kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Avusturya yabancı düşmanı değildir'

ZEYNEP ERDOĞAN
08.10.2008
Josef Saiger, ülkede aşırı sağcıların sadece küçük bir grup olduğunu vurgulayarak "Farklı kültürlerin bir arada bulunmasından mutluyuz" dedi..
Avusturya'da eylül ayında yapılan genel seçim ve seçim sonucunda oylarını artıran iki aşırı sağcı parti günlerdir Avrupa basınında geniş yer alıyor... İkinci Dünya Savaşı sonrası iktidarı yakalayan ve AB'nin yaptırım tehdidi nedeniyle geri adım atan ilk aşırı sağcı Jörg Haider ve onun "yetiştirdiği" Heinz Christian Strache'nin basında yer almadığı tek bir bile geçmiyor. Açıklamaları, göçmen karşıtı tavırlarıyla "tedirginlik" yaratan bu iki parti liderini ve Avusturya'da seçim sonrası yaşanan atmosferi Avusturya Başkonsolosu Josef Saiger ile konuştuk:

* Seçim sonuçları herkesi çok şaşırttı. Herkesin çok şaşırması da insanların seçim sonuçlarından memnun olmadığını gösteriyor.

* İnsanlar koalisyon hükümetinde yaşanan sorunlara tepki göstererek Jörg Haider'a ve Heinz Christian Strache'ye oy verdi. Bu seçim sonuçları tamamen seçmenlerin hükümete verdiği tepkiyi gösteriyor.

* 16 yaşındakilerin de bu seçimde ilk kez oy vermelerinin seçim sonuçlarında büyük etkisi oldu.

* Jörg Haider en çok oyu zaten eyalet başkanlığı yaptığı Kaernten'dan aldı. Haider çok deneyimli bir politikacı. O yüzden oy toplamasını biliyor.

* Avusturya'da yabancı düşmanlığı kesinlikle yoktur. Yabancılar da seçim sonuçlarından korkmamalı kesinlikle. Meclisimizde göçmen kökenliler de var. Avusturya demokratik, farklı kültürlerin bir arada bulunduğu bir ülke. Bu ülkemizin daha da gelişmesini sağlıyor. Avusturya'nın sosyal sistemi ve hukuk sistemi göçmenleri korumaya yönelik...

* Ülkenin son dönemlerde aşırı sağa kaydığı düşünülmemeli. Böyle bir şey mümkün değil. Hatta aşırı sağcılar hükümete bile gelseler ülke siyasetindeki temeller değişemez.

* Haider 1990'lı yıllarda meclise girdiğinde, ülkenin yabancı kökenlileri hedef alan bir siyaset izlemesini sağlayamadı.

* Muhafazakârların aşırı sağcılar ile koalisyon kuracaklarını düşünmüyorum.
Haberin fotoğrafları