kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sansürü protesto eden gazeteciler gözaltına alındı

Giriş Saati : 17.11.2008 15:40
Güncelleme : 17.11.2008 20:09
Yeni Haber
Sudan'da, basına sansürü protesto eden 60'tan fazla gazeteci ve gazete çalışanı gözaltına alındı.

Reuters muhabiri, Obdurman'da parlamento binasının önünde toplanan ve ellerinde "Haklarımıza ihtiyacımız var" yazılı pankartlar taşıyan grubu polisin coplarla dağıtmaya çalıştığını ve 63 kişiyi gözaltına aldığını bildirdi.

Gözaltına alınanların götürüldüğü karakolun önünde diğer gazeteci, milletvekili ve insan hakları savunucularının toplandığı, gözaltına alınan gazeteciler arasında 9 gazetenin çok tanınmış köşe yazarları ve yazı işleri çalışanlarının bulunduğu belirtildi.

Ajras El Huriye gazetesinin yönetim kurulu üyesi Abdulmunem Süleyman, polisin daha önce hiç bu kadar çok sayıda gazeteciyi gözaltına almadığını hatırlatarak, "Sudan'da özgürlük yok" dedi.

Bir görgü tanığı da polisin gözaltına aldığı 25 kadını birkaç saat sonra serbest bıraktığını söyledi.

Koalisyon hükümetinde yer alan Sudan Halk Kurtuluş Hareketinin (SPLM) önde gelen üyelerinden Yasir Arman, olayı, "barbarca bir eylem" ve "barış anlaşması ve anayasanın açık ihlali" sözleriyle kınadı.

Sudan Enformasyon Bakanlığı ve polisi ise konuyla ilgili açıklama yapmadılar.
Sudan'da basın özgürlüğü, 2005 yılında yapılan barış anlaşmasıyla garanti altına alındı. Ülkede gazeteciler, bir süredir güvenlik görevlilerinin geceleri gazete binalarına gelerek, bir sonraki günün baskısını okuduklarını ve editörlere hassas makaleleri çıkarmaları talimatını verdiklerini belirtiyorlardı.

Gazetelere yönelik sansürün, geçen şubat ayında hükümeti komşu Çad'daki darbe girişimini tırmandıran isyancılara destek vermekle suçlayan haberlerin çıkmasının ardından uygulanmaya başladığı bildiriliyor. Hükümet, söz konusu suçlamayı reddediyor.

AA