kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Petrol hattında patlama çevre felaketine yol açtı

Mehmet YILDIRIM / SABAH
07.11.2008
Kerkük-Ceyhan boru hattının Şanlıurfa'daki bölümünde patlama sonrası yangın çıktı. 5 kilometreye yayılan petrol Atatürk Barajı havzasına aktı, hayvanlar zarar gördü..
Şanlıurfa'dan geçen Kerkük-Ceyhan- Yumurtalık petrol boru hattında, önceki gün ani basınç değişimi sonucu patlama meydana geldi. Patlama sonrasında tonlarca ham petrol araziye ve Atatürk Baraj Göleti havzasına yayıldı. Havzadaki martı ve kaplumbağalar petrole bulandı. Temizleme çalışmasının 1 ay süreceği öğrenildi. Şanlıurfa'nın Bozova ilçesine bağlı Yalçıntaş köyü ile Zorova köyü arasındaki Devkil mevkisinden geçmekte olan BOTAŞ'a ait Kerkük-Ceyhan-Yumurtalık petrol boru hattında ani basınç değişimi sonucu önceki gün öğle saatlerinde patlama oldu. Ham petrol yaklaşık 15 metre yüksekliğe kadar çıkarken, bir köylünün durumu jandarmaya bildirmesinin ardından BOTAŞ'a bilgi verildi. Olay yerine BOTAŞ'a ait iş makinesi ve yangın ihtimaline karşı itfaiye aracı gönderildi. Ham petrol yaklaşık 5 kilometrelik bir alanı kaplarken, petrol Atatürk Barajı Göleti havzasına yayıldı. Göleti kaplayan petrol nedeniyle martılar, kaplumbağalar ve kuşlar petrole bulandı. Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan ve İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Şükrü Cumhur da hemen olay yerine giderek incelemelerde bulundu ve BOTAŞ yetkililerinden bilgi aldı. İş makineleri patlamanın olduğu çukuru kapatırken, araziye dağılan ham petrolün üzerini de toprakla kapattı. Petrol boru hattının her iki tarafından da vanaların kapatıldığı öğrenildi. Bölgede hemen temizleme çalışmaları başlatıldı. Çalışmaların aralıksız sürdüğü, yaklaşık 5 tanker ham petrolün toplandığı, boru içinde kalan petrolün de çekileceği ve borunun onarılacağı belirtildi. Onarım çalışmalarının 5 gün, temizleme çalışmalarının ise yaklaşık bir ay süreceği öğrenildi.

ÇEVREDE HİSSEDİLDİ
Öte yandan, sızıntının yaşandığı petrol boru hattındaki ham petrolün kokusu, rüzgârın da etkisiyle yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Şanlıurfa merkez ve Karaköprü beldesinde de hissedildi. Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, "Olayda herhangi bir sabotaj olmadığı kesin. Teknik bir arıza" dedi.