kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Ekim 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

Diş sağlığı efsaneleri

03.10.2008
'Doğal dişin yerini hiçbir şey tutmaz' denilir. Doğru mu?
Doğru ama özellikle günümüz şartlarında, bu stresle, bu hava kirliliğiyle, bu yediğimiz yiyeceklerle diş zaten doğal halinde çok zor kalıyor. Doğal gibi gözüküyor ama mine tabakası aşınıyor, dişlerin boyu kısalıyor, asitlerden erozyona uğruyor. Estetik yanında fonksiyonel tarafını da kaybetmeye başlıyor diş.

Beyazlatıcılar zararlı mı?
Ben itibar etmiyorum pek çünkü kontrolsüzce yapılıyor. Hasta, diş etlerine zarar veriyor. Öte yandan bilinçli bir şekilde yapılabilir; onun zararı da 10 şişe kola içmenizle aynıdır! Şu ayrıntı önemli; eğer beyazlatma yaptıysanız 1.5 ay kesinlikle çay, kahve, sigara gibi diş boyayacak hiçbir şey kullanmayın.

Çay, sigara, kola, kahveden vazgeçemiyorsam dişlerimin ömrünü kısaltmayı göze mi almış oluyorum?
Hayır, dişlerin başına gelecek zararın matematik formülü şu: Zaman çarpı şeker. Yani şekerli bir şey mi yediniz, hemen fırçalayacaksınız, zamanı sıfıra indireceksiniz. Bu ikisini dengede tuttuğunuz zaman güvenli alandasınız...

Diş macununun markası ve içeriği önemli midir?
Albenisini artırıyorlar ama önemli olan fırçayla yaptığınız temizliktir. Diş macununun içindeki tatlar öyle muazzam etkili ve önemli değil.

Diş ipi kullanmak zararlı mı?
Genelde faydalı ama diş etlerinin durumu, dişlerinizin yapısıyla ilgili bazı özel durumlarda zararlı olabilir.

Diş ağrısına rakı sürmek?
Kocaman bir 'sakın, sakın ha!' Maalesef, bunun lokal olarak, geçici ağrı giderici yanı var ama o etraftaki yumuşak dokuları yakarsınız. Ağrı olduğu zaman ağrı kesici alın ama sakın aspirin çiğneyeyim, rakı basayım demeyin. Diş etleri kanadığında da, 'fırçala, kanasın iyi gelir' denir. Olur mu ya? Yara işte orası, her dakika yarayı kanatmasana.