kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Dolmabahçe Saat Kulesi restore ediliyor

Giriş Saati : 31.10.2008 12:12
Güncelleme : 31.10.2008 18:32
Yeni Haber
TBMM, İtalyan Ticaret Merkezi ve İtalyan Restorasyon Derneği ''Assorestauro Servizi'' arasında imzalanan protokol kapsamında, tarihi Dolmabahçe Saat Kulesi restore ediliyor.

İtalyan Ticaret Merkezi Müdürü Roberto Luongo, Dolmabahçe Saat Kulesi'nin restorasyonu projesinin, TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı ile yürütülen önemli bir proje olduğunu söyledi. Luongo, İtalyan Ticaret Merkezinin, İstanbul'un ''2010 Avrupa Kültür Başkenti'' seçilmesi sebebiyle 2006 yılından beri İtalyan restorasyon teknolojilerini, Türk yetkililerine ve Türk şirketlerine tanıtımını yapmak üzere bir takım etkinlikler düzenlediğini anlattı. Proje hakkında bilgi veren Luongo, Dolmabahçe Saat Kulesi'nde, İtalyan firmalar tarafından antisismik önlemlerin alınacağını dile getirerek, ''Uzun yıllara dayanan deniz suyu veya başka nedenlerden dolayı korozyona uğramış taşlara ve bölümlere yapılacak uygulamalar bakımdan bu proje, İtalyan restorasyon teknolojilerinin emsal projesidir'' dedi.

Luongo, projede, sarayın teknik elemanlarının proje esnasında uygulamalara katılacağını ve eğitim görmelerinin sağlanacağını belirterek, şu görüşleri dile getirdi: ''Yüksek bir maliyete sahip olmayan restorasyon projesi, kısmen İtalyan Ticaret Merkezi, kısmen de TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı tarafından finanse edilmektedir. Dolmabahçe Saat Kulesi her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilen gerçek bir başyapıttır.

Proje, İstanbul'un 2010 Kültür Başkenti olması nedeniyle gerçekleştirilecek işlerde, İtalyan firmalarının, Türkiye'de Türk firmalarıyla birlikte işbirliği yapabileceklerine dair bir kanıt olması açısından ilginçtir. Dolmabahçe Saat Kulesi'nin restorasyonunda İtalyan firmaları ile sarayın teknik ekipleri yan yana çalışacaklardır. Türkiye ve İtalya, bu konuda da somut bir hedef için birlikte işbirliği yaptıklarını göstermek istemektedirler.''

DOLMABAHÇE SAAT KULESİ

Bezm-i Alem Valide Sultan Camisi ile Dolmabahçe Sarayı'nın Saltanat Kapısı arasında yer alan saat kulesi, 1890-1895 yılları arasında Sultan 2. Abdülhamid tarafından yaptırıldı. Mimari tasarımını saray mimarı Sarkis Balyan'ın yaptığı, neobarok ve ampir tarzda inşa edilen 27 metre yüksekliğindeki 4 katlı saat kulesinin merdiven sahanlıklarının zemini, renkli taşlarla, geometrik şekiller verilerek yapıldı.

Kulenin her kenarında altışar basamaklı merdiven ve köşelerde iki katlı birer fıskiye bulunuyor. Zemin kat cephelerinin üçünde pencere, diğerinde ise kapı bulunuyor ve her yüzeyde kemer, kavislerin içinde barometre yer alıyor. Kapı ve pencerelerin iki yanında çifte sütunlar bu katı süslüyor. Birinci kat cepheleri ''çok süslü'' olan saat kulesinin deniz ve kara tarafındaki cephelerde Sultan 2. Abdülhamid'in tuğrası bulunuyor. İkinci katı birinci kata göre daha sade bir görünüm taşıyan kulenin üçüncü katında parmaklıklı balkonla geçiş yer alıyor. Kulenin her bir cephesinde bulunan Fransız imalatı saatlerden deniz tarafındaki ayrı kurulurken, diğer üçü birlikte kuruluyor. Saatçibaşı Johann Meyer tarafından takılan Paul Garnier markalı saat 1979'da kısmen elektronik sisteme çevrildi ve çalışmaya devam ediyor.

(AA)