kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Taraf'ın yanıtı

Giriş Saati : 17.10.2008 16:13
Güncelleme : 17.10.2008 19:26
Yeni Haber
Dün bazı yayın organlarının yayınladığı "Orası Aktütün değil, Kandil" haberine Taraf bugünkü gazete sayfalarında cevap verdi. Bu, aynı zamanda Genelkurmay'ın bugün yaptığı "Taraf'ın yayımladığı haberde geçen bölge Aktütün değil, Kandil" açıklamasına da cevap niteliği taşıyor.

Taraf'ın anlık istihbarat görüntüleri ve GES Komutanlığı raporlarına dayandırarak yaptığı Aktütün'ün baskını haberlerini görmeyen bazı televizyon kanallarında anlık istihbarat görüntüleriyle ilgili yanlış bilgiler ve yorumlarla dezenformasyon yapıldı.

Halbuki gerçek yine çıplaktı

HABERİN İKİ RESMİ DAYANAĞI

Taraf, 14 Ekim'de Türkiye'yi sarsan haberinde askerin PKK'nın Aktütün'e saldırı hazırlığı içinde olduğunu önceden bildiğini ve yeterli tedbir almadığını iki resmi belgeye dayandırdı.

Bunlardan ilki Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı'nın Van Asayiş Kolordu Komutanlığı içindeki birimlerinin günlük İç Güvenlik Harekât Durum Raporlarıydı.

Taraf'ın yazışma numarası ve imzalayan kişiye kadar verdiği baskından sadece iki ve bir gün önceki İç Güvenlik Harekat Durum raporlarında Hakkari bölgesindeki sınır karakollarına yönelik sansasyonel eylemler için ağır silahlarla ve katırlarla Türkiye'ye giren PKK'lıların isimleri, nüfus bilgileri, silah sayıları açıkça askeri yetkililere bildiriliyordu.

Örneğin 2 ekim günü, yani saldırıdan bir gün önce, Nöbetçi Kurmay Yarbay Ferdi Korkmaz imzasıyla tüm birimlere ve en başta Genelkurmay'a geçilen "HRK.: 3070-69254-08/HRK.MRK." nolu İç Güvenlik Hareket Günlük Durum raporunda Aktütün baskınını haber veren şu istihbaratlar yer almıştı:

"Habat (Kadın) isimli teröristin, Hakkari-Aktütün J.Snr.Bl.K.lığına yönelik silahlı saldırı eylemine katıldıktan sonra Haftanin'e döndüğü, PKK'nın muhtemel yapılacak operasyon öncesi sınır hattı üzerinde bulunan güvenlik güçlerine yönelik kapsamlı bir eylem hazırlığı içerisinde olduğu, ağır silahları taşımak maksadıyla Sıvı- Mezi (38s lg 1925) deresi civarında (25-30) katırın bekletildiği, teröristlerin, Uludere-Ortasu (38s lg 2038) Köyü'nden Haftanin bölgesine kaçakçılık maksadıyla giden şahıslardan güvenlik güçleri hakkında bilgi temin etmeye çalıştıkları. (23'üncü j.snr.tüm. K.lığı/şırnak02 ekim 2008) (ilgili makamlara bildirildi, işlem ve teyide devam ediliyor.)"

"Nazım Alma (Mardin doğumlu) sorumluluğunda 18 (onsekiz) teröristten oluşan bir grubun, yanlarında iki adet bkc makineli tüfek, iki adet rpg-7 roketatar ile birlikte, Hakkâri kırsalında bulundukları, bölgede bulunan kamu kurumları ile polis ve koruculara yönelik sansasyonel tarzda bombalı saldırı türü eylem hazırlığı içerisinde oldukları, (c-3)"


Üzerinde dezenformasyon yapılamayacak kadar açık imzalı bu resmi raporlara söz konusu haberlerde hiç yer verilmedi. Taraf'ın Aktütün haberindeki ikinci kaynak olarak kullandığı ve resimlerini yayınladığı İnsansız Hava Aracı'nın anlık istihbarat görüntüleri ise teknik olarak çarpıtılmaya, kafaları karıştırmaya müsaitti.Halbuki gerçek bu kez de biraz teknik ama yine basitti.

İDDİA-1

Bu haberlerde Taraf'ın Kandil'de bir ay önce çekilmiş istihbarat görüntülerini Aktütün'de 3 Ekim'de çekilmiş gibi gösterdiği iddia edildi.
Halbuki Taraf'ın 14 Ekim günkü haberinde zaten bu görüntülerin bir ay önce 5 Eylül'de ve Irak içinde İran sınırı boyunca Hakkari'ye doğru yürüyen PKK'lılara ait olduğu yazılmıştı. Bu görüntülerle ilgili haberde şöyle denmişti:

"İnsansız Hava Araçları (İHA), bundan bir ay önce, 5 Eylül 2008'de Kuzey Irak'ın İran sınırına yakın bölgelerinden, Hakkâri-Şemdinli bölgesine doğru harekete geçmiş 80 kişilik bir PKK'lı grubun koordinatları ile net görüntülerini geçmişti."

Yani Taraf bu görüntülerle ilgili o haberlerde söylendiği gibi hiçbir şeyi çarpıtmadı.

5 Eylül tarihinde Kuzey Irak'ın İran sınırlarında yükleri ve silahlarıyla yürüyen PKK'lılara ait olan görüntülerin koordinatlarının Kandil kampına ait olup olmadığı bilgisi gazetede yer almadı.

İDDİA-2

Aynı haberde Taraf, 3 ekim günü yani Aktütün'e PKK'lıların saldırdığı gün çekilmiş üç ayrı anlık istihbarat görüntüsü yayınladı. Daha sonra televizyonda da kullanılan bu görüntülerde dezenformasyon yapma kararlığındaki haber bültenlerinde "Taraf yalan söylüyor. Bu görüntüler 25 km uzakta çekilmiş, işe yaramaz" diye çıktı.

Halbuki zaten Taraf yine 14 Ekim günkü haberinde bu görüntülerin Aktütün'ün hemen karşısındaki Irak sınırı içinde ve Aktütün'e yaklaşık 25 kilometre mesafedeki PKK'lıların mevzi kazma, mayın döşeme ve ağır silah yerleştirme görüntüleri olduğunu da yazmıştı.

Yani Taraf bu konuda da zaten başka bir şey dememişti.

Aktütün saldırısının olduğu gün Irak sınırının hemen Aktütün karşısındaki, Aktütün'e 20 km mesafedeki tepelerinde mevzi kazan, hazırlık yapan PKK'lı görüntüleri, Genelkurmay bile saldırının Kuzey Irak'tan uzak menzilli silahlarla yapıldığını açıkladığı düşünüldüğünde herhalde anlamsız görüntüler değildi.

3 EKİM GÜNÜ AKTÜTÜN

Ayrıca Taraf, anlık istihbarat görüntüleri içinde belki en önemli ve en dikkat çekici olanı PKK'lı grupları gösteren görüntüler sürerken bir anda İnsansız Hava Aracının yer değiştirerek Aktütün'ü göstermeye başlaması olduğunu yazmıştı. İnsansız Hava Aracı'ndan gelen görüntülerin sağ üst köşesinde araca önceden yüklenmiş koordinatlar belirtiliyordu ve görüntüler uzun süre 5-C olarak adlandırılan bir bölgeden PKK'lı grupları çekmeyi sürdürürken, saat 13:57:26'da birden kamera 6-C olarak adlandırılan yeni koordinattan görüntü vermeye başlıyor. 6-C olarak adlandırılan 37-15-42 Kuzey, 44-21-43 doğu koordinatları Aktütün köyü civarıydı. Uzmanlar Aktütün koordinatının belli bir adla aracın hafızasına önceden kaydedilmiş olmasının ve baskının olduğu 3 ekim günü Aktütün üzerinde İHA uçurulmasının, bu bölgede bir faaliyet beklendiğinin başka ve önemli bir delili olduğunu söylüyor.