kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Ekim 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Abramoviç ve nişanlısı ekonomik kriz yüzünden düğünlerini erteledi.

Modada kriz yönetimi

Ayşe Ferhangil
10.10.2008
Geçtiğimiz hafta Paris Moda Haftası ile son bulan 2009 yaz sezonu koleksiyonlarına hâkim olan şey, abartıydı. İpekler, krokodiller, kaşmirler yetmiyormuş gibi bir de dev aksesuarlar, devasa topuklar, santimetreye onlarcası düşen pullar da podyumu istila etti. Tahmin edersiniz modada ne kadar yüksek, ne kadar büyük, ne kadar işli, o kadar pahalı sistemi işliyor. Sanki modaevleri bu sezon Rus ve Arap milyarderlerin eşlerini, çoluklarını çocuklarını hatta yedi düvel akrabalarını memnun etmek için çalışmışlar.

PAZARLIK, PAZARLIK, PAZARLIK
Talihsiz modacılar nereden bilebilirlerdi ki, tüm dünyanın son 20 yılın en büyük ekonomik krizi ile sarsılacağını (Credit crunch), kıyamete kadar bir şey olmaz denilen yatırım bankalarının birer birer batacağını, hatta dünyanın en zengin adamlarından, Rus trilyoner Roman Abramoviç'in bile düğününü 'parasızlık' yüzünden erteleyeceğini... Yazık olacak modacıların emeklerine çünkü bu sezon borsaların dikte ettiği tek trend: 'Credit Crunch Chic' yani mali kriz şıklığı. Ve bu modada abartıya, sallantıya, uzantıya yer yok. Moda yazarlarının tahminine göre pahalı markaların sadece klasik, uzun yıllar giyilebilecek modelleri satılacak. İşsiz kalan kocaların karamsarlığıyla uyuşması için kopkoyu renkler kullanılacak. Women's Wear Daily köşe yazarlarından Patty Huntington'ın deyimi ile her kadın ister istemez 'tasarruflu şıklık' akımına dahil olacak.
Bizim kültürümüzde olan fakat dünyada pek de kullanılmayan 'pazarlık', tüm dünyada yaygınlaşacak. Mağaza satışları düşerken internet alışverişlerinde patlama yaşanacak. Değişim başlamış bile... 2008'in ilk yarısında sadece İngiltere'de 1.76 milyar sterlinlik kıyafet harcaması internete kaymış. Satışlar 2007'ye oranla kıyafette yüzde 32, iç çamaşırda yüzde 37, ayakkabıda ise yüzde 38 artmış. (Kim demiş 'Denemeden almam,' diye...) Pazarlık yapan ve kıyafete 'hak ettiği' parayı ödemek isteyenler internetten sonra en çok ikinci el dükkânların yolunu tutmuş. Geliri hayır kurumlarına giden ikinci el mağazaların satışı da 2007'ye oranla yüzde 7.4 artmış ve İngiltere'de 100 milyon sterlinin üzerine çıkmış. Araştırmalarıma göre bir de takasa ilgi bir anda çoğalmış... www.whatsmineisyours.com adlı internet sitesinden değiş tokuş yapanlar çok memnun kalıyormuş. Hatta asla kullanmayacağına emin olduğu bir Louis Vuitton çantaya karşılık 40 parça kıyafet alan muhabir, sezonu kurtardığını bile müjdelemiş. Sitenin müdavimlerinden Lindsay Lohan, "Takas yaparak, hiç para vermeden gardırobu yenilemek ben dahil herkese uyar," demiş.
"Vakit, kemerleri sıkma vakti," demişken İngiliz basını mali kriz döneminde şıklığı korumanın yollarını araştırmaya başlamış. Sunday Times yazarı India Knight, Marie Claire dergisine kriz zamanı yapılması gerekenleri sıralamış. Knight yazısında, şiddetle örgü örmeyi tavsiye ediyor. Julia Roberts, David Arquette, Sarah Jessica Parker, Uma Thurman, Geri Halliwell, Madonna ve Cameron Diaz gibi ünlülerin de merak sardığı bu hobi hakkında, www.stitchnbitch.co.uk sitesi modern kıyafetler için kalıplar gösteriyor. Çok ziyaretçisi varmış, bilginize... Knight'ın önerileri arasında örgünün dışında klasik ucuz şıklık önerileri olarak düğme değiştirme, aksesuarlarla tamamlama ve kesip biçme de yer alıyor tahmin edersiniz. Biz bunları yıllardır yaparız zaten.
Moda için kemerler sıkılmış, karanlık günler başlamışken 'lüksün lüksü' kozmetik batmıştır diye mi düşünüyorsunuz? Çok yanılıyorsunuz. Ekonomik kriz sonrası bir güzellik sitesinin bin kadının katılımıyla yaptığı araştırmaya göre her üç kadından biri 'günlük ihtiyaç' olarak nitelendirdiği makyaj malzemeleri ve bakım kremlerinden vazgeçmemek için yemeğinden kısmayı göze almış. Genellemeye bakılırsa bir kadın günde neredeyse 12 sterlini sadece makyaj malzemesine harcıyormuş. Bu kadının hayatındaki kozmetik harcaması 33 bin 575 sterlinmiş. Ekonominin çöküşünde bunun da etkisi olabilir mi, ne dersiniz?
Haberin fotoğrafları