kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türkiye adalete en az pay ayıran Avrupa ülkelerinden

Belkıs KILIÇKAYA / PARİS
09.10.2008
Avrupa Komisyonu'nun hazırladığı rapora göre Türkiye, adalet bütçesi açısından 43 ülke arasında 37'nci sırada yer alıyor..
Avrupa Komisyonu'nun üye ülkelerde, adalet sisteminin verimliliği üzerine yaptığı araştırmada, Türkiye, 43 ülke içinde, adalet bütçesi açısından en gerilerdeki ülkeler arasında yer aldı. Adalet sistemine ilişkin pekçok veri ve bilginin yer aldığı 344 sayfalık raporda, Türkiye kişi başına düşen gayri safi milli hasılaya göre; yüzde 0.16'yla 37'nci sırada yer alıyor.

TÜRKLER HIZLI BOŞANIYOR
Türkiye'yle beraber Azerbaycan, Yunanistan da aynı sıralamada bulunuyor. G8 ülkesi Fransa da yüzde 0.19'la 35'inci sırada yer alıyor. Bu oran İngiltere için yüzde 0.35, Almanya için yüzde 0.38'ler seviyesine çıkıyor. 2004-2006 yılları arasında, Ermenistan, Bulgaristan, Gürcistan, Slovakya, Türkiye gibi ülkelerde adli sistem için yapılan harcamalarda yüzde 30'un üzerinde bir yükselme izleniyor. Öte yandan AB'ye yeni entegre olmuş ülkelerde de, verilen yardımlarla adli harcamalarda bir yükselme görülüyor. Bu tarihler arasında asliye mahkemelerinin sayısında artış olan iki ülke var: Kıbrıs Rum kesimi ve Türkiye. Artış, mahkemelere ilişkin reformlara bağlanıyor. Sekiz ülkedeki yükselmeye karşılık aralarında Fransa ve Almanya'nın da bulunduğu bir grup ülkede de asliye mahkemelerinin sayısında düşme gözlenmiş. Türkiye, her yüz bin kişiye düşen asliye mahkemesi sayısı açısından da Rusya, ispanya Yunanistan'la aşağı yukarı ayni seviyelerde bulunuyor. Rapora göre boşanma süresinin tamamlanması için İtalyanlar 634, Fransızlar 477, Almanlar 321, İsveçliler 183, Polonyalılar 179, Türkler 153 gün bekliyorlar. Hollanda ise 25 günle boşanma davasının en kısa sürede sonuçlandığı ülkelerin başında geliyor.