmış. Gazete de sadece çocuğun polise ifadesini, kimliğini saklayarak, aktarmış. Ombudsman ilkinde gazeteyi eleştiriyor ama ikincisini kabul ediyor. Son sözü şu: "Sorumluluk sahibi her haber kuruluşu küçükleri korumak için azami çaba sarfetmelidir."