kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gül: Bayramdan sonra Türkiye'nin gerçek gündemine eminim ki herkes sarılacaktır

AA
Giriş Saati : 01.10.2008 20:07
Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Gül: Bayramdan sonra Türkiye'nin gerçek gündemine eminim ki herkes sarılacaktır
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Bayramdan sonra Türkiye'nin gerçek gündemine eminim ki herkes sarılacaktır. Çoğulcu toplumlarda zaman zaman bunlar oluyor. Bunlar vardır, karşılıklı eleştiriler. Bunun dozajı çok önemli'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, yeni yasama yılının başlangıcı dolayısıyla TBMM'de verilen resepsiyona katıldı.

TBMM'ye saat 18.40'da gelen Cumhurbaşkanı Gül'ü, TBMM Başkanı Köksal Toptan kapıda karşıladı. Cumhurbaşkanı Gül salona girişinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile karşılaştı. Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Toptan ve Başbakan Erdoğan burada ayak üstü kısa sohbet ederek, yakında çıkacakları yurt dışı gezilerinden söz ettiler.
Sohbetin ardından Başbakan Erdoğan resepsiyondan ayrıldı. Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Toptan ile salonu dolaşarak milletvekilleri ve davetlilerle kısa bir süre sohbet etti.

Gül, bu sırada gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin ''Son günlerde siyasette tartışma ve düellolar serisi devam ediyor'' sözleri üzerine Cumhurbaşkanı Gül, ''Bayram geldi bunların üstüne... Herkesin de arzusu bu. Bayramdan sonra Türkiye'nin gerçek gündemine eminim ki herkes sarılacaktır. Zaman zaman çoğulcu toplumlarda bunlar oluyor. Bunlar vardır, karşılıklı eleştiriler... Bunun dozajı çok önemli. Bugün konuşmamda da söyledim; bunların ölçüsü çok kaçarsa o zaman zararı çok oluyor memleketimize. Bunun örnekleri var. Bazı dönemler var, bu örneklerin çok olduğu. Şimdi artık önümüzde büyük gündemler var. Hepimizin ona sarılması lazım'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, bir başka gazetecinin, TBMM'deki açılış konuşmasında elindeki yazılı metnin dışına çıkarak Türkiye'de işsiz ve mesleksiz bir nüfus olduğuna işaret ettiğini hatırlatması ve bu konuda Hükümete ya da Başbakana özel bir tavsiyede bulunup bulunmadığını sorması üzerine, bu çağrıyı herkese yaptığını söyledi.

Yapılan açıklamalarda ve ortaya çıkan raporlarda, mesleksiz gençler konusuna sürekli dikkat çekildiğini ifade eden Gül, şunları söyledi: ''Genç genç insanlar var ama bakıyorsunuz, ne duvar yapmaktan doğru dürüst anlıyor, ne inşaattan, ne otomobil tamirinden, ne elektrikten, ne kaloriferden anlıyor. Büyük bir nüfus var. Türkiye'deki büyük genç nüfus maalesef bir şey bilmiyor. Bu önemli bir şey'' diye konuştu.

Türkiye gibi büyük bir ülkedeki büyük bir nüfusun hiçbir meslek sahibi olmamasının üzerinde durulması gereken bir durum olduğuna dikkati çeken Gül, ''Her meslek kendi içerisinde onurludur. Her meslek iyi yapılınca çok değerlidir. Küçük-büyük meslek diye bir şey yoktur. Her mesleği eğer iyi yapıyorsanız... Nihayetinde nüfus, gençlik, insanlar meslek sahibi olurlarsa toplum kaliteli olmuş oluyor. O da bizim hayat standardımızı yükseltiyor. Her konudaki işler iyi yapılmış oluyor. O bakımdan dikkati çektim. Bu sadece Hükümetin değil, herkesin üzerinde çok durması gereken bir konu.''

''TÜRKİYE'NİN ÖNÜNÜN GÖRÜLEBİLİR OLDUĞUNU GÖSTERMEK LAZIM''

Küresel mali krizden Türkiye'nin yara almadan çıkıp çıkamayacağının sorulması üzerine de Gül, bu durumdan herkesin etkilendiğini ancak, son 5-6 senede yapılan köklü reformlar sayesinde dışardan ve içerden gelen şoklara karşı Türkiye'nin kendini koruduğunu ifade etti.

Ekonomik reform sürecinin güçlü bir şekilde devam etmesi gerektiğini vurgulayan Gül, 4-5 yıl sonra herhangi bir problemle karşılaşmamak için bunun büyük önem taşıdığını kaydetti.

Gül, ''Bugün için bir problem olmaz Türkiye'de, çünkü, gerçekten sağlam. İleriye bakmamız lazım. Güçlü bir şekilde devam etmemiz lazım. Ayrıca bir de bu krizi çıkara çevirebilmemiz için yine Türkiye'nin önünün görülebilir olduğunu göstermemiz lazım. Bu da nasıl olacak? Yine köklü bir reform sürecinin içinde olduğumuzu göstermekle. O bakımdan tabii ki Hükümete de çok iş düşüyor, mali disiplin başta olmak üzere. Bununla ilgili zaten herkes tedbirlerini alıyor'' dedi.

Yeni yasama yılının açış konuşmasında, bireysel temel hak ve özgürlüklere vurgu yaptığının belirtilmesi ve ''Yine türban bağlamında Anayasa değişiklik paketi geldiğinde sizce toplumsal gerginlik yaşanır mı?'' diye sorulması üzerine Gül, ''Polemiklere sokmayın beni şimdi. Söylediklerim bellidir'' yanıtını
verdi.

YÖK BAŞKANI İLE SOHBET

Cumhurbaşkanı Gül, soruların ardından resepsiyondan ayrılırken CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol ve bazı büyükelçilerle bir süre sohbet etti. Gül ve Toptan bir süre YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ile de konuştu.
Toptan, Cumhurbaşkanı Gül'ün açış konuşmasında işsiz ve mesleksiz gençler konusuna yaptığı vurguyu hatırlattı. YÖK Başkanı Özcan da, bu konuda yeni düzenlemeler yapacaklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, sohbet sırasında, işini iyi bilen insanların açıkta kaldığından yakındı. Özcan da, teknik okulların kapatılacağını, ''teknoloji uygulama mühendisleri'' yetiştirecek okullar kurulması hazırlığı içinde olduklarını anlattı. Cumhurbaşkanı Gül de bunun üzerine İngiltere ve Portekiz'de bu yönde uygulamalar olduğu örneğini vererek, önemli olanın iyi okuyan öğrencilerin okuduklarını hayata geçirmesi olduğunu kaydetti.

Resepsiyonda, MHP Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı ile de sohbet eden Cumhurbaşkanı Gül, MHP İstanbul Milletvekili Gündüz Aktan'ın sağlık durumunu sorarak, geçmiş olsun dileğini iletti. Gül, MHP'li Bölükbaşı'nın ''Ermenistan ziyaretinizi doğru bulmadığımızı dile getiriyoruz'' sözleri üzerine, ''Çoğunluğun bir gereğidir'' karşılığını verdi.

Cumhurbaşkanı Gül'ü TBMM'den ayrılışında, TBMM Başkanı Köksal Toptan kapıya çıkarak uğurladı.