kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Skype' konuşmalarına takip

Giriş Saati : 03.10.2008 15:05
Güncelleme : 03.10.2008 21:27
Yeni Haber
Kanadalı araştırmacılar, Çin'de İnternet aracılığıyla 'Skype' adlı telefon ve sohbet servisi üzerinden gönderilen ve siyasi bakımdan hassas olan mesajların izlendiğini ve sansürlendiğini duyurdu.

BBC'nin haberine göre, araştırmacılar Çinli denetçilerin, Skype'ın bir güvenlik açığından yararlandığını ortaya çıkardı. 'Skype' yetkilileri de, Çin'deki kullanıcılan gönderdikleri mesajların bu ülkedeki ortakları, cep telefonu şirketi 'TOM Online' tarafından izlendiğini ve kayda geçirildiğini itiraf etti. Uygulamadan dolayı özür dileyen 'Skype', sorunun giderilmesi için 'TOM Online' ile görüşüldüğünü bildirdi.

Olayı ortaya çıkaran Toronto Üniversitesi Yurttaş Laboratuarı, internet'in Çin'de nasıl denetlendiği konusuna odaklanmış çalışmalar yürütüyor. Araştırmacılar, binlerce internet mesajının, Çin'de muhalefet veya rejim aleyhtarlığını çağrıştıran 'Falun Gong', 'Tibet' ve 'demokrasi' sözcüklerini içerdiği gerekçesiyle kaydedildiğine ve dosyalandığına dair kanıtlara sahip olunduğunu söylüyor.

İnternet konuşmalarında, son aylarda gündeme gelen 'süt' ve 'deprem' gibi sözcüklerin de dikkat çektiği kaydedildi. Kanadalı araştırmacılardan Nart Villeneuve, Çin hükümetinin konuşma ve sohbet kayıtlarına girdiğine ilişkin bir kanıt bulunmadığını ama, bunun olanaksız da olmadığını anlattı.

İnsan hakları savunucuları, Çin'de, internet'i denetleyen binlerce güvenlik görevlisinin, sanal dünyadaki zararlı yayınları kontrol ettiklerini belirtiyor.

CİHAN